حضانت فرزند

جهت مشاره تلفنی رایگان و درخواست وکیل خانواده با شماره زیر تماس بگیرید


71333400 - (021) { سی خط ویژه }

حضانت فرزند حق و در عین حال تکلیفی است که قانون برای حفظ و نگهداری کودک به والدین سپرده است.
وظیفه حفظ و نگهداری فرزندان زندگی مشترک بر عهده والدین است، اما این امکان وجود دارد که ایشان با توافق یکدیگر این وظیفه را به صورت فردی به عهده گرفته و انجام دهند، حال اگر توافق وجود نداشت قانون حضانت فرزندان تا سن هفت سالگی را وظیفه مادر و بعد از آن را به عهده پدر گذاشته است، البته در این میان تفاوتی بین دختر و پسر وجود دارد. به این وصف که دختر بعد از هفت سالگی تا ۹ سالگی که سن بلوغ است. به مدت ۲ سال نزد پدر می ماند و پس از آن به تشخیص خود پدر و یا مادر را جهت ادامه زندگی انتخاب می کند، درخصوص پسر پس از سن هفت سالگی تا سن ۱۵ سالگی با پدر زندگی کرده و پس از آن به انتخاب خود ادامه زندگی با پدر و یا مادر را انتخاب می کند.

حضانت فرزند

سلب حضانت فرزند از پدر یا مادر

حق حضانتی که به عهده والدین است ممکن است در شرایط خاصی به تقاضای نزدیکان و خویشاوندان طفل یا قیم او، از والدین سلب شود. در این زمینه قانون مقرر داشته است: هرگاه در اثر عدم مواظبت و یا انحطاط اخلاقی پدر و مادری که طفل تحت حضانت او است، صحت جسمی یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد، دادگاه می‌تواند با تقاضای بستگان، قیم و یا رئیس حوزه قضائی، ترتیب مقتضی دیگری را برای حضانت فرزند اتخاذ نماید. مواردی که می‌تواند از مصادیق تغییر حضانت باشد عبارتند از:
• اعتیاد زیان‌آور به الکل، مواد مخدر، قمار؛
• اشتهار به فساد اخلاقی و فحشا؛
• ابتلا به بیماری روانی به تشخیص پزشکی قانونی؛
• سوءاستفاده از طفل یا اجبار او به ورود به مشاغل ضداخلاقی مانند فساد، فحشا، تکدی‌گری، قاچاق؛
• تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف

چنانچه مادر در دورانی که حضانت با اوست ازدواج نماید و یا اینکه عدم صلاحیت او را زوج اثبات نماید مواردی که  فوق ذکر شد می‌تواند از مصادیق تغییر حضانت باشد . هر یک از پدر یا مادر که مدعی عدم صلاحیت طرف مقابل است، می‌تواند دادخواست سلب حضانت را به استناد یک یا چند مورد از موارد بالا به دادگاه ارائه کند. البته صرف ادعا کافی نیست و باید دلایل قابل قبولی به دادگاه ارائه دهد. ممکن است دادگاه موارد دیگری را نیز مشمول عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی دارنده حضانت بداند؛ مانند کار وقت‌گیری که مانع نگه‌داری شایسته طفل باشد، یا سهل‌انگاری و بی‌توجهی مداوم به سلامت جسمانی یا تربیت اخلاقی طفل که تشخیص آن با دادگاه است .

 

حضانت فرزند قبل از طلاق

قبل از طلاق حضانت فرزند به عهده ی هر دوی والدین است، اما همانطور که قبلاً گفته شد، حضانت فرزندان چه دختر و چه پسر تا سن هفت سالگی با مادر و سپس با پدر است.

حضانت فرزند در طلاق توافقی

همان طور که از نام این نوع طلاق معلوم است تمامی مسائل فی مابین زوجین در این نوع طلاق قابل مذاکره است، حضانت فرزند پسر یا دختر تا سن هفت سالگی با مادر و بعد از آن طبق قانون با پدر است اما این مانع از این نیست که زوجین خلاف این را توافق کنند و بطور مثال حضانت فرزندان کلاً به پدر و یا مادر داده شود.

