نفقه فرزند و نحوه پرداخت نفقه فرزندان

3.6/5 - (86 امتیاز)

جهت مشاره تلفنی رایگان و درخواست وکیل خانواده با شماره زیر تماس بگیرید


71333400 - (021) { سی خط ویژه }

نفقه فرزندان

نفقه فرزند مشترک از جمله امور مالی می باشد که زوجین در صورت جدایی و یا طلاق باید نسبت به آن اظهارنظر نمایند. حضانت فرزند تا ۷ سال چه پسر یا دختر با مادر می باشد ولی پدر مکلف به پرداخت هزینه های فرزند مشترک در حد عرف می باشد. نفقه فرزند ذکور تا ۱۸ سال و اناث تا مادام که دختر ازدواج نکرده باشد به عهده پدر است. چنانچه فرزند ذکور بعد از سن ۱۸ سالگی تحصیلات عالیه را ادامه دهد مخارج و هزینه تحصیلی با پدر است. اگر پدر نفقه فرزند را پرداخت نکند و مستطیع هم باشد قانونگذار تا ۶ ماه حبس حداکثر برای پدر در نظر گرفته است که در ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده از ۳ ماه و یک روز تا پنج ماه و پنج روز و در ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی اسبق از ۳ ماه و یک روز تا یک سال حبس تعیین نموده بود. لکن در قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ میزان حداکثر مجازات را تا ۶ ماه تعیین نموده است نحوه شکایت برای فرزندان ابتدائاً از طریق دادسرا و سپس دادگاههای خانواده یا برحسب نظریه به شورای حل اختلاف انجام میگیرد که در صورت امتناع پدر مجازات و الزام به پرداخت نفقه پیامد آن است.

نفقه فرزند

توافق زوجین بعد از طلاق ملاک عمل است. زیرا اگر حکم طلاق بر این اساس باشد که مادر حضانت فرزند و مخارج او را تقبل نموده باشد همین امر جاری است. لکن اگر مادر بعد از طلاق بپذیرد که فرزندان را نگهداری کند و نفقه را پدر بدهد همین شرط جاری و ساری است.
در صورت توافق نفقه با اتفاق نظر والدین تعیین می گردد و در صورت عدم توافق با مراجعه به شورای حل اختلاف می توان آن را مطالبه نمود که شورا موضوع را به کارشناس دادگستری ارجاع می دهد و کارشناس با بررسی کامـل موضوع میزان نفقه را تعیین می نماید. کارشناسی نفقه فرزند توسط احد از کارشناسان که از طریق شورای حل اختلاف تعیین میشود انجام میگیرد که در صورت اعتراض تا سه مرحله قابل اعتراض خواهد بود.

نفقه فرزندان به محض تولد تا سن ۱۸ سالگی فرزند ذکور و تا مادامی که دختر ازدواج مینماید به عهده پدر است لکن ممکن است دختر دارای همسری باشد که فوت نموده باشد که مستمری شوهر وی به فرزند و همسرش تعلق میگیرد. لکن طبق مصوب مجلس شورای اسلامی در صورتیکه زن مطلقه حقوق مستمری از همسر متوفی دریافت کند نفقه از عهده پدر ساقط میشود و نفقه فرزند پسر بعد از طلاق تا سن ۱۸ سالگی و سپس ادامه تحصیلات علیه کماکان به عهده پدر است.

اگر پدر نفقه فرزند را پرداخت نکند و مستطیع هم باشد قانونگذار تا ۶ ماه حبس حداکثر برای پدر در نظر گرفته است که در ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده از ۳ ماه و یک روز تا پنج ماه و پنج روز و در ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی اسبق از ۳ ماه و یک روز تا یک سال حبس تعیین نموده بود. لکن در قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ میزان حداکثر مجازات را تا ۶ ماه تعیین نموده است.

