حضانت فرزند

نویسنده: رهجویان عدالت
۴.۱/۵ از (۶۲ امتیاز)
تاریخ انتشار: ۲۹ مرداد ۱۴۰۳
آخرین بروزرسانی: ۳۰ فروردین ۱۴۰۴
خلاصه مطلب

حضانت فرزند حق و در عین حال تکلیفی است که قانون برای حفظ و نگهداری کودک به والدین سپرده است.
وظیفه حفظ و نگهداری فرزندان زندگی مشترک بر عهده والدین است، اما این امکان وجود دارد که ایشان با توافق یکدیگر این وظیفه را به صورت فردی به عهده گرفته و انجام دهند، حال اگر توافق وجود نداشت قانون حضانت فرزندان تا سن هفت سالگی را وظیفه مادر و بعد از آن را به عهده پدر گذاشته است، البته در این میان تفاوتی بین دختر و پسر وجود دارد. به این وصف که دختر بعد از هفت سالگی تا ۹ سالگی که سن بلوغ است. به مدت ۲ سال نزد پدر می ماند و پس از آن به تشخیص خود پدر و یا مادر را جهت ادامه زندگی انتخاب می کند، درخصوص پسر پس از سن هفت سالگی تا سن ۱۵ سالگی با پدر زندگی کرده و پس از آن به انتخاب خود ادامه زندگی با پدر و یا مادر را انتخاب می کند.

فهرست مطالب

 

حضانت فرزند

سلب حضانت فرزند از پدر یا مادر

حق حضانتی که به عهده والدین است ممکن است در شرایط خاصی به تقاضای نزدیکان و خویشاوندان طفل یا قیم او، از والدین سلب شود. در این زمینه قانون مقرر داشته است: هرگاه در اثر عدم مواظبت و یا انحطاط اخلاقی پدر و مادری که طفل تحت حضانت او است، صحت جسمی یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد، دادگاه می‌تواند با تقاضای بستگان، قیم و یا رئیس حوزه قضائی، ترتیب مقتضی دیگری را برای حضانت فرزند اتخاذ نماید. مواردی که می‌تواند از مصادیق تغییر حضانت باشد عبارتند از:
• اعتیاد زیان‌آور به الکل، مواد مخدر، قمار؛
• اشتهار به فساد اخلاقی و فحشا؛
• ابتلا به بیماری روانی به تشخیص پزشکی قانونی؛
• سوءاستفاده از طفل یا اجبار او به ورود به مشاغل ضداخلاقی مانند فساد، فحشا، تکدی‌گری، قاچاق؛
• تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف

چنانچه مادر در دورانی که حضانت با اوست ازدواج نماید و یا اینکه عدم صلاحیت او را زوج اثبات نماید مواردی که  فوق ذکر شد می‌تواند از مصادیق تغییر حضانت باشد . هر یک از پدر یا مادر که مدعی عدم صلاحیت طرف مقابل است، می‌تواند دادخواست سلب حضانت را به استناد یک یا چند مورد از موارد بالا به دادگاه ارائه کند. البته صرف ادعا کافی نیست و باید دلایل قابل قبولی به دادگاه ارائه دهد. ممکن است دادگاه موارد دیگری را نیز مشمول عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی دارنده حضانت بداند؛ مانند کار وقت‌گیری که مانع نگه‌داری شایسته طفل باشد، یا سهل‌انگاری و بی‌توجهی مداوم به سلامت جسمانی یا تربیت اخلاقی طفل که تشخیص آن با دادگاه است .

حضانت فرزند قبل از طلاق

قبل از طلاق حضانت فرزند به عهده ی هر دوی والدین است، اما همانطور که قبلاً گفته شد، حضانت فرزندان چه دختر و چه پسر تا سن هفت سالگی با مادر و سپس با پدر است.

حضانت فرزند در طلاق توافقی

همان طور که از نام این نوع طلاق معلوم است تمامی مسائل فی مابین زوجین در این نوع طلاق قابل مذاکره است، حضانت فرزند پسر یا دختر تا سن هفت سالگی با مادر و بعد از آن طبق قانون با پدر است اما این مانع از این نیست که زوجین خلاف این را توافق کنند و بطور مثال حضانت فرزندان کلاً به پدر و یا مادر داده شود.

