اجرت المثل ایام زناشویی

4.4/5 - (41 امتیاز)

جهت مشاره تلفنی رایگان و درخواست وکیل خانواده با شماره زیر تماس بگیرید


71333400 - (021) { سی خط ویژه }

اجرت المثل ایام زوجیت

طبق تبصره ماده ۳۳۶ از قانون مدنی اجرت المثل ایام زناشویی مقرر میدارد: « چنانچه زوجه کارهایی را که شرعاً به عهدة وی نبوده و عرفاً برای آن کار اجرت المثل تعلق می گیرد، به دستور زوج و با عدم قصد تبرّع انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود، دادگاه اجرت المثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم مینماید.»

اجرت المثل
مطالبه اجرت المثل ایام زناشویی با تقدیم دادخواست از جانب زوجه به دادگاه خانواده بعمل می آید. همچنین زمانی که پرونده ها به خواسته طلاق در دادگاه مطرح باشد؛ دادگاه ضمن رأی خود باید تکلیف اجرت المثل را تعیین نماید.

در خصوص اجرت المثل توجه به نکات ذیل ضروری است :

الزام به پرداخت اجرت المثل ویژه ی کارهایی است که قانونی و مشروع باشد.
قصد تبرع (برای رضای خدا کارکردن) باید اثبات شود؛ یعنی اگر زوج دلیلی بیاورد یا شواهد و قرائنی باشد که زوجه از ابتدا قصد دریافت اجرت المثل نداشته است، زوجه مستحق دریافت اجرت المثل ایام زناشویی نمیباشد.

دادگاهها بر مبنای رویه تعیین اجرت المثل به کارشناس رسمی دادگستری ارجاع میشود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید ویدیو زیر را مشاهده کنید.


شرایط دریافت اجرت المثل 

اجرت المثل نه تنها به زنانی که در کابین شوهر از ابتداء تا زمان طلاق یا توافق زوجین بر مبنای طول مدت زندگی با نظر کارشناس (یا توافق زوجین) محاسبه میشود بلکه طبق مواد ۳۳۶ و ۳۳۷ قانون مدنی به سایر موارد مالی نیز تعلق میگیرد. که با زبان ساده میتوان گفت اجرت المثل وجهی است که بابت کارهائیکه به عهده زن نبوده و با درخواست شوهر (زوج) انجام شده است اطلاق میگردد.

نحوه ی محاسبه ی اجرت المثل

معمولاً اجرت المثل در زمانی به زوجه تعلق میگیرد که طلاق جاری شود زیرا در رسیدگی هایی که توسط دادگاهها بعمل آمده است بعضاً تحت این عنوان اگر اجرت المثل زوجه در حین ادامه زندگی محاسبه و از زوج وصول شود. ممکن است تحولاتی در وضعیت زندگی و اموال زوج حاصل شود که این قضیه میتواند در روند دریافت اجرت المثل مؤثر باشد.

 شرایط پرداخت اجرت المثل ایام زناشویی

محاسبه اجرت المثل بر مبنای سنوات زندگی زناشوئی است و نحوه محاسبه آن اگر توافقی بین زوجین نباشد. توسط کارشناس با بررسی اموال منقول و غیرمنقول زوج تعیین میشود و معمولاً عرف جاری حداقل از مبلغ هشتصد هزار تومان شروع میشود تا اکتساب میزان ثروت زوج و گاه بصورت عدم ملائت زوج دادگاه مخیرات ترتیب دیگری اتخاذ کند.

اجرت المثل
اجرت المثل

اجرت المثل ایام زناشویی بعد از فوت شوهر

اگر چه طبق مواد ۳۳۶ و ۳۳۷ قانون مدنی اجرت المثل تعریف و قابلیت وصول دارد و صراحت ماده ۱۹۸ قانون آئین دادرسی مدنی میگوید. هرگاه دین یا حقی به عهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است لذا منوط به ماترک و تعداد ورثه دارد که فرضاً اگر مهریه و اجرت المثل یکجا مطالبه شود و از ماترک حتی برای افراد صغیر چیزی باقی نماند قانونگذار اختیارات لازم را برای اتخاذ تصمیم در اینگونه موارد به قاضی تفویض نموده است.

دادخواست اجرت المثل ایام زناشویی

دادخواست اجرت المثل ایام زناشویی اگر چه هرگونه دادخواستی با فرمهای از پیش تنظیم شده که بوسیله قوه قضائیه در دسترس عموم قرار گرفته است مراجع به دعاوی حقوقی از جمله اجرت المثل بمثابه سایر دادخواستها میباشد لذا تا سقف ۲۰ میلیون تومان از طریق شورای حل اختلاف و سپس بعد از ۲۰ میلیون تومان به بالا از طریق دادگاههای عمومی (حقوقی) خانواده قابل رسیدگی میباشد.