بخشیدن مهریه در قبال حضانت فرزند

حضانت فرزند طبق ماده ۱۱۶۸ قانون مدنی هم حق است و هم تکلیف ابوین . بنابراین اگر زوجه بخواهد در مقابل انتقال حضانت از ناحیه زوج مهرش را ببخشد در این فرض نظرات حقوقدانان متفاوت است اما در رویه قضایی غالبا بخشیدن مهریه در قبال طلاق مورد نظر قرار می گیرد (طلاق خلعی )  و نه حضانت و لیکن زوجین می توانند نسبت به این مهم که پس از طلاق حضانت با کدامیک از طرفین باشد با یکدیگر توافق نمایند و در رویه این مورد پذیرش می باشد.

مدارک لازم برای دریافت حضانت توسط وکیل

۱) سند طلاق
۲) اصل شناسنامه
۳) کپی کارت ملی
۴) در صورتیکه طلاق از نوع طلاق توافقی باشد، ارائه نسخه ای از توافقات زوجین الزامی می باشد.

حضانت فرزند بعد از فوت پدر با چه کسی است؟

حضانت فرزند بعد از فوت پدر طبق قانون با مادر است ولی ولایت آن با پدربزرگ یا جّد پدری است.

مادر برای تعیین ساعت ملاقات فرزند باید به کجا مراجعه کند؟

به همان شعبه ای که نسبت به حضانت طفل تصمیم گیری شده میبایست مراجعه نماید.

آیا پدر می تواند از ملاقات فرزند با مادر امتناع کند؟

خیر هیچکدام از زوجین حق امتناع از ملاقات طفل توسط طرف مقابل را ندارد.
4.1/5 - (58 امتیاز)

مطالب مرتبط

90 دیدگاه

  • آذر
    آذر

    سلام وقتتون بخیر مه دخترم و ۲۲سالمه از سال ۹۴بامادرم زنگی میکنم و حضانتم با مادرمه پارسال مادرم ازدواج کردن و مه مجبور شدم ازشون جدا شم و مستقل زندگی کنم برای خرج و مخارج زندگی کار میکنم پدرمم نه قبلا ک پیش مادرم بودم و نه الان ک مستقلم هیچ پولی ب مه نمیده میخاستم بدونم ایا میتونم ازش شکایت کنم و نفقه ی گذشته رو هم ازش بگیرم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام نفقه گذشته فرزند قابل مطالبه نيست.

  • آذر
    آذر

    سلام وقتتون بخیر مه دخترم و متولد۷۹هستم از سال ۹۴با مادرم زندگی میکنم پارسال مادرم ازدواج کردن و مه مجبور شدم مستقل زندگی کنم برای خرج و مخارج خودم کار می کنم ولی پدرم ن قبلا ک پیش مادرم بودم و ن الان ک مستقلم هیچ کمکی یا پولی ب مه نمیدن خاستم بدونم میتونم ازشون شکایت کنم پول سال۹۴تا الانو ازش بگیرم
    اینم بگم ک تا ۱۸سالگی حضانتم با مادرم بوده توافق کردن ک ما پیش مادرم باشیم ولی قرار شده مخارجمونو پدرم بده ک نداده

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام خیر.

  • حاجیه
    حاجیه

    سلام شوهر من از یک پا معلول هست خودم شاغل می باشم آیا من می توانم حضانت فرزند به عهده بگیرم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام باید عدم صلاحيت ایشان را در خصوص صلاحیت اثبات کنید.

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام نقص عضو ارتباطی به عدم صلاحیت ندارد.

  • Kkkkk
    Kkkkk

    سلام خسته نباشید
    ببخشید ی سوال داشتم دررابطه با اینکه من ۱۹ سالمه و پدر و مادر من طلاق گرفتن و بعد من‌پیش مادرم زندگی میکنم مادرم هم ۱ سال بعد طلاق ازدواج کردش الان پدرم میخاد حضانت مارو بگیره و من میخام پیش مادرم زندگی کنم آیا پدرم این حق داره که حضانت مارو بگیره؟؟؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام شما خارج از سن حضانت هستید می توانید به انتخاب خود زندگی کنید .