پرداخت نفقه فرزند بعد از فوت پدر با چه کسی است؟

پرداخت نفقه فرزند بعد از فوت پدر که طبق ماده ۱۱۹۹ قانون مدني، نفقه اولاد بر عهده پدر است پس از فوت پدر يا عدم قدرت او به انفاق به عهده اجداد پدري است با رعايت الاقرب فالاقرب در صورت نبودن پدر و اجداد پدري يا عدم قدرت آنها نفقه بر عهده مادر است. هر گاه مادر هم زنده يا قادر به انفاق نباشد با رعايت الاقرب فالاقرب به عهده اجداد و جدات مادري و جدات پدري واجب النفقه است و اگر چند نفر از اجداد و جدات مزبور از حيث درجه اقربيت مساوي باشند نفقه را بايد به حصه متساوي تأديه كنند. بنابراین همانگونه آنان در صورت فوت فرزند ارث از فرزند می برند حق حضانت و پرداخت نفقه را نیز قانونگذار بر عهده آنان محول نموده است.

مدارک لازم جهت مطالبه نفقه فرزند

مدرک لازم جهت مطالبه نفقه عبارتست از هرگونه استشهاد یا تعهداتی که عقیم مانده و یا احکامی که قبلاً صادر شده و از قوه به فعل تبدیل نشده و اقرار و اعتراف پدر در این زمینه دلیل بر اثبات ادعاست.

نفقه فرزند نامشروع

فرزند نامشروع که حق نفقه ندارد. زیرا ممکن است منتسب به پدر نباشد و یا بدون رعایت موازین شرعی و قانونی فرزند تولد گردد که لازمه پرداخت نفقه اثبات نسب بوده و اگر موارد دیگری وجود داشته باشد که توافق تولد فرزند به یکی از آن دو نفر (زن و مرد) در صورت تولد تعلق گیرد. ملاک رأی دادگاه است.

نفقه فرزندخوانده

فرزند خوانده اگر از طریق امور سرپرستی با رعایت شرایط و قانون و احکامی که از طریق مقام قضائی به فردی اعطاء شده باشد کماکان پدر یا برحسب مورد مادر باید مطابق سایر فرزندان نسبت به پرداخت نفقه وی اقدام نماید.

 نفقه فرزندان بالای ۱۸ سال

نفقه فرزندان بالای ۱۸ سال عبارتست از ذکور تا ۱۸ سال و تا پایان تحصیلات عالیه ولی اگر طفل محجور- معلول یا بواسطه تأئیدیه پزشکی قانونی قادر به تأمین معاش خود نباشد کماکان اولاد ذکور بعد از ۱۸ سالگی به بعد پدر ایشان عهده دار نفقه ایشان میباشد و فرزند اناث تا مادام که شوهر نکند به عهده پدر ولی اگر شوهر کند و مطلقه شود و یا همسرش فوت نماید که مستمری نداشته باشد. کماکان نفقه وی هم به عهده پدر موکول شده است.

نفقه فرزندان بالای 18 سال

مزایای مطالبه نفقه فرزند توسط وکیل

مطالبه نفقه فرزند توسط وکیل مسلماً هر وکیل با توجه به تعاریف قانونگذار و دفاعیات مستدل و مدارکی که بدست آمده است میتواند جهت اثبات نفقه فرزند از طریق محاکم وارد عمل شود.

مستطیع چه کسی است؟

کسی که استطاعت مالی دارد را مستطیع می نامند که اگر نفقه اقارب را پرداخت نکند احکام قانونی بر وی جاری می شود نفقه اقارب فقط ناظر به حال و آینده است.

نفقه اقارب یعنی فرزندان و پدر و مادر را فقط برای زمان حال و آینده می توان مطالبه کرد ولی قانوناً امکان مطالبه نفقه گذشته از اقارب وجود ندارد.


مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • حسن
    حسن

    با سلام همسر بنده بمدت ۳ سال منزل مشترک را ترک کرده و به همراه دختر ۱۰ ساله ام به منزل پدرش نقل مکان کرده و مهریه هم پرداخت میکنم درخواست الزام به تمکین کردم و همسرم محکوم شده و به خانه بر نمیگردد آیا به دخترم نفقه تعلق میگیرد
    باتشکر

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام نفقه فرزند شما ربطی به عدم تمکین همسرتان ندارد و باید پرداخت کنید

  • Fatima
    Fatima

    سلام دختری ۲۵ ساله هستم پدرو مادر من جدا زندگی میکنن و پدرم کل مهریه مادرمو دادن و منم با مادرم زندگی میکنم پدرم نظامی و حدود ۱۲ میلیون حقوق میگیره خونه و ماشینم داره ینی وضعیتش خوبه تقریبن پارسال (۱۴۰۰)کارشناس نفقه بنده رو ۷۰۰ هزارتومن زدن و من میخوام افزایش نفقه بدم چیکار باید بکنم؟!! اینم بگم ک یه بردار ۱۲ ساله دارم که با پدرم زندگی میکنه و بابام چن ماهی میشه دوباره ازدواج کرده
    و۷۰۰ تومن برای من چیزی نمیشه

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام می توانید تقاضای تعدیل میزان نفقه بدهید

  • طناز
    طناز

    سلام من دخترم۲۰سالمه حضانتم به عهده مادرمه میتونم ازپدرم نفقه بگیرم؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      بله
      باید در دفتر خدمات الکترونیک قضایی دادخواست مطالبه نفقه را مطرح بفرمایید

  • سیمین
    سیمین

    سلام
    من حدود ۳ از همسرم جدا شدم و حضانت دخترم به جز نفقه رو گرفتم
    اما برای گرفتن نفقه این سه سال اقدامی نکردم
    ایا الان میتونم نفقه این سه سال و ازشون بگیرم و از این به بعد هم نفقه آینده تعیین بشه ؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام نفقه گذشته فرزند در صورتی که حضانت با مادر باشد قابل مطالبه است نفقه آینده قابل مطالبه نیست نفقه حال را میتوانید مطالبه کنید

  • نیلا
    نیلا

    سلام وقت بخیر
    من یک پسر ۶ساله دارم حضانت فرزندم تا سن بلوغ به من واگذار شده از سال ۹۷ همسر سابقم ماهیانه مبلغ۵۰۰ هزار تومن نفقه میپرداختن اون سال حقوقش ۲۵۰۰ بود الان حقوقش حدود ۱۲میلیون شده من بخوام درخواست افزایش نفقه بدم حدودا چقدر باید پرداخت کنه؟
    ممنون از پاسخگوییتون

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام کارشناس و اجرای احکام تعیین می کند.

  • اسداله زند
    اسداله زند

    سلام من با همسرم جدا شدم یک پسر ویک دختر دارم خواستم بهم بگین مبلغ نفقه بجز حق مسکن چقدر باید پرداخت کنم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      هر فرزند حدود یک میلیون تومان

  • Atena
    Atena

    سلام وقتتون بخیر. من دخترم ۲۲سالمه و در خانواده ای هستم که متاسفانه بین دختر و پسر فرق میزارن و به من ماهانه مقدار خیلیییییییی ناچیزی میدن در حدی که هیچ کاری نمیتونم با اون پوول انجام بدم و دیگه هیچ هزینه ای برای من نمیکنن، آزادی رفت و آمد ندارم دائما چک میشم (بدون هیچ دلیل خاصی) . پدر و مادرم طلاق نگرفتن و وضع مالیشونم خوبه! میتونم در این شرایط ازشون شکایت کنم برای نفقه ؟ ممنون

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام بله می توانید تقاضای مطالبه نفقه نمایید .

