حضانت فرزند

4.1/5 - (61 امتیاز)

جهت مشاره تلفنی رایگان و درخواست وکیل خانواده با شماره زیر تماس بگیرید


71333400 - (021) { سی خط ویژه }

حضانت فرزند حق و در عین حال تکلیفی است که قانون برای حفظ و نگهداری کودک به والدین سپرده است.
وظیفه حفظ و نگهداری فرزندان زندگی مشترک بر عهده والدین است، اما این امکان وجود دارد که ایشان با توافق یکدیگر این وظیفه را به صورت فردی به عهده گرفته و انجام دهند، حال اگر توافق وجود نداشت قانون حضانت فرزندان تا سن هفت سالگی را وظیفه مادر و بعد از آن را به عهده پدر گذاشته است، البته در این میان تفاوتی بین دختر و پسر وجود دارد. به این وصف که دختر بعد از هفت سالگی تا ۹ سالگی که سن بلوغ است. به مدت ۲ سال نزد پدر می ماند و پس از آن به تشخیص خود پدر و یا مادر را جهت ادامه زندگی انتخاب می کند، درخصوص پسر پس از سن هفت سالگی تا سن ۱۵ سالگی با پدر زندگی کرده و پس از آن به انتخاب خود ادامه زندگی با پدر و یا مادر را انتخاب می کند.

حضانت فرزند

سلب حضانت فرزند از پدر یا مادر

حق حضانتی که به عهده والدین است ممکن است در شرایط خاصی به تقاضای نزدیکان و خویشاوندان طفل یا قیم او، از والدین سلب شود. در این زمینه قانون مقرر داشته است: هرگاه در اثر عدم مواظبت و یا انحطاط اخلاقی پدر و مادری که طفل تحت حضانت او است، صحت جسمی یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد، دادگاه می‌تواند با تقاضای بستگان، قیم و یا رئیس حوزه قضائی، ترتیب مقتضی دیگری را برای حضانت فرزند اتخاذ نماید. مواردی که می‌تواند از مصادیق تغییر حضانت باشد عبارتند از:
• اعتیاد زیان‌آور به الکل، مواد مخدر، قمار؛
• اشتهار به فساد اخلاقی و فحشا؛
• ابتلا به بیماری روانی به تشخیص پزشکی قانونی؛
• سوءاستفاده از طفل یا اجبار او به ورود به مشاغل ضداخلاقی مانند فساد، فحشا، تکدی‌گری، قاچاق؛
• تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف

چنانچه مادر در دورانی که حضانت با اوست ازدواج نماید و یا اینکه عدم صلاحیت او را زوج اثبات نماید مواردی که  فوق ذکر شد می‌تواند از مصادیق تغییر حضانت باشد . هر یک از پدر یا مادر که مدعی عدم صلاحیت طرف مقابل است، می‌تواند دادخواست سلب حضانت را به استناد یک یا چند مورد از موارد بالا به دادگاه ارائه کند. البته صرف ادعا کافی نیست و باید دلایل قابل قبولی به دادگاه ارائه دهد. ممکن است دادگاه موارد دیگری را نیز مشمول عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی دارنده حضانت بداند؛ مانند کار وقت‌گیری که مانع نگه‌داری شایسته طفل باشد، یا سهل‌انگاری و بی‌توجهی مداوم به سلامت جسمانی یا تربیت اخلاقی طفل که تشخیص آن با دادگاه است .

 

حضانت فرزند قبل از طلاق

قبل از طلاق حضانت فرزند به عهده ی هر دوی والدین است، اما همانطور که قبلاً گفته شد، حضانت فرزندان چه دختر و چه پسر تا سن هفت سالگی با مادر و سپس با پدر است.

حضانت فرزند در طلاق توافقی

همان طور که از نام این نوع طلاق معلوم است تمامی مسائل فی مابین زوجین در این نوع طلاق قابل مذاکره است، حضانت فرزند پسر یا دختر تا سن هفت سالگی با مادر و بعد از آن طبق قانون با پدر است اما این مانع از این نیست که زوجین خلاف این را توافق کنند و بطور مثال حضانت فرزندان کلاً به پدر و یا مادر داده شود.

