کودک آزاری و مجازات آن

3.1/5 - (7 امتیاز)

جهت مشاره تلفنی رایگان و درخواست وکیل کیفری با شماره زیر تماس بگیرید


71333400 - (021) { سی خط ویژه }

کودک آزاری و مجازات آن

کودک آزاری پدیده­ای شامل آزار روانی، جسمی، جنسی، کودکان و بهره کشی از آن­ها. به دلیل تأثیرات مخرب بسیاری که این اتفاقات بر روی جسم و روان کودکان می­گذارد و به منظور حفظ سلامت روان نسل آینده و حفظ جایگاه کودکان به عنوان یک انسان و نهادینه کردن ارزش­های انسانی، در تمامی دنیا اقدامات بسیاری برای مبارزه با این معضل صورت می­گیرد.

در ایران قانون جدید مبارزه با کودک آزاری در سال ۱۳۸۱ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و رسما به دستگاه­های اجرایی و قوه قضائیه ابلاغ گشت. البته از پیش­تر نیز قوانینی در این زمینه وجود داشتند و کم و بیش اجرا می­شدند.

طبق مفاد این مصوبه در سال ۱۳۸۱، تمامی اشخاص زیر ۱۸ سال، اعم از پسر یا دختر، مصداق کودک محسوب می­شوند و شامل حمایت مفاد این مصوبه نیز می­باشند. همچنین هرگونه آزار جسمانی یا روانی به کودک، مصداق کودک آزاری برآورد شده و شامل مجازات­های مشخص است.

همچنین هرگونه بهره کشی از کودک در کارها و اعمالی مانند قاچاق، خرید و فروش، فعالیت­های غیر قانونی و عرضه جنسی، شامل مجازات حبس و جریمه­ی نقدی نیز می­باشد.

طبق این قانون، تنبیه پدر و مادر اگر از حدود عدول نکرده باشد، نمی­تواند مصداق کودک آزاری باشد و امکان شکایت از آن وجود ندارد. از این نظر تنبیهات پدر و مادر تا زمانی که نشان­دهنده­ی آسیب فیزیکی جدی نباشد، عموما مورد پیگیری غذایی قرار نمی­گیرد.

همچنین تمامی افراد یا موسساتی که مسئولیت سرپرستی از کودکی را بر عهده دارند، موظف هستند که در صورت مشاهده، مراتب کودک آزاری را به مراجع قضایی گزارش کنند که در غیر این صورت، خود نیز شامل مجازات و جریمه خواهند شد.

مسئله­ی دیگری که حائز اهمیت است، این است که چنانچه بتوان جرم صورت گرفته را با عنوان دیگری در دادگاه پیگیری کرد که مجازات آن اشد بر مجازات کودک آزاری باشد، این اقدام صورت خواهد گرفت. برای مثال عمل تجاوز جنسی به یک کودک با وجود اینکه کودک آزاری است و اما در دادگاه با عنوان تجاوز پیگیری شده که در صورت اثبات مجازات آن نیز سنگین­تر از جرم کودک آزاری است. البته در پاره­ای از مواقع، علی الخصوص با حضور وکیل مجرب، می­توان اثبات صدمات روانی و جسمانی دیگر، حکم به کودک آزاری را هم از دادگاه اخذ کرد.

چنانچه کودک آزاری­ مشاهده کردید و خواستید آن را گزارش دهید، لازم است فوراً هم از طریق کلانتری محل و پلیس۱۱۰ و هم از طریق شماره تماس ۱۲۳ که مربوط به اورژانس اجتماعی است،  این کار را انجام دهید.

