نفقه زن چیست؟
نفقه زن در اصطلاح حقوقی عبارت از چیزهایی است که شخص برای زندگانی احتیاج به آن دارد از قبیل خوراک، پوشاک، مسکن و اثاث منزل در اصطلاح حقوقی کسی که باید نفقه را پرداخت کند منفق و کسی که نفقه به او داده می شود را منفق علیه گویند. ماده ۱۱۰۲ قانون مدنی بیان میدارد : « همین که نکاح بهطور صحت واقع شد روابط زوجیت بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار میشود.»
نفقه زن
دو شرط زیر برای وجوب نفقه ضروری است:
۱-دایمی بودن عقد که قانون مدنی در ماده ۱۱۰۶ تصریح دارد: در عقد دایم نفقه زوجه به عهده شوهر است.
۲-تمکین کامل زوجه : در صورتی که زنی به همسر خود تمکین نکند، عنوان ناشزه بر وی تعلق می گیرد و در نتیجه پرداخت نفقه از عهده شوهر وی ساقط می شود.
نکته : بر طبق ماده ۱۱۱۵ قانون مدنی اگر زن بتواند ثابت کند زندگی مشترک او با شوهر ضرر مالی، شرافتی یا بدنی به همراه دارد، دادگاه او را محکوم به تمکین نخواهد کرد که در این صورت تمکین نکردن باعث از بین رفتن نفقه نمی گردد.
نفقه زن دائم مقدم بر نفقه فرزندان است، مثلاً هرگاه کسی زن دائم (عقد دائم) و پدر و مادری دارد که مستحق نفقه میباشند در این صورت باید همسر دائمی خود را ابتدا نفقه اش را پرداخت نماید و سپس اگر توانایی داشت به پدر و مادرش پرداخت نماید.
جهت آشنایی بیشتر با نفقه زوجه لطفا ویدئوی زیر را ملاحظه فرمایید.
میزان و مبلغ نفقه زن
میزان نفقه در قانون مشخص نشده است ولی ملاک تعیین حقوق زوجه نیازهای زوجه و شان اوست که در شرایط زمانی و مکانی مختلف، میزان نفقه متغیر خواهد بود. زن برای مطالبه نفقه به دادگاه مراجعه می کند در این موارد محاکم خانواده برای تعیین مقدار نفقه زن، از کارشناس استفاده می کنند و کارشناس با تماس با زوجین و تحقیق در خصوص شرایط آن ها میزان نفقه حقوق زوجه را تعیین می کنند و پس از ابلاغ نظر کارشناس طرفی که اعتراض دارد ظرف مدت ۷ روز نسبت به آن با ذکر دلایل اعتراض می کند و دادگاه برای بررسی مجدد میزان نفقه، از هیات سه نفر کارشناسان استفاده می کند.
نحوه محاسبه نفقه زن
چنانچه زن نسبت به مطالبه نفقه اقدام نماید مراجع قضایی برای تعیین نفقه این امر را به کارشناس رسمی دادگستری ارجاع می دهند تا نفقه زوجه را با در نظر گرفتن شئونات و تحصیلات و خانواده پدری وی تعیین نماید و با توجه به نظر کارشناس حکم مقتضی صادر می شود.
تفاوت نفقه زن با نفقه فرزند :
نکته بسیار مهم در خصوص نفقه زن این است که زوجه می تواند نفقه معوقه( گذشته) خود را از مرد (زوج) مطالبه کند یعنی اگر شخص ۳ سال است که نفقه همسر خود را پرداخت نکرده، زن می تواند نفقه گذشته خود را مطالبه کند در صورتی که این کار در مورد نفقه فرزندان قابل اجرا نیست.