بخشیدن مهریه در قبال حضانت فرزند

حضانت فرزند طبق ماده ۱۱۶۸ قانون مدنی هم حق است و هم تکلیف ابوین . بنابراین اگر زوجه بخواهد در مقابل انتقال حضانت از ناحیه زوج مهرش را ببخشد در این فرض نظرات حقوقدانان متفاوت است اما در رویه قضایی غالبا بخشیدن مهریه در قبال طلاق مورد نظر قرار می گیرد (طلاق خلعی )  و نه حضانت و لیکن زوجین می توانند نسبت به این مهم که پس از طلاق حضانت با کدامیک از طرفین باشد با یکدیگر توافق نمایند و در رویه این امر مورد پذیرش می باشد.

مدارک لازم برای دریافت حضانت توسط وکیل

۱) سند طلاق
۲) اصل شناسنامه
۳) کپی کارت ملی
۴) در صورتیکه طلاق از نوع طلاق توافقی باشد، ارائه نسخه ای از توافقات زوجین و یا رأی دادگاه(گواهی عدم امکان سازش) الزامی می باشد.

حضانت و حق ملاقات

اینکه حضانت فرزند مشترک با یکی از والدین باشد منافاتی با حق ملاقات و دیدار والد دیگر با فرزند ندارد، لذا در صورتی که طی حکم دادگاه حضانت به یک والد اختصاص داده شده باشد باید نسبت به تعیین حق ملاقات فرزند و والد دیگر تعیین تکلیف صورت گیرد، در غیر اینصورت یعنی اگر والدی که طبق قانون حق حضانت با وی می باشد فرزند را ببرد، والد دیگر باید از دادگاه تقاضای صدور دستور موقت جهت دیدار و ملاقات فرزند نماید. ممانعت از دیدار به دفعات و یا عدم اجرای حکم ملاقات فرزند از جمله دلایل سلب حضانت والد می باشد.

 

حضانت فرزند بعد از فوت پدر با چه کسی است؟

حضانت فرزند بعد از فوت پدر طبق قانون با مادر است ولی ولایت آن با پدربزرگ یا جّد پدری است.

مادر برای تعیین ساعت ملاقات فرزند باید به کجا مراجعه کند؟

به همان شعبه ای که نسبت به حضانت طفل تصمیم گیری شده میبایست مراجعه نماید.

آیا پدر می تواند از ملاقات فرزند با مادر امتناع کند؟

خیر هیچکدام از زوجین حق امتناع از ملاقات طفل توسط طرف مقابل را ندارد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • مریم
    مریم

    سلام.وکالت بلاعزل طلاق با مهریه دارم.با همسرم توافق کردیم که در ازای بخشش مهریه و اموالی که به اسمم هست حضانت پسر سه ساله ام رو بگیرم.دو تا سوال دارم
    ۱.آیا باید توافقی جدا شیم یا میشه از طریق وکالت طلاقم این شروط رو هم اجرا کنیم؟
    ۲.اگر بعد از ۷ سالگی همسرم میتونن حضانت رو پس بگیرن درحالیکه مهریه بخشیده شده؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام برای اخذ حضانت دایم فرزندتان به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنید و یا درگواهی طلاق توافقی اعلام و ثبت کنید.

  • سمیرا
    سمیرا

    سلام وقتتون بخیر خسته نباشید.
    بنده سه ساله به صورت توافقی از همسرم جدا شدم؛ مهریه م رو بخشیدم و حضانت و سرپرستی پسرم رو برا خودم گرفتم حتی نفقه بچه هم با بنده اس؛ خواستم بدونم درصورتی که حضانت و سرپرستی بچه با بنده اس پسرم از پدرش ارث میبره یا نه؟ ممنون میشم راهنماییم کنید.. سپاااس

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام بله ارث می برد. ارتباطی به نفقه ندارد.