اجرت المثل ایام زناشویی قبل از طلاق

اجرت المثل ایام زناشویی قبل از طلاق هم بطوریکه در گذشته تعریف شد مگر با توافق زوجین انجام شود. لکن معمولاً بنا به توضیح واضحاتی که در  قبل داده شد. هنگام جدا شدن محاسبه میشود. مگر دادگاه به حکم ضرورت تشخیص دیگری بدهد که قانونگذار میگوید قضات برای رسیدن به علم و یقین و صدور هرگونه حکم و احقاق حق از هیچ راهکاری قانونی منع و محدود نشده اند.

نحله چیست؟

نحله عبارتست از مهریه، صداق، فریضیه و اجراء که در کلمات مزبور مهریه مشخص است و صداق اگرچه میزان مهریه را تعیین میکند لکن ممکن است مثلاً زیارت ها، هدایا و موارد دیگر را شامل شود که بخش آخر راجع به ایفای تعهدات و اجرای مواردی است که در هنگام ازدواج مورد توافق واقع شده است.

چه زمانی نحله به جای اجرت المثل پرداخت می شود؟

اگرچه تهاتر در قانون راجع به اموال مشابه معمولاً انجام پذیر است لکن گاه ممکن است بین زوجین توافق های دیگری انجام شود که البته مفاد ۱۰ قانون مدنی میگوید قراردادهای خصوصی که بین اشخاص منعقد میشود چنانچه خلاف قانون نباشد نافذ است.

نحله چگونه تعیین می شود؟

چگونگی تعیین نحله مقدمتاً در هنگام وقوع عقد و ازدواج و یا برحسب شرایط خاص میتواند متعاقباً جزو تعهدات زوج در مقابل زوجه باشد که مشمول صداق و مهریه و فریضه و اجراء هم خواهد شد.

مطالبه اجرت المثل ایام زناشویی توسط وکیل

مطالبه اجرت المثل ایام زناشویی توسط وکیل با تنظیم دادخواست و تعیین سنوات زندگی بوده اما گاه اتفاق می افتد که سالیان متمادی یا چند سال زوجه مبادرت به ترک زندگی نموده و بدون اینکه کوچکترین زحمت یا آورده مالی یا انجام امورات زوج را تقبل نموده باشد می بایست به حسب تشخیص قانون از استحقاق دریافت آن سنوات خالی از حضور برخوردار نخواهد شد.

اجرت المثل در نکاح موقت

 اجرت المثل ایام زناشویی نکاح موقت بین زن و مرد مستلزم بر توافقات اولیه برای اینگونه موارد بوده و حتی در صورت تولد فرزند باید تعهد حضانت بعدی مشخص شود و مخارج و نحوی ملاقات و غیره نیز در زمره توافقات بین نکاح کنندگان است.

نحوه ی اقامه دعوی اجرت المثل

اقامه دعوی اجرت المثل ایام زناشویی  به میزان ۳ تا ۵/۳ درصد ابطال تمبر است که بعنوان هزینه دادرسی میباشد و اگر تا ۲۰ میلیون تومان باشد توسط شورای حل اختلاف و در صورت مازاد بر ۲۰ میلیون تومان توسط دادگاههای عمومی (حقوقی) اقامه میشود.

مراحل دادرسی اجرت المثل

مراحل دادرسی اجرت المثل ایام زناشویی عبارتست از تعیین کارشناس و بررسی اوضاع و احوال ملک یا محل یا نوع موضوع که البته تا سه مرحله نظریه کارشناس قابل اعتراض است و اینگونه موارد بدواً توسط یک کارشناس سپس هیئت ۳ نفر و سرانجام هیئت ۵ تا ۷ نفره قطعی میشود.

در صورتیکه نیاز به مشاوره دارید میتوانید به صورت رایگان مورد حقوقی خود را از طریق شماره تماس ۰۲۱۷۷۹۴۷۲۶۴ با همکاران ما مطرح کنید و یا در صورت تمایل به مشاوره حضوری با مراجعه به سایت در قسمت قرار مشاوره ، زمان مشاوره خود را ثبت کنید تا همکاران ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند و قرار مشاوره شما را قطعی کنند.


مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • نیما
    نیما

    درودبر شما
    ۱_آیا در عقد موقت هم اجرت المثل وجود دارد؟
    ۲_آیا با سند تنظیمی در دفترخانه(اقرار) زن می تواند حق خود از اجرت المثل برای آینده را گذشت کند و ادعای خود از اجرت المثل را ساقط کند؟
    سپاس

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      اجرت المثل شامل عقد موقت نیزمیشود ولی اجرت المثل آینده قابل اسقاط نیست.