نحوه دریافت نفقه زن
زن (زوجه) از ۲ طریق حقوقی و کیفری می تواند نفقه خود را مطالبه نماید:
۱٫ از طریق اقامه دعوی حقوقی در مراجع قضایی :زوجه می تواند با تنظیم دادخواست با موضوعیت مطالبه نفقه معوقه با ذکر تاریخ (از چه تاریخی زوج نفقه پرداخت نکرده) و با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی یا شورای حل اختلاف (شورای حل اختلاف در صورتیکه مقدار نفقه زیر بیست میلیون تومان باشد) و اقدام به ثبت دادخواست مطالبه نفقه می نماید و پس از ثبت دادخواست و شکایت نفقه، جلسه ای با حضور طرفین تشکیل شده و موضوع به کارشناس رسمی دادگستری ارجاع می شود. بعد از ارائه نظر کارشناس مرجع قضایی طبق نظر کارشناس رأی به محکومیت زوج مبنی بر پرداخت نفقه می دهد.
۲٫ طرح دعوی کیفری نفقه : ترک انفاق (ندادن نفقه) به افراد واجب النفقه ( زوجه، فرزندان و…) به موجب قانون مجازات جرم است و برای آن جرم انگاری شده است و دارای مجازات حبس می باشد و زوجه می تواند با مراجعه به دادسرای محل زندگی مشترک مراجعه نماید و ابتداً شکواییه ای مبنی بر ترک انفاق تنظیم و پس از ابطال تمبر (هزینه تمبر ۱۰ الی ۳۰ هزار تومان است با منضمات) به دایره ارجاع دادسرا و پس از انجام تحقیقات در کلانتری حکم به مجازات زوج داده می شود.
نفقه در زمان عقد
اصولا با انعقاد علقه زوجیت، مرد متعهد به پرداخت نفقه می گردد که البته شرط استحقاق زن تمکین می باشد. بنابراین در مدت زمان عقد نفقه ای به زن تعلق نمی گیرد مگر اینکه زن برای شروع به زندگی اعلام آمادگی کرده باشد اما مرد از بردن همسرش به منزل مشترک خودداری کند که در این صورت زن مستحق دریافت نفقه خواهد بود. در چنین شرایطی، زوجه باید بتواند ادعای خود را ثابت کند یعنی به نزدیکترین مجتمع قضایی محل سکونت خود مراجعه، سه برگ اظهارنامه دریافت و آمادگی خود را اعلام کند یا اینکه چند نفر را به شهادت بگیرد و استشهادیه ای تنظیم کند.
نفقه بعد از طلاق
اگر طلاق از نوع طلاق رجعی باشد، یعنی طرفین حق رجوع به یکدیگر را داشته باشند، در طول دوران عده که بسته به نوع طلاق بین ۲ تا ۳ طهر (دوران قاعدگی) می باشد، مرد مکلف به پرداخت نفقه زن است. اما در سایر انواع طلاق که از نوع غیر رجعی است، مرد تکلیفی به پرداخت نفقه پس از طلاق ندارد.
هزینه دادرسی دعوی نفقه
هزینه دادرسی در دعوی حقوقی ۵/۳ درصد بهای خواسته است و اگر با جلب نظر کارشناس باشد حدوداً ۱۵۰ الی ۲۰۰ هزار تومان هزینه دارد
هزینه دادرسی در دعوی کیفری فقط ۱۰ الی ۳۰ هزار تومان می باشد.
هزینه کارشناسی در دعوی نفقه
هزینه کارشناسی در طرح دعوی نفقه حقوقی بسته به دادگاه می باشد که این مبلغ باید توسط زن (زوجه) پرداخت شود که پس از محکومیت زوج قابل دریافت از مرد می باشد.
مدارک لازم برای طرح دعوی نفقه زن
۱) کارت ملی + شناسنامه
۲) عقدنامه
۳) در طرح دعوی کیفری دو شاهد نیاز است.
نفقه اقارب و تفاوت آن با نفقه زوجه
اقارب شامل پدر و مادر و اولاد می باشند که نفقه آنان بعهده زوج است ولی تفاوت آن با نفقه زوجه در این است که چنانچه زوج دارای استطاعت مالی نباشد برای نفقه اقارب زندانی نمی شود ولی برای نفقه زوجه حبس دارد.