  • فاطمه
    فاطمه

    سلام من طلاق توافقی گرفتم و حضانت فرزندانم رو هم دارم منتها الان برگهه حضانت رو گم کردم برای گرفتن دوباره باید به کجا مراجعه کنم و چه پروسه ای داره؟با تشکر از شما

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام به شعبه صادر کننده رای.

  • Saman
    Saman

    سلام ببخشید چجوری میتونم حضانت بچموبگیرم درصورتیکه موقع ثبت نام درمدرسه یاجاهای دیگه که امضای پدرلازمه اصلالازم به اومدن پدرنباشه و امضای من یاهمسرم کافی باشه راهنمایی میکنین لطفا
    اینم بگم که پدرراضی به نگهداری بچم نیست و حضانتشو میخاد به من بده ایابجای من به شوهرم میتونه حضانت بده

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام . به دفتر خانه اسناد رسمی مراجعه کنید . واز همسرتان در امر حضانت وکالت بگیرید

  • آرمان
    آرمان

    سلام . من در زمان عقد وکالت بلاعزل طلاق و حضانت فرزند را به همسر سابقم دادم و الان طلاق گرفتیم با توجه به اینکه پسرم امسال ۷ ساله میشه.آیا می تونم درخواست حضانت بدم و حضانت فرزندم را پس بگیرم؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام خیر .

  • kiyan
    kiyan

    سلام وقت بخیر
    طلاق توافقی داشتم و در این طلاق حضانت دخترم رو به پدرش دادم الان که دخترم ۱۲ سال دارد به دلایل اعتیاد و برخورد نامناسب پدرش میخواد با من زندگی کنه حالا با توجه به اینکه به سن قانونی رسیده و خودش میخواد با من زندگی کنه باید برم دادگاه و برای حضانت درخواست بدم؟
    ممنون میشم راهنماییم کنید

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام ، دختر شما از حضانت خارج شده و دادگاه وارد رسیدگی نمیشود ، حق انتخاب با خودش می‌باشد

  • سید مجتبی
    سید مجتبی

    سلام
    من به بیماری ام اس دچار هستم.توانایی کار کردن ندارم و حقوق حداقلی بیمه ی تامین اجتماعی میگیرم.برام زدن کار افتادگی و مستمری بگیر.خودم یکی رو میخوام مواظبم باشه.هر شش ماه یکبار تزریق داروی زیتاکس دارم.توانایی نگهداری از پسر ۸ ساله ی خودم و ندارم.الان تکلیف حضانت پسرم با کیه؟لطفا راهنماییم کنید.ممنون

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام،
      حضانت پسر تا ۱۸ سال با والدین اوست.

  • افشین
    افشین

    سلام
    خانمم حق طلاق با مهریه دارد،اگر حضانت پسرم رو در عوض بخشش مهریه به ایشون بدم،درصورت پشیمان شدن در آینده امکان بازگشت حضانت هست؟اگر بله باید مهریه پرداخت بشه؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام ، درصورتیکه مهریه ابرا یا صلح شده باشد ، قابل برگشت نیست ، اما زوجه میتواند از حضانت صرفنظر کند

  • حسین
    حسین

    سلام ایا مردی که ازدواج موقت دوم کرده میتونه حضانت فرزند۷ساله حاصل از ازدواج اول رو از خانمش بگیره؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام بله.

