نفقه فرزند و نحوه پرداخت نفقه فرزندان

3.6/5 - (86 امتیاز)

جهت مشاره تلفنی رایگان و درخواست وکیل خانواده با شماره زیر تماس بگیرید


71333400 - (021) { سی خط ویژه }

نفقه فرزندان

نفقه فرزند مشترک از جمله امور مالی می باشد که زوجین در صورت جدایی و یا طلاق باید نسبت به آن اظهارنظر نمایند. حضانت فرزند تا ۷ سال چه پسر یا دختر با مادر می باشد ولی پدر مکلف به پرداخت هزینه های فرزند مشترک در حد عرف می باشد. نفقه فرزند ذکور تا ۱۸ سال و اناث تا مادام که دختر ازدواج نکرده باشد به عهده پدر است. چنانچه فرزند ذکور بعد از سن ۱۸ سالگی تحصیلات عالیه را ادامه دهد مخارج و هزینه تحصیلی با پدر است. اگر پدر نفقه فرزند را پرداخت نکند و مستطیع هم باشد قانونگذار تا ۶ ماه حبس حداکثر برای پدر در نظر گرفته است که در ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده از ۳ ماه و یک روز تا پنج ماه و پنج روز و در ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی اسبق از ۳ ماه و یک روز تا یک سال حبس تعیین نموده بود. لکن در قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ میزان حداکثر مجازات را تا ۶ ماه تعیین نموده است نحوه شکایت برای فرزندان ابتدائاً از طریق دادسرا و سپس دادگاههای خانواده یا برحسب نظریه به شورای حل اختلاف انجام میگیرد که در صورت امتناع پدر مجازات و الزام به پرداخت نفقه پیامد آن است.

نفقه فرزند

توافق زوجین بعد از طلاق ملاک عمل است. زیرا اگر حکم طلاق بر این اساس باشد که مادر حضانت فرزند و مخارج او را تقبل نموده باشد همین امر جاری است. لکن اگر مادر بعد از طلاق بپذیرد که فرزندان را نگهداری کند و نفقه را پدر بدهد همین شرط جاری و ساری است.
در صورت توافق نفقه با اتفاق نظر والدین تعیین می گردد و در صورت عدم توافق با مراجعه به شورای حل اختلاف می توان آن را مطالبه نمود که شورا موضوع را به کارشناس دادگستری ارجاع می دهد و کارشناس با بررسی کامـل موضوع میزان نفقه را تعیین می نماید. کارشناسی نفقه فرزند توسط احد از کارشناسان که از طریق شورای حل اختلاف تعیین میشود انجام میگیرد که در صورت اعتراض تا سه مرحله قابل اعتراض خواهد بود.

نفقه فرزندان به محض تولد تا سن ۱۸ سالگی فرزند ذکور و تا مادامی که دختر ازدواج مینماید به عهده پدر است لکن ممکن است دختر دارای همسری باشد که فوت نموده باشد که مستمری شوهر وی به فرزند و همسرش تعلق میگیرد. لکن طبق مصوب مجلس شورای اسلامی در صورتیکه زن مطلقه حقوق مستمری از همسر متوفی دریافت کند نفقه از عهده پدر ساقط میشود و نفقه فرزند پسر بعد از طلاق تا سن ۱۸ سالگی و سپس ادامه تحصیلات علیه کماکان به عهده پدر است.

اگر پدر نفقه فرزند را پرداخت نکند و مستطیع هم باشد قانونگذار تا ۶ ماه حبس حداکثر برای پدر در نظر گرفته است که در ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده از ۳ ماه و یک روز تا پنج ماه و پنج روز و در ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی اسبق از ۳ ماه و یک روز تا یک سال حبس تعیین نموده بود. لکن در قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ میزان حداکثر مجازات را تا ۶ ماه تعیین نموده است.

پرداخت نفقه فرزند بعد از فوت پدر با چه کسی است؟

پرداخت نفقه فرزند بعد از فوت پدر که طبق ماده ۱۱۹۹ قانون مدني، نفقه اولاد بر عهده پدر است پس از فوت پدر يا عدم قدرت او به انفاق به عهده اجداد پدري است با رعايت الاقرب فالاقرب در صورت نبودن پدر و اجداد پدري يا عدم قدرت آنها نفقه بر عهده مادر است. هر گاه مادر هم زنده يا قادر به انفاق نباشد با رعايت الاقرب فالاقرب به عهده اجداد و جدات مادري و جدات پدري واجب النفقه است و اگر چند نفر از اجداد و جدات مزبور از حيث درجه اقربيت مساوي باشند نفقه را بايد به حصه متساوي تأديه كنند. بنابراین همانگونه آنان در صورت فوت فرزند ارث از فرزند می برند حق حضانت و پرداخت نفقه را نیز قانونگذار بر عهده آنان محول نموده است.