  • شبنم
    شبنم

    سلام.من خانومی۴۰ساله وخانه دارهستمویک دختر۱۲ساله دارم وبخاطر رفتاروکرداروگفتارواعمال بدشوهرم وفحاشی وبددهنی ودست بزن و…میخواهم از اوجداضوم واصلا نمیدانم که باید چکارکنم.درمرحله اول طبق راهنماییها میخواهم برای دریافت مهریه ونفقه دخترم که درنهایت به طلاق منجرشوداقدام کنم. شوهرم کارمندارتش وحقوق بگیرهستند.هیچی ازخودندارند وخواستم ببینم چقذر ازحقوقشون برای مهریه به من وچقدرازحقوقشون بابت نفقه دخترم وهمینطورنفقه خودم تعلق میگیرد که درنهایت میتوانم بااین اوضاع جامعه وگرانی تنها بادخترم زندگی کنمو ازعهده مخارج زندگی برمی آیم یاخیر؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      یک چهارم از حقوق همسرتان بابت مهریه قابل مطالبه است
      اگر قصد طلاق دارید باید توافقی جدا شوید وگرنه گرفتن حکم طلاق به راحتی قابل انجام نیست

  • آرش
    آرش

    سلام وقت بخیر
    من از خانومم جدا شدم و ایشون حضانت دخترم رو گرفتن موقع طلاق و نفقه هم نخواستن حالا بعد یکسال ازدواج کردن و چندبار گفتن بچمو نمیخوان و من بی محلی کردم الان داد خواست نفقه دادن میخواستم بدون من بچمو بیارم پیش خودم میتونم از دیدار دوبارش با مادرش ممانعت کنم بدلیل اینکه ازدواج کردن و اینکه نفقه به دخترم تعلق میگیره با اینکه در زمان طلاق ایشون نفقه نخواستن من مشکلی با زندگی کردن دخترم با خودم ندارم ازدواجم نکردم در کل راهی هست که اگه دخترمو آوردم پیش خودم کلا از لحاظ قانونی راه ها رو ببندم واسه را پای خانوم سابقم با زندگی خودم یا نه تشکر

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت بخیر امکان اخذ نفقه از ناحیه همسر سابق برای فرزند مشترک هست.
      به هیچ عنوان نمیتوانید مانع ملاقات مادر و فرزند بشوید .

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت بخیر امکان اخذ نفقه از ناحیه همسر سابق برای فرزند مشترک هست.
      به هیچ عنوان نمیتوانید مانع ملاقات مادر و فرزند بشوید .

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت بخیر امکان اخذ نفقه از ناحیه همسر سابق برای فرزند مشترک هست.
      به هیچ عنوان نمیتوانید مانع ملاقات مادر و فرزند بشوید .

  • ثریا
    ثریا

    سلام من مادر و پدرم جدا شدن و پدرم اسنادی اورده ک من مشغول به کار هستم ایا احتمالش هس نفقه من قطع بشه؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام خیر تا زمان ازدواج ، پدر مکلف به پرداخت نفقه شما میباشد .

  • مهناز مقدسی
    مهناز مقدسی

    سلام . دوتا پسر دارم یکی ۱۷ ساله یکی ۱۴ ساله شوهرم اصلا به وضعیت بچه ها رسیدگی نمیکنه هزینه تحصیل و لباس انها و خرجی خانه نمیده همش میگه ندارم . مادرم کمک میکنه براشون تهیه میکنه . همچنین هزینه های منزل روتقبل نمیکنه ۲ یا ۳ ماه یک بار گوشت میخره .تا اعتراض میکنیم میگه ندارم و داد و بیداد و توهین میکنه . برای خودم ناراحت نیستم ولی برای بچه هام خیلی چون حتی نیازهای اولیشون هم مثل ارایشگاه رفتن رو هم پول نمیده . حالا میخوام بپرسم چجوری میتونم برم شکایت کنم لااقل نفقه بچه ها رو بگیرم . ایا میتونه تو دادگاه انکار کنه و دروغ بگه چون تو این کار حسابی حرفه ای . ممنون میشم کمک کنید .