  • نفس
    نفس

    سلام منو همسرم میخوایم بچه یکیو ک توانایی نگهداریشو نداره با رضایت خودش حضانتشو بگیریم باید چیکار کنیم میخوایم داخل شناسنامه اسم خودمون باشه ممکنه راهنماییمون کنید لطفا

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت بخیر
      امکانپذیر نمی باشد.

  • مریم
    مریم

    سلام
    آیا مادری که حضانت فرزندش رو داره میتونه اموالی به نام فرزندش انتقال بده

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت بخیر
      بله با حضانت یا بی حضانت می تواند انتقال بدهد.

  • فاطمه محمدی
    فاطمه محمدی

    سلام من می‌خوام طلاق بگیرم یه دختر سه ماهه دارم می‌خوام حضانت دخترم.رو بگیرم آیا میتونم در قبال مهریه حضانت دایم دخترم رو بگیرم باید چیکار کنم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      حضانت فرزند دختر تا ۷ سالگی با مادر- ۷ تا ۹ سالگی با پدر و ۹ سالگی به بعد خود فرزند انتخاب می کند که با چه کسی زندگی کند و این موضوع که شما حضانت دائم فرزند را بگیرید در قبال مهریه بستگی به توافقات شما با همسر خود دارد و یا اینکه اثبات شود که همسر شما توانایی نگهداری از فرزند شما را ندارد.

  • مرضیه
    مرضیه

    سلام برادر من ۱۰ سال پیش ب جرم دعوا و استفاده از صلاح سرد سابقه براش درست شده الان زنش درخواست طلاق داده و قاضی رای ب نفع زنداداشم داده و حضانت هم داده بهش حتی داداشم اعتراض زده قبول نشده شغل مناسبی داره برادرم و هیچ مشکلی هم نداره میتونه حضانت فرزندش رو بخواد؟؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      در صورت قطعیت رأی امکان اعتراض فراهم نمی باشد در صورتی که برادر شما خواهان حضانت فرزندان باشد این امر مستلزم تقدیم دادخواست و ارائه دلایلی مبنی بر عدم شایستگی مادر طبق مواردی که در قانون ذکر شده می باشد.که با توجه به سوء سابقه برادر شما امری دشوار می باشد.

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      در صورت قطعیت رأی امکان اعتراض فراهم نمی باشد در صورتی که برادر شما خواهان حضانت فرزندان باشد این امر مستلزم تقدیم دادخواست و ارائه دلایلی مبنی بر عدم شایستگی مادر طبق مواردی که در قانون ذکر شده می باشد.که با توجه به سوء سابقه برادر شما امری دشوار می باشد.

  • مرضیه
    مرضیه

    یه مرد در چه صورتی نمیتونه حضانت فرزندش رو داشته باشه؟؟؟فرزند پسر و ۹ ساله

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      حضانت فرزندان چه دختر و چه پسر تا سن ۷ سالگی با مادر بوده و پس از آن پسر تا پانزده سالگی و دختر تا ۹ سالگی با پدر می باشد و پس از آن خود فرزندان تعیین می کنند که با چه کسی زندگی کنند.

  • سمیرا
    سمیرا

    سلام من سه تا فرزند دارم دوتا پسر ۱۵ و ۸ ساله و یه دختر ۱۲ ساله، و میخواییم از هم جدا بشیم، ومن توانایی هزینه هیچ یک از بچه هارو ندارم، پدرشونم میگن اگه حضانت بچه رو نمیخوای بس مهریه هم بهت تعلق نمیگیره، شوهرمم کاملا سالم و هیچ مشگلی نداره و میتونه حضانت رو به عهده بگیره،
    سوال من اینه ایا با این شرایط من اگه حضانت بچه قبول نکنم مهریه تعلق میگیره بهم یا نه؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      مهریه هیچ ارتباطی به حضانت ندارد