مدارک لازم جهت مطالبه نفقه فرزند

مدرک لازم جهت مطالبه نفقه عبارتست از هرگونه استشهاد یا تعهداتی که عقیم مانده و یا احکامی که قبلاً صادر شده و از قوه به فعل تبدیل نشده و اقرار و اعتراف پدر در این زمینه دلیل بر اثبات ادعاست.

نفقه فرزند نامشروع

فرزند نامشروع که حق نفقه ندارد. زیرا ممکن است منتسب به پدر نباشد و یا بدون رعایت موازین شرعی و قانونی فرزند تولد گردد که لازمه پرداخت نفقه اثبات نسب بوده و اگر موارد دیگری وجود داشته باشد که توافق تولد فرزند به یکی از آن دو نفر (زن و مرد) در صورت تولد تعلق گیرد. ملاک رأی دادگاه است.

نفقه فرزندخوانده

فرزند خوانده اگر از طریق امور سرپرستی با رعایت شرایط و قانون و احکامی که از طریق مقام قضائی به فردی اعطاء شده باشد کماکان پدر یا برحسب مورد مادر باید مطابق سایر فرزندان نسبت به پرداخت نفقه وی اقدام نماید.

 نفقه فرزندان بالای ۱۸ سال

نفقه فرزندان بالای ۱۸ سال عبارتست از ذکور تا ۱۸ سال و تا پایان تحصیلات عالیه ولی اگر طفل محجور- معلول یا بواسطه تأئیدیه پزشکی قانونی قادر به تأمین معاش خود نباشد کماکان اولاد ذکور بعد از ۱۸ سالگی به بعد پدر ایشان عهده دار نفقه ایشان میباشد و فرزند اناث تا مادام که شوهر نکند به عهده پدر ولی اگر شوهر کند و مطلقه شود و یا همسرش فوت نماید که مستمری نداشته باشد. کماکان نفقه وی هم به عهده پدر موکول شده است.

نفقه فرزندان بالای 18 سال

مزایای مطالبه نفقه فرزند توسط وکیل

مطالبه نفقه فرزند توسط وکیل مسلماً هر وکیل با توجه به تعاریف قانونگذار و دفاعیات مستدل و مدارکی که بدست آمده است میتواند جهت اثبات نفقه فرزند از طریق محاکم وارد عمل شود.

مستطیع چه کسی است؟

کسی که استطاعت مالی دارد را مستطیع می نامند که اگر نفقه اقارب را پرداخت نکند احکام قانونی بر وی جاری می شود نفقه اقارب فقط ناظر به حال و آینده است.

نفقه اقارب یعنی فرزندان و پدر و مادر را فقط برای زمان حال و آینده می توان مطالبه کرد ولی قانوناً امکان مطالبه نفقه گذشته از اقارب وجود ندارد.


مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ستایش
    ستایش

    سوال دیگه م اینه که نفقه دختر ۱۴ ساله
    با این شرایط چقدر هستش؟؟!

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      کارشناس تعیین می کند و ممکن است حدود یک میلیون تومان باشد

  • ستایش
    ستایش

    سلام روز بخیر من دختری هستم ۱۴ سالع
    بنده پدر و مادرم چند سال هست که جدا شدن. حضانتم دست پدرم هستش. پدرم ازدواج کردن و من میخواستم کنار پدرم زندگی کنم که بخاطر همسرشون نشد
    و من الان خونه پدر بزرگم زندگی میکنم ولی حضانتم دست پدرم هستش
    پدرم بخاطر همسرشون نفقه بنده رو کم می‌پردازند
    آیا میتونم شکایت کنم و کجا برم و چیکار کنم
    و چجوری نفقه خودم رو قانونی به همون اندازه بگیرم
    ممنون میشم اگه بگید!

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      مادرتون باید نفقه مطالبه کنه
      و یا اگر قبلا نفقه تعیین شده
      برای تقاضای افزایش نفقه اقدام شود

  