  • مریم
    مریم

    سلام برادرم دو ساله فوت کرده و همسرش خونه و ماشینش رو بجای مهریه برد الان دو تا فرزندش که دختر و پسری می باشند و حضانت آنها برعهده اش میباشد پسر رو از خونه بیرون کرده و الان در خونه ماست برای سلب حضانت فرزندان چه کار کنیم ؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام با اثبات عدم صلاحیت مادر می توانید ایشان را سلب حضانت نمایید

  • زهرا
    زهرا

    سلام من قصد طلاق دارم ودو تا پسر ۳ و ۱۰ ساله دارم به دلیل اینکه شوهرم خیلی بچه ننه و ما به زور در منزل مادر شوهرم که بیماری روانی دارد زندگی می‌کنیم آیا دادگاه به من اجازه طلاق می‌دهد و اینکه میتوانم به خاطر بیمار روانی بودن مادرشوهرم و زندگی شوهرم با لو حضانت بچه ها را بگیرم؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      طلاق از زوجه به راحتی امکان پذیر نیست بلکه زوجه اگر نتواند عسر و حرج خود را ثابت کند باید مهریه و حق و حقوقش را بذل کند تا بتواند از دادگاه تقاضای طلاق مطرح کند و البته در این مورد هم دادگاه ممکن است طلاق را رد کند

  • جواد
    جواد

    سلام خانمم بچه های ۴ و ۱۹ ساله رو گذاشته و رفته الان حکم حضانت که زیر ۷سال با مادر هستش و نزدیک به ۸ماهه بجه هام از نظر روحی داغون شدن الان تکلیف چیه ؟؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام می توانید با ارسال اظهارنامه و درخواست برگشت به زندگی مشترک و در صورت عدم افاقه دادخواست الزام به تمکین ایشان را مطرح نمایید.

  • رضا
    رضا

    سلام.وقت بخیر.حضانت فرزند پسر ۱۲ ساله م با منه.مادرش پیشنهاد داده که حضانت دائمی رو بهش بدم در عوض به صورت محضری در دفتر اسناد رسمی امضاء میکنه که تا پایان سن قانونی فرزند طلب نفقه نمیکنه و ریالی بابت نگهداری فرزند و نفقه ی فرزند مطالبه نخواهد کرد. سوالم این هست که آیا از نظر قانونی همچین چیزی ممکنه؟ و اگر ممکنه بعدا مثلا سال دیگه دو سال دیگه نمیتونه برای نفقه ی فرزند شکایت کنه؟ با تشکر از پاسخگویی تون.

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      بله مشکلی نیست

  • علی
    علی

    با سلام
    مدت یک ماه است که برادر و همسر برادرم فوت کرده اند و خانواده همسر برادرم بچه های برادرم را نزد خود به زور نگه داشته اند .الان بنا بر وصیت برادرم تقاضای قیومیت فرزندانش را دارم آیا دادگاه با درخواست بنده مبنی بر قیومیت فرزندان برادرم موافقت میکند . چون خانواده همسر برادرم بچه ها را به من نمیدهند . چون پدربزرگ مادریشان اعتیاد دارد و جد پدری هم در قید حیات نیست آیا قیومیت به بنده تعلق میگیرد؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام،

      قابل پیش بینی نیست.
      دادگاه باید صلاحیت مدعی قیمومیت را بررسی و احراز نماید.

  • علی
    علی

    سلام و خسته نباشید ، شش سال پیش بعد از طلاق از همسر اولم با خانمی که ایشان هم هم شرایط بنده بود و ازدواج دوم بود و فرزندی از ازدواج اول نداشت ، وصلت کردم ، بعد از ۲ سال صاحب فرزند دختری شدیم و زندگی به خوبی و خوشی تا ۲ سال قبل ادامه داشت همسرم ترک منزل کردند ولی خب پس از مدتی پشیمون شده و به زندگیش برگشت ، سال قبل هم از ایران مهاجرت کردیم و زندگی به خوبی و خوشی ادامه داشت که به یک دفعه دوباره سر ناسازگاری گرفتن و پس از برگشت به ایران به بهانه عید دیگه بر نگشتن و درخواست طلاق و جدایی دارن ، مهریشون ۱۴ تا سکه هستش که حاضر شدن در قبال اعطای حضانت فرزند به من و گذشتن از حق و حقوقشون ، بنده هم وکالت طلاق بهشون بدن ، آیا از طریق دفتر اسناد رسمی موضوع حضانت فرزند و گذشتن از حق و حقوق قانونی معتبر هستش و یا بعد از طلاق می تونن از دادگاه تقاضای فسخ وکالت حضانت بدن ، البته بنده الان خارج از کشور هستم ولی در صورت جدایی و گرفتن حضانت دخترم به ایران بر می گردم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      بله امور مربوط به حضانت و ابرا ی حق و حقوق زوجه می توانید در دفتر خانه اقدام نمایید
      و البته بحث حضانت مسأله ای است که مطلق نیست و چه بسا پس از مدتی دادگاه تصمیم جدیدی در مورد حضانت فرزند اخذ نماید