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام و وقت بخیر دوست عزیز پاسخ به پرسش شما نیاز به بررسی بیشتر دارد ولی به طور خلاصه باید گفت میتوانید با مطالبه نفقه خود و فرزندانتان نسبت به احقاق حق اقدام کنید

  • لایق
    لایق

    سلام خسته نباشید من دختری ۲۳ ساله م ۳ ساله تنها زندگی میکنم پدرم بدسرپرست بوده از طریق اداره جانبازان ب بهزیستی انتقال دادنم و الان خونه اجاره دارم و تو ی شرکتی کار میکنم بیمه و ۳ میلیون حقوق میده کفاف زندگیم و نمیده پدرم منم بیشتر از ۱۵ میلیون حقوق بازنشستگی میگیره هم ارتش هم راهن ایا میتونم واس نفقه اقدام کنم؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      بله تا ازدواج نکرده باشید می توان نفقه مطالبه نمود

  • Mahdis
    Mahdis

    سلام وقت بخیر
    من باهمسرم به مشکل خوردم و ۷ماهه باردارم
    میخواستم ببینم الان برای هزینه های بیمارستان و خودم دادخواست نفقه میتونم بدم یانه؟ینی الان بچه ای ک ب دنیا نیومده هم تو مبلغ نفقه تاثیر داره یانه

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      نفقه قابل مطالبه است و هزینه بیمارستان هم جزو نفقه محسوب می شود و قابل مطالبه است

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام خدمت شما مطالبه نفقه آینده امکانپذیر نیست چرا که شرط استحقاق نفقه تمکین است و در خصوص میزان نفقه ایام بارداری ، تفاوتی با نفقه ایام غیر بارداری ندارد

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام خدمت شما مطالبه نفقه آینده امکانپذیر نیست چرا که شرط استحقاق نفقه تمکین است و در خصوص میزان نفقه ایام بارداری ، تفاوتی با نفقه ایام غیر بارداری ندارد

  • سارا یعقوبی
    سارا یعقوبی

    سلام خسته نباشید من دوتا دختر دارم دوقلو ۶ سالشونه و حضانت کاملشون بامنه البته بجز نفقه ولی الان ۱ سال و نیمه پدرشون یک تمن هم نفقه بچه هام رو ندادن حتی وقتی مریض میشن زنگ میزنم و میگم که بهشون سر بزنه یا پول بفرسته یه مدت گم میشه من باید چیکار کنم؟؟؟پیش همه گفته مادرشون نمیزاره اونارو ببینم ولی من شاهد دارم که خودم زنگ میزنم بیاد دیدنشون ولی خودش فرار میکنه.بنده ۲۷ سالمه خودم تو خونه اجاره ای هستم و فعلا شغلی ندارم جز مادرمم هیچ کسیو ندارم حمایتم کنه این اقا هم کلا به بچه ها پشت کرده الان من نمیدونم چیکار کنم واقعا

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      اگر نفقه قبلاً تعیین شده و زوج نپرداخته باید به اجرای احکام مراجعه کنید و حتی جلب وی نیز صادر می شود

  • مرامی
    مرامی

    سلام وقت بخیر.
    خواهش میکنم بنده را راهنمایی کنید خیلی نیاز دارم، من خانومی هستم ۴۴ ساله، سالها پیش وقتی متولد میشوم بعد از مدتی پدرم من و مادرم را رها کرده و با زن دیگری ازدواج میکند و بعدا مادرم را غیابی طلاق میدهد و من را جد پدری بزرگ میکند و شوهر میدهد و در این مدت ۴۴ ساله هیچ گونه نفقه یا مالی از پدر خود دریافت نکرده ام میخواهم بدانم با شهود بسیاری که من دارم اگر بنده شکایت بکنم از پدرم میتوانم نفقه دوران مجردی و میراث خودم را از ایشان بگیرم؟؟ با توجه به اینکه ایشان تمام اموال خودشان را به نام همسر و فرزندان بعدی خودشان کرده اند ایا میتوانم حقم را بگیرم؟؟ ممنون از لطف شما