  • دخترِگل
    دخترِگل

    خواهر من یک پسر ۱۰ ساله و یک دختر ۵ ساله داره. شوهرش بسیار عصبی و بداخلاقه و چندین بارهم بهش خیانت کرده. خواهرم مدام صبوری میکنه و بچه ها و روحیه شونو با چنگ و دندون حفظ کرده که تا حد امکان کم اسیب ببینن. آیا میتونه بعد از طلاق حضانت بچه هاشو خودش بگیره؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      حضانت فرزند چه دختر و چه پسر تا هفت سالگی با مادر بوده و پس از آن دختر تا ۹ سالگی و پسر تا ۱۵ سالگی با پدر می باشد. لیکن در صورت داشتن دلیل موجه مبنی بر عدم صلاحیت پدر بر حضانت فرزندان می توانید نسبت به لغو حضانت ایشان از طریق مراجع قضایی اقدام نمایید.

  • شادی
    شادی

    سلام اگر در دادگاه درخواست شود از لحاظ روانی همسرم مورد برسی قرار گیرد ولی نتیجه انطوری که فکر میکنم نباشه میتونه از من شاکی بشه .

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      خیر آن مورد جزو دلایل استنادی شما بوده است

  • سعید
    سعید

    سلام من دوساله ازدواج کردم خانوم خیلی بد دهنه و احترام ب هیچکس نمیزاره حتی خونوادم ،الان ۳۸ روزه بچه دار شدیم و از زمان فارغ شدنش اوضاع خیلی خیلی بدتر شد مادرشم حمایتش میکنه حتی دعوا هم شد.الان ده روزه ک رفته خونه پدرش البته بدون اجازه من رفته با بچه. سه روز بعد پیام داد بیا بچتو ببر من جواب ندادم بعد پدرش ب پدرم پیام داده ک بیاین بچتونو ببرین(منظورم نوزاده) تو این مدت ب شکل خیلی بدی از بچه نگه داری میکردن .الان نوزادوتحویل گرفتم و ۶ روزه ک حتی ی زنگ نزده خبر بچه رو بگیره.اینم بگم ک اصلا من واسش اهمیتی ندارم و تمکین نمیکنه اصلا حتی ب زنگ و پیامم جواب نمیده.خواستم راهنماییم کنید چکار کنم؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      حضانت فرزند دختر تا ۷ سالگی و پسر تا ۹ سالگی ب عهده مادر می باشد در نگهداری فرزند وظیفه دارد لذا می توان الزام وی به انجام تکلیف قانونی را مطالبه نمود.

  • محسن
    محسن

    سلام من حدود بیست ساله ازدواج کردم و در منزلی که متعلق به همسرم هست زندگی میکنم چون زیاد سرم منت میذاره.میخاهم خانه اجاره کنم همسرم میگه من نمیام سوالم اینه که تکلیف بچه ها چی میشه و حضانت اونها با کیه .آیا من میتونم با بچه هام که به سن بلوغ رسیدن زندگی مو جدا کنم؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      بله می توانید

  • محمد
    محمد

    سلام. من ضمن عقد به خانمم حق طلاق و حق سکونت و حق خروج از کشور دادم. الان یه بچه ۲ ساله دارم. با توجه به حق حضانت فرزند زیر ۷ سال برای مادر، آیا خانمم میتونه بدون اجازه من، بچه رو با خودش از کشور خارج کنه؟؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام خیر اجازه های شما فقط ناظر به شخص همسراتان است و ارتباطی به بچه ندارد

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام خیر اجازه های شما فقط ناظر به شخص همسراتان است و ارتباطی به بچه ندارد

  • الهه
    الهه

    سلام من دختر ۲۶ساله هستم وشوهرم مسولیت پذیر نیس واین ۸ماه که من خونه پدرم قهر اومدم وخوانوادش خیلی تو زندگیم دخالت میکنن ومیخوام از شوهرم طلاق بگیرم و بچه ۹ماهه دارم آیا قانون بچم رو میده بمن یا به پدرش میدن لطفا چیزی که بنفعمه وبظررمه رو بگید

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      حضانت فرزند تا ۷ سالگی با شما می باشد. دادخواست طلاق از جانب زوجه با دشواری های بسیاری همراه بوده و نیازمند اثبات شرایط طلاق و عسروحرج می باشد.همچنین شما می توانید بدون درخواست طلاق نیز مهریه خود را مطالبه نمایید

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      شما شرایط طلاق ندارید و درصورتی انجام طلاق توافقی فقط بچه تا سن ۷ سالگی در اختیار شماست.