سلام وقت شما بخیر
بله شما می توانید نفقه خود را مطالبه نمایید و اجرای احکام مطابق قانون از حقوق ایشان برداشت می نماید.
من ۱۶ سالمه و یک سال هست که با همسرم ازدواج کردم و هیچ پولی به حساب من واریز نکرده و همسرم کارمند اداری هست حدود ۱۴ میلیون هست حقوقش آیا من میتونم با شکایت حق نفقه جلوی حسابش رو ببندم و چقدر از حقوقی که میگیره برای حق نفقه به حساب من واریز میکنن
سلام وقت شما بخیر
خیر پرداخت یا عدم پرداخت نفقه ارتباطی به عقد نکاح ندارد
سلام خدمت شما.من ده ماه عروسی کردم. همسر من بخاطر اینکه کارش آزاد و به علت کسادی کارش گاهی کارش به سرانجام نمیرسه و نمیتونه خرج خانه را بده .اینه که من مجبور میشم گاهی تدریس کنم یا طلا بفروشم خرج خانه کنم.آیا این باعث میشه که عقد ما باطل بشه؟ یا از نظر شرعی مشکل داره؟
سلام وقت شما بخیر
سلام این وسایل جزو هدایای زندگی مشترک می باشد و تا زمانی که مطالبه نکرده پاسخگو نیستید
سلام پارسال مهریه و نفقه رو بخشیدم حق طلاق گرفتم، الان میخام برم و طلاق بگیرم، سوالم اینه وسایلی ک برام خریده توواین مدت(مثل لباس کیف کفش لوازم آرایشی وشخصی)میتونم باخودم ببرم؟ ببرم میتونه ازم شکایت کنه؟ چون نفقه رو بخشیدم
با سلام
همسر بنده در دادگاه طلاق از حق نفقه خود در گذشته، گذشته است. ایا بنده می توانم برای هزینه هایی که در طول زندگی مشترک نموده ام دادخواست بازگشت هزینه ها را بزنم؟
سلام وقت شما بخیر
خیر چنین چیزی امکان ندارد
سلام همسرم درخواست نفقه دارد ومن تامین میکنم آیا این همان درخواست مهریه محسوب میشو وهمسرش ۳۱۴ عدد سکه مهریه دارد آیا همشونو باید پرداخت کنم
سلام وقت شما بخیر
خیر نفقه با مهریه متفاوت است و در صورت داشتن اموال مکلف به پرداخت کل تعداد سکه ها می باشید.
سلام وقت شما بخیر
حکم عدم تمکین در مرحله اجرا مهم است که زوج باید منزل و اثاثیه لازم تهیه کرده و به اجرای احکام معرفی نماید.
سلام خسته نباشید.سه سال پیش باهمسرم ازدواج کردم ک هرازگاهی منزل راترک میکردومجددبرمیگشت..ازبهمن۱۴۰۰ باخانمی رابطه داشت ک بعدکتک زدن من منزل راترک کرد.من ازایشون شکایت کردم بخاطرترک نفقه.امروز قرارنهایی صادرشد عدم تمکین زوجه .ایشون حتی جایی رو برای زندگی مشترک تهیه نکردمن خودم خونه اجاره کردم کرایشومیدم بعدچطورک عدم تمکین زوجه صادرشد؟
سلام وقت شما بخیر
شما می توانید دادخواست مطالبه نفقه بدهید.
سلام شوهرمن دوماه بیشترول کرده رفته نه پولی میفرسته نه چیزی الان بایدچیکارکنم
سلام وقت شما بخیر
نفقه اعم از منزل مسکونی و خوراک و پوشاک می باشد اگر همسرتان همه این موارد را تأمین می کند دیگر شما مستحق دریافت وجهی نیستید