  • Li
    Li

    خانه به اسم من بودشوهرم قولنامه رو جعل کرده وبه زور از من امضا گرفته یعنی قولنامه اش جعلیست من خودم کپی برابر اصل قولنامه رو دارم آیا می‌تواند خانه را از من بگیرد

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام.بله.

  • Li
    Li

    سلام همسرم ردو ۶ ماه پیش با ۵۰ کیلو مواد گرفتن الان با سند آوردنش بیرون میگه میخواد طلاقم بده یه دختر دارم متولد ۹۲ ویه پسر متولد ۷۸ میخواستم بدونم بعد از این که طلاقم وداد میتونه بچه ها رو ببره بچه ها دلشون نمیخواد با پدرشون باشن آیا حق انتخاب دارن

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      دختر بالای نه سال, خودش می تواند انتخاب نماید که با چه کسی زندگی کند
      و در مورد پسر ، از هفت سال تا ۱۵ سال حضانت با پدر است
      مگر اینکه بتوانید سلب حضانت مطرح کنید

  • مهران
    مهران

    خانمم قهر کرده و رفته خونه باباش بچه هامم برده میگه توافقی جداشیم
    پسر۴ ساله و دختر۲ ساله دارم
    میخاستم ببینم میتونم شکایت کنم که بدون اجازه من رفته و بچه ها رو برده
    واینکه آخرش اگر من نخام طلاقش بدم چی میشه
    میتونم وقتی میخاد بره خونه باباش اجازه ندم بچه هارو ببره؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      شما باید دادخواست الزام به تمکین را مطرح بفرمایید
      حضانت فرزندان تا هفت سال با مادر است

  • پرنیا
    پرنیا

    سلام درصورتیکه پدر معتاد به روانگردان ( شیشه و کراک ) مادر از هر نظر سالم کارمند دارای استقلال مالی دختر بچه ۱۲ ساله بعد از طلاق پدر بزرگ ( جد پدری ) ادعا دارد حضانت فرزند را بر عهده بگیرد بی زحمت راهنمایی کنید چگونه مانع شویم و حضانت فرزند به مادر برسد. دختر مادرش را دوست داره و با اون زندگی می کنه. ممنون

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      اگر فرزند پسر است
      مادر باید سلب حضانت مطرح کند