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      خیر کافی برای اثبات عسر و حرج نیست
      مگر اینکه مهریه را بذل بفرمایید تا بتوانید طلاق بگیرید

  • آیلا
    آیلا

    با سلام من دختر ۲۱ ساله و ازدواج نکرده ای هستم تا الان تمام خرج من رو مادرم‌میدادن الان که به علت تصادف نمی توانند بدن مادر بزرگ و خاله من دارن خرج من رو میدن همه خرج حتی تحصیل و پوشاک

    پدر و مادرم هم از هم جدا نشدند ایا من میتوانم درخواست نفقه کنم ؟؟ و شرایط خاصی داره ؟ نمیگن خب برو‌کار کن خودت ؟؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      بله از پدر خود می توان نفقه را مطالبه نمود

  • محمد
    محمد

    سلام وقت بخیر
    پسر بنده الان ۶ سال و ۱۰ ماه هست و دو ماه دیگه میره تو هفت سال سوالی که داشتم اینه که
    فرزند پسر از چند سالگی باید بیاد پیش پدر؟
    و از چند ماه قبلش باید دادخواست بدیم که قبول کنند.ممنون از پاسخگویی شما

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      دو ماه دیگه باید دادخواست سلب حضانت مطرح کنید و اگر خود فرزند تصمیم گرفت که با شما زندگی کند احتمال دارد که دادگاه حضانت بچه را به شما واگذار کند

  • محمدرضا ایمانی
    محمدرضا ایمانی

    من به مشروعیت دخترم اعتماد ندارم،چون مادرش قبلا چند بار شفاهی بهم گفته دخترم از من نیست و به عبارتی حاصل رابطه نامشروع همسر سابقم با مردی دیگر است،حالا دختر ۱۸ ساله شده و بابت نفقه از من شکایت کرده،من هم میخوام اول بهم ثابت بشه فرزند مشروع من هست یا نه! چکار باید بکنم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      اگر دادخواست نفی ولد در دادگاه مطرح کنید

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      اگر دادخواست نفی ولد در دادگاه مطرح کنید

  • آمنه
    آمنه

    سلام من دختری ۱۸ ساله هستم که مادرم چند ماه پیش فوت شدن و پدرم بعد از فوت مادرم ازدواج کرده و بعد از ازدواج نفقه من را نمیدهد و هرگاه از او پول بخواهم مرا مورد آزار جسمی و روحی روانی قرار میدهد و تهدیدم میکند که از خانه بیرونم میکند. اگر شکایت کنم میتوانم به نتیجه برسم و حق نفقه و پول محل اجاره را از او بگیرم؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      بله در دفتر خدمات الکترونیک قضایی دادخواست مطالبه نفقه خود را طرح نمایید

  • آتنا
    آتنا

    برای گرفتن نفقه گفتند برم شورای حل اختلاف
    من ۱۹ سالمه دانشجوعم حقوق پدرم ماهانه ۴ ۵ میلیونه میخواستم بدونم چه سوالایی میپرسن؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      دادگاه طبق نظر کارشناس، رای خواهد داد.

ثبت پرسش

شما می توانید از این بخش سوال خود را ثبت کنید و در کمترین زمان پاسخ مناسب را از طریق ایمیل دریافت کنید.

مشاوره حضوری

از طریق این بخش شما می توانید قرار مشاوره حضوری خود را ثبت و در زمان مشخص شده مشاوره حضوری دریافت کنید.

مشاوره تلفنی

درصورتی که نیاز به مشاوره تلفنی دارید از این بخش اقدام کنید و با وکلای پایه یک دادگستری تلفنی صحبت کنید.


برچسب‌ها : / /

  مشاوره تلفنی رایگان