بخشیدن مهریه در قبال حضانت فرزند

حضانت فرزند طبق ماده ۱۱۶۸ قانون مدنی هم حق است و هم تکلیف ابوین . بنابراین اگر زوجه بخواهد در مقابل انتقال حضانت از ناحیه زوج مهرش را ببخشد در این فرض نظرات حقوقدانان متفاوت است اما در رویه قضایی غالبا بخشیدن مهریه در قبال طلاق مورد نظر قرار می گیرد (طلاق خلعی )  و نه حضانت و لیکن زوجین می توانند نسبت به این مهم که پس از طلاق حضانت با کدامیک از طرفین باشد با یکدیگر توافق نمایند و در رویه این امر مورد پذیرش می باشد.

مدارک لازم برای دریافت حضانت توسط وکیل

۱) سند طلاق
۲) اصل شناسنامه
۳) کپی کارت ملی
۴) در صورتیکه طلاق از نوع طلاق توافقی باشد، ارائه نسخه ای از توافقات زوجین و یا رأی دادگاه(گواهی عدم امکان سازش) الزامی می باشد.

حضانت و حق ملاقات

اینکه حضانت فرزند مشترک با یکی از والدین باشد منافاتی با حق ملاقات و دیدار والد دیگر با فرزند ندارد، لذا در صورتی که طی حکم دادگاه حضانت به یک والد اختصاص داده شده باشد باید نسبت به تعیین حق ملاقات فرزند و والد دیگر تعیین تکلیف صورت گیرد، در غیر اینصورت یعنی اگر والدی که طبق قانون حق حضانت با وی می باشد فرزند را ببرد، والد دیگر باید از دادگاه تقاضای صدور دستور موقت جهت دیدار و ملاقات فرزند نماید. ممانعت از دیدار به دفعات و یا عدم اجرای حکم ملاقات فرزند از جمله دلایل سلب حضانت والد می باشد.

حضانت فرزند بعد از فوت پدر با چه کسی است؟
حضانت فرزند بعد از فوت پدر طبق قانون با مادر است ولی ولایت آن با پدربزرگ یا جّد پدری است.
به همان شعبه ای که نسبت به حضانت طفل تصمیم گیری شده میبایست مراجعه نماید.
خیر هیچکدام از زوجین حق امتناع از ملاقات طفل توسط طرف مقابل را ندارد.

سوالات متداول

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

178 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Samira

آیا امکان دارد حضانت نامه بین طرفین در دفترخانه امضا شود و به مادر واگذار شود بدون رفتن به دادگاه؟

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
می توان از طریق تنظیم اقرارنامه و تعهدات مالی زوجین در دفتر اسناد رسمی این کار را انجام داد

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
می توان از طریق تنظیم اقرارنامه و تعهدات مالی زوجین در دفتر اسناد رسمی این کار را انجام داد

توفیق

با سلام من وهمسرم میخوایم به صورت قانونی حضانت فرزند دخترمون رو بعداز فوتمون به خاله دخترم بسپریم آیا امکانش هست و اینکه آیا درصورت فوت همسرم من به عنوان پدر میتونم حضانت فرزندم رو به خاله دخترم بدم و در زمان حیاتمن و همسرم امکان دادن حضانت فرزندم به خالش هست؟

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
حضانت یک نوع تکلیف می باشد قابل اسقاط نیست و در زمان حیاط شما این امکان وجود ندارد بعد از فوت مطابق قانون عمل می شود

مینا

سلام خسته نباشید
من ۱۸ سالمه حضانتم با پدرمه پدرم تا به حال هزارتومان هم بهم نداده خرجی درس پول کتاب کلاس لباس هیچی همه چی با مادرمه با مادرم هم زندگی میکنم میتونم از ایشون شکایت کنم ؟ یا نفقه خرجی چیزی بگیرن

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
بله شما می توانید علیه ایشان دادخواست مطالبه نفقه طرح نمایید

رها

سلام،خانمی ۲۷ ساله هستم پسر ۳ ساله دارم،همسرم منو کتک میزنه و مدام تحقیرم می‌کنه،هیچ شغلی هم ندارم میخوام جدا بشم چطور میتونم دائما حضانت پسرمو بگیرم و جدا بشم؟مهریه هم تعلق میگیره بهم؟

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
باید پس از ضرب و شتم به پزشکی قانونی مراجعه نموده و به استناد این موضوع درخواست طلاق ارائه نمایید و مهریه نیز در هر حالت به شما تعلق می گیرد

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
باید پس از ضرب و شتم به پزشکی قانونی مراجعه نموده و به استناد این موضوع درخواست طلاق ارائه نمایید و مهریه نیز در هر حالت به شما تعلق می گیرد