  • حسین
    حسین

    سلام سلام، وقتتان بخیر، ممنون از سایت خوبتون، تشکر از پاسخ‌گویی تان.
    زن و شوهری هستند که نزدیک ۴ سال هستش ازدواج کردند و نزذیک ۲ سال هستش که رفتند سر خونه زندگی شان.
    اکنون یک پسربچه ی ۳_۴ ماهه دارند.
    خانمه در طی این ۳_۴ سال، ۳_۴ سری به راه فساد اخلاقی، فحشا و… کشیده شده است، برای شوهره معین و یقین شده است این قضیه، یکی از دلایل یقین داشتن شوهرشون از این قضیه، اخباریست که بارها از اطرافیان و دوستان مشترک شون شنیده است، و دیگر دلیل مطمن بودن به فساد زنش، توبه کردن خانمش بابت این رفتارش، و همچنین اعتراف و عذر خواهی چندین باره ی خانمه از شوهرش بابت این قضیه بوده، و شوهرش نیز بخاطر اینکه زندگی اش داغون نشه و آبرویش بیشتر ازین پیش فامیل ها نره، گذشت کرده است، اما هیچ شاهدی که حاضر به دادن شهادت در دادگاه باشه و یا سند محکمه پسندی که بتونه فساد اخلاقی زنش رو ثابت کنه، نداشته.
    در چند روز گذشته، شوهره به پیامک هایی از خانم دسترسی پیدا می‌کنه که مشخص شده طرف یک مرد غریبه ای هستش و با هم قول و قرار گذاشته و شماره کارت عابر بانک به مرد غریبه داده و اینکه در فلان آدرس این مرد غریبه منتظر خانمش بوده تا سوار ماشین کنه. سیم کارت به اسم شوهره میباشد، گوشی رو ازش گرفته، از پیامک ها اسکرین شات گرفته است، و همچنین می‌تونه از مخابرات پیامک ها رو پرینت بگیره تا به پیامهای بیشتری دسترسی پیدا کنه، می‌تونه از خانمش رو راضی کنه تا از شماره کارت (خانمش) استعلام بگیره و بیاره، و …
    شنیدیم که طبق قانون، اگه زن فساد اخلاقی داشته باشه، دلیلی نمیشه که نتونه نفقه و مهریه اش رو از شوهرش بگیره!
    خانمش راضی شده است که در محضر اسناد رسمی، به شوهرش وکالت بدهد که بتونه از طرف ایشان، برای طلاق و جدا شدن از شوهرش، وکیل بگیره، بدون درخواست ریالی نفقه و مهریه و اجرت المثل، حضانت فرزند کنونی و فرزندان احتمالی آینده، جهیزیه و… (یعنی همه ی اینها رو ببخشد).
    بشرطی که این قضیه ی فساد اخلاقی و قضیه ی پیامک ها و… را شوهرش به مادرزنش و به پدرزنش و به برادر زنش نگه. بدون درج در وکالت‌نامه فوق الذکر .
    (یعنی قرار نیستش که در وکالت‌نامه قید بشه که علت بخشش نفقه و مهریه و دادن وکالت‌ و غیره، راز نگهداری فساد زن توسط شوهر می‌باشد) بروایتی دیگر یعنی اینکه: قرار نیستش که علت بخشیدن: نفقه، مهریه، جهیزیه، اجرت المثل، داشتن وکالت از طرف زن برای طلاق، دادن حضانت فرزند به پدر و… رو‌ کسی بفهمه.
    آیا شوهر میتواند بلافاصله بعد از گرفتن این نوع وکالت، زنش رو طلاق بدهد بدون اینکه حضانت بچه رو بدهد به زنش، بدون پرداخت نفقه و مهریه و اجرت المثل و بدون دادن وسیله ای از جهیزیه؟؟
    ( مثلا ۱‌روز‌ یا ۱ هفته بعد از گرفتن وکالت فوق الذکر).
    تنها راه خلاصی از زن فاسدش رو از طریق این وکالت‌نامه و این روش میدونه، آیا امکانپذیر هستش؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      باسلام بله اگر خانم از تمام حق و حقوق خود در دفترخانه گذشت کرده باشد و وکالت طلاق با حق توکیل به غیر را به شوهرش داده باشد . زوج میتواند با مراجعه به دادگاه درخواست طلاق بدهد

ثبت پرسش

شما می توانید از این بخش سوال خود را ثبت کنید و در کمترین زمان پاسخ مناسب را از طریق ایمیل دریافت کنید.

مشاوره حضوری

از طریق این بخش شما می توانید قرار مشاوره حضوری خود را ثبت و در زمان مشخص شده مشاوره حضوری دریافت کنید.

مشاوره تلفنی

درصورتی که نیاز به مشاوره تلفنی دارید از این بخش اقدام کنید و با وکلای پایه یک دادگستری تلفنی صحبت کنید.



  مشاوره تلفنی رایگان