  • مهدی
    مهدی

    سلام علیکم بابت حذف تبصره الحاقی ماده ۳۳۶ قانون مدنی که اجرت المثل ایام زناشویی دریافت میشد. از کتاب قانون مدنی نسخ ، فسخ ،حذف کامل برای تمام بانوان گردید. برای بانوان خانه دارها که درست و به حق بوده . برای بانوان که شاغل بودند هم چون پول کارکرد خودشان را بابت ایاب و ذهاب صبحانه نهار مراجعه به محل کار ،خرید شال و روسری و مانتو ، طلا و جواهرات ، دادن هدایا در مراسم های مختلف به اقوام و فامیل و دوستان و دست آخر خرید چند وسیله زندگی برای تکمیل جهاز خودشان بوده . کاملآ به جا و به حق بوده .ثبت درخواست از دفاتر خدمات الکترونیک در حال حذف گردیدن است . آنچه درخواست دارم مطالب داخل اینترنتی که در باره این موضوع منتشر شده را حذف بفرمایید

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام این تبصره همچنان پابرجاست.

  • نیوشا
    نیوشا

    سلام . مدت چهار سال و نیم است که من با همسر و دوفرزندم در خانه ای زندگی می کنیم که چهار دانگ به نام من و دو دانگ به نام شوهرم هست. آیا می توانم در خصوص اجرت المثل محل سکونت ، دادخواستی ارائه دهم و از همسرم مطالبه وجه نمایم ؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام بله می توانید.

  • زهرا بخشی
    زهرا بخشی

    با عرض سلام و خسته نباشد .
    من چند سال با همسرم ازدواج کردم و ۵ سال اخیر در سالن آرایشگری کار میکنم حتی بیشتر از همسرم و ما یک خانه خریدیم با پول هم ولی به اسم مادر شوهرم می باشد به خاطر وام آیا میشود الا درخواست اجرت المثل کنم به اندازه پول آن خانه ؟!

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام . خیر

  • حسینی
    حسینی

    با عرض سلام واحترام، با عرض تشکر از راهنمایی وارشاد جنابعالی، بنده مالکیت رسمی مغازه دارم اکنون که در مساحت ذکر شده در سند مغازه دقت کردم متوجه شدم ،که ۱۲ متر مربع ان حدود چهل سال در تصرف همسایه است،تقاضای خلع ید ومطالبه اجرت المثل ایام تصرف را نمودم، احراز مالکیت شد وکارشناس رسمی میزان اجرت المثل را بر مبنای چهل سال قبل تاکنون اعلام نمود، چگونه میتوانم اجرت المثل را به قیمت روز دریافت نمایم، زیرا کارشناس قیمت را بسیار پایین ذکر کرده است (ماهیانه چهار هزار تومان به بالا جهت سالهای قبل ) بطور مثال، سال گذشته هر ماه شش میلیون تومان اجاره مغازه است که کارشناس مبلغ یک میلیون ودویست هزار تومان اعلام کرده است
    چگونه میتوانم درخواست محاسبه ایام گذشته اجرت المثل به قیمت روز بدهم، قاضی میگوید خسارت تاخیر تادیه شامل اجرت المثل تا قبل از قطعی شدن رای نمیشود،
    سپاسگزارم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام،
      نظریه کارشناسی قابل اعتراض است.

  • سلیمی
    سلیمی

    سلام وقت بخیر در طلاق نامه ما قید شده کهدمن هیچ حقی از جهیزیه ندارم و هیچ ادعای مالی دیگه ای ندارم من بخلطر ناراحتی روحی که داشتم بدون مطالعه وبدون اینکه به من بگن امضا کردم میخواستم ببینم اجرت والمثل به من تعلق نمیگیره بااین شرایطی که ضمن طلاق قید شده؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام
      متاسفانه شما نمی توانید برخلاف اظهارات پیشین، و با ادعای شرایط روحی آن موقع الان ادعای جدیدی طرح نمایید.

  • شاهین
    شاهین

    میخواستم بپرسم اگر بخوام یک وکیل خانواده قوی پیدا کنم
    چیکار باید انجام بدم و حق الزحمه وکالت ایشان چقدر خواهد بود؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام خدمت شما برای اطلاعات بیشتر با شماره ۷۷۹۴۷۲۶۴-۰۲۱تماس حاصل نمائید.

ثبت پرسش

شما می توانید از این بخش سوال خود را ثبت کنید و در کمترین زمان پاسخ مناسب را از طریق ایمیل دریافت کنید.

مشاوره حضوری

از طریق این بخش شما می توانید قرار مشاوره حضوری خود را ثبت و در زمان مشخص شده مشاوره حضوری دریافت کنید.

مشاوره تلفنی

درصورتی که نیاز به مشاوره تلفنی دارید از این بخش اقدام کنید و با وکلای پایه یک دادگستری تلفنی صحبت کنید.


برچسب‌ها : /

  مشاوره تلفنی رایگان