    • هادی
      هادی

      سلام وقت بخیر من ازدواج با خانمی میخواهم انجام بدم که یه فرزند داردو فرزند پسر پیش پدرش هست و حضانت بچه با پدر هست و تا الان که ۵ماه با هم هستیم صیغه بودیم من دو تا خونه داشتم فروختم تا بتونم از این شهر به تهران بروم و زندگی خودم رو به پای این خانم ریختم چند روزی هست که بی تاب فرزندش هست با اینکه تو این مدت چندین بار می‌آورد خونه من و اون پسر هفت سال داره و دوبار بهم فوش داده و الان مادرش که همسر کن هست میگوید میخواهیم از شنبه تا چهارشنبه بیارم و من چون همسرم رو دوست دارم و این پسر خلق و خوی پدر رو گرفته و دوبار بهم بی احترامی کرده چیکارش کنم

      • ره جویان عدالت
        ره جویان عدالت

        سلام وقت شما بخیر
        برای مشاوره در مورد موضوع مورد نظر خود لازم است با مجموعه تماس حاصل نمایید.

  • لادن هاشمي
    لادن هاشمي

    سلام من خانم خانه داري هستم ودرخارج ايران زندگي ميكنم شوهرم بخواطر مشكلات به ايران رفته وازمن ميخواد برم ايران وباهاش زندگي كنم منم يك پسر سه ساله دارم وعلاقه اي به زندگي درايران ندارم اگر هم برم ايران ممكنه ممنوع الخروجم بكنه به نظر شما چه تصميمي بگيرم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      اقدام شما کاملاً شخصی بوده و تصمیم گیری بر عهده خود شماست.

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      اقدام شما کاملاً شخصی بوده و تصمیم گیری بر عهده خود شماست.

  • سارا
    سارا

    سلام
    دخترم ۵ سالش هست
    میتونم کلا دخترمو به پدرش نشون ندم
    الان حق ملاقات گرفته
    ولی من دوست ندارم باباشو ببینه

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      خیر نمی توانید و عمل شما جرم تلقی می گردد.

  • رکسانا
    رکسانا

    سلام خوبید میشه مثلا دخترم که ۱۵ سالشه بیاد و بگه باباش کی و چیکارهای کرده مثلا دس به زن داره و اعصاب نداره تا خودش و دوتا داداششو به من بدن؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      خیر تنها مادر به عنوان حضانت یا پدر بزرگ شما امکان چنین کاری را دارد

  • سعید
    سعید

    سلام خسته نباشید. من خانمم رفته قهر و بچه یک ساله رو با خودش برده.الان حتی بخواد برگرده پدرش نمی‌ذاره وچند بار رفتم که بیاریمش پدرش نگذاشت بیاد.بنظر شما من چیکار باید بکنم؟ آیا میتونم از پدر خانمم شکایت کنم؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      دادخواست الزام به تمکین مطرح نمایید

  • مهدی
    مهدی

    باسلام
    در صورت واگذار حضانت پسر ۹ ساله به مادر، محدوده اختیار مادر چقدر؟ میتونه خارج از کشور ببره و پاسپورت بگیره یا نه؟ ممنون میشم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      کسی که حضانت فرزند مشترک را برعهده دارد درهرحال موظف میباشد حقوق احد دیگری از والدین را که دارای حق ملاقات با فرزند می باشد را رعایت نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ثبت پرسش

شما می توانید از این بخش سوال خود را ثبت کنید و در کمترین زمان پاسخ مناسب را از طریق ایمیل دریافت کنید.

مشاوره حضوری

از طریق این بخش شما می توانید قرار مشاوره حضوری خود را ثبت و در زمان مشخص شده مشاوره حضوری دریافت کنید.

مشاوره تلفنی

درصورتی که نیاز به مشاوره تلفنی دارید از این بخش اقدام کنید و با وکلای پایه یک دادگستری تلفنی صحبت کنید.



  مشاوره تلفنی رایگان