مجازات کودک آزاری در قانون چیست؟

  • چنانچه کودکی مورد بهره­کشی و سوء استفاده در مشاغل ممنوعه از قبیل خرید و فروش مواد و قاچاق قاچاق قرار گیرد، علاوه بر جبران خسارات وارده، از شش ماه تا یک سال زندان و جزای نقدی محکوم می­شود.
  • هرگونه صدمه و آزار و اذیت شامل شکنجه جسمی و ضرب و شتم کودک و هرگونه صدمات روحی مانند نادیده گرفتن عمدی سلامت کودک و همچنین جلوگیری از تحصیل کودک، تا شش ماه حبس و جزای نقدی را شامل می­شود.
  • چنانچه سرپرست چه حقیقی و چه حقوقی (اعم از افراد یا سازمان­هایی که سرپرستی را بر عهده دارند.) کودک آزاری را نسبت به کودک مشاهده کند، اما آن را به مراجع غذایی گزارش نکند و این وظیفه­ی خود را به جا نیاورد، شامل مجازات حبس تا شش ماه و جزای نقدی می­شود.
  • جرایم نقدی و حبس تعزیری بنا بر مصوبات روز اعلام می­شود و دادگاه در خصوص آن تصمیم گیرنده است. و بنا بر شدت جرم و تشخیص قاضی نیز می­تواند متفاوت باشد.
  • همچنین در بستر خانواده، پدر و جد پدری به عنوان سرپرستان کودک متفاوت از دیگر خویشان، حتی مادر می­باشند. از این رو، امکان مطرح شدن شکایت کودک آزاری از دیگر خویشان ممکن است و شامل تبصره­ی تنبیه توسط خانواده نمی­گردد.
  • در این موارد، حتی خود کودکان نیز می­توانند با شماره­های مربوط و نهادهای پیگیری کننده تماس بگیرند و این موضوع توسط آن­ها رسیدگی می­شود.

روند شکایت از کودک آزاری

کودک آزاری از جمله جرائم عمومی است که شکایت از آن احتیاج به شاکی خصوصی ندارد و می­تواند توسط هر فرد، ارگان یا نهادی پیگیری شود. لذا افراد می­توانند به صورت خصوصی این مورد را گزارش و از آن شکایت کنند و به کلانتری­ها گزارش کنند.

همچنین اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی نیز یکی از نهادهایی است که پیگیر چنین جرائمی است و می­توان با تماس و گزارش دادن به این نهاد و مطلع کردنشان، نسبت به برخورد با جرم صورت گرفته، موجبات جلوگیری از این اتفاقات را فراهم آورد.

از این رو قابل تقدیر است اگر جامعه به مفاسد پیرامون خود اهمیت داده و شهروندان موارد کودک آزاری توسط مجرمین را گزارش نمایند. لازم به ذکر است که شکایت کودک آزاری شامل آزار کودکانی که بی­شناسنامه هستند هم می­شود. نتیجتا سوء استفاده از کودکان کار و آزار آن­ها نیز می­تواند مصداق کودک آزاری باشد و مجازات برای خاطیان به همراه داشته باشد.اخیراً قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب۲۳/۲/۹۹ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است که در آن طفل را هر فردی که به سن بلوغ شرعی نرسیده باشد می داند و تمام افرادی که به سن هجده سال تمام شمسی نرسیده اند را مشمول این قانون نموده است و مطابق ماده ۴ آن دفتر حمایت از اطفال و نوجوانان قوه قضائیه به منظور ایجاد زمینه های همکاری با سایر نهادها، تهیه گزارش های موردی یا ادواری در حوزه قضائی هر استان تحت نظر رئیس کل آن حوزه تشکیل مستقر شده است. بند الف ماده ۳۰ و ماده ۳۱ قانون مذکور تصریح نموده که با تقاضای طفل و نوجوان بعنوان شاکی خصوصی در جرم عمومی اقدام می گردد.ماده ۳۸ تصریح نموده که والدین ، سرپرست قانونی و وکیل طفل و نوجوان حق حضور در جلسات دادرسی و ارائه نظر را دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ثبت پرسش

شما می توانید از این بخش سوال خود را ثبت کنید و در کمترین زمان پاسخ مناسب را از طریق ایمیل دریافت کنید.

مشاوره حضوری

از طریق این بخش شما می توانید قرار مشاوره حضوری خود را ثبت و در زمان مشخص شده مشاوره حضوری دریافت کنید.

مشاوره تلفنی

درصورتی که نیاز به مشاوره تلفنی دارید از این بخش اقدام کنید و با وکلای پایه یک دادگستری تلفنی صحبت کنید.



  مشاوره تلفنی رایگان