س.ر.ر

درود از شرایط عقد و طلاق، تخصیص حق حضانت به زن سابقم بود. متاسفانه با هر بار تماس تلفنی با بچه ها و یا مراجعه به منزل (همچنان در منزل من هستند) میبینم بچه ها تنها رها شدند بدون رسیدگی در وضع نامناسبی هستند مادرشان از صبح تشریف می‌برند و آخر شب برمی‌گردند با توجه به اینکه متمکن هستند
نه نیاز مالی دارند و نه شغل خاصی دارند این عدم حضور در منزل فقط به فرزندان صدمه وارد می‌کند چطور میتوانم حضانت را از ایشان سلب کنم؟

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
دادخواست سلب حضانت از وی مطرح نمایید

مط

سلام من ده ساله طلاق گرفتم و مهریه رو بخشیدم حضانت پسرم رو گرفتم چند سال نمی‌تونستم ب خاطر شرایط مالی بیارمش پیش خودم الان یک ساله با پلیس و حضانت نامه آوردنش پیش مادرم هست ومن سرکار میروم پدرش رفته صلب حضانت زده ک مادر بزرگش بچه رو نگه میداره می‌تونه حضانت رو پس بگیره

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
بهتر است که در این خصوص به صورت تلفنی یا حضوری مشورت اخذ نمایید.

رضا

سلام من پسر ۱۱ ساله دارم که دیابتی هستش ایا با توجه به مریضی که داره و باید یکی کنارش باشه میتونم حضانتش رو بگیرم چون پدرش تا دیر وقت سرکار هستن.

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
بله این مورد می تواند علت درخواست شما برای حضانت باشد.

حیدر

سلام بنده ۲تادختر ۱۹و۱۷ساله دارم مادرشان حددا ۱۲سال هستش طلاق گرفته ونزدخودم بزرگ شدن الان میخواهم سرپرستی این دوتابچه رابه یه خانومی واگذارکنم آیاامکانش هستش وباید ازکجاشروع کنم برم دادگاه یادفترخانه میشه راهنمایی کنید تشکرمیکنم درضمن برای واگذرای سرپرستی این دوبچخ رادائم هستش

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
چنانچه والدین مشکلی نداشته باشند حضانت و سرپرستی طفل با خودشان است و امکان واگذاری سرپرستی به غیر را ندارد

زری

سلام وقتتون بخیر.اگه خیانت شوهرم اثبات بشه میتونم حضانت فرزندمو تاهمیشه به عهده بگیرم؟دخترم۴سالشه؟

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
بستگی به حکم دادگاه دارد و شرایطی که در آن بتوانید فاقد صلاحیت بودن او را اثبات نمایید.

نجفی

سلام وقتتون بخیر.ببخشید من هفت ماهه باردارم نمی‌خوام با شوهرم زندگی کنم
چطور میتونم هم بچه مو داشته باشم هم مهریه مو بگیرم؟

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
سوال شما مفهوم نیست

الهه کریمی

سلام من حضانت فرزند شرایط ضمن عقد گرفتم .قانونا مجبورم پسر ۴سالمو نگه دارم ?!شرایط مالیشو ندارم

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
شما می توانید دادخواست تحویل فرزند به پدر را دفتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت نمایید

مهدی

باسلام
در صورت واگذار حضانت پسر ۹ ساله به مادر، محدوده اختیار مادر چقدر؟ میتونه خارج از کشور ببره و پاسپورت بگیره یا نه؟ ممنون میشم

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
کسی که حضانت فرزند مشترک را برعهده دارد درهرحال موظف میباشد حقوق احد دیگری از والدین را که دارای حق ملاقات با فرزند می باشد را رعایت نماید.

سعید

سلام خسته نباشید. من خانمم رفته قهر و بچه یک ساله رو با خودش برده.الان حتی بخواد برگرده پدرش نمی‌ذاره وچند بار رفتم که بیاریمش پدرش نگذاشت بیاد.بنظر شما من چیکار باید بکنم؟ آیا میتونم از پدر خانمم شکایت کنم؟

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
دادخواست الزام به تمکین مطرح نمایید

رکسانا

سلام خوبید میشه مثلا دخترم که ۱۵ سالشه بیاد و بگه باباش کی و چیکارهای کرده مثلا دس به زن داره و اعصاب نداره تا خودش و دوتا داداششو به من بدن؟

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
خیر تنها مادر به عنوان حضانت یا پدر بزرگ شما امکان چنین کاری را دارد

سارا

سلام
دخترم ۵ سالش هست
میتونم کلا دخترمو به پدرش نشون ندم
الان حق ملاقات گرفته
ولی من دوست ندارم باباشو ببینه

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
خیر نمی توانید و عمل شما جرم تلقی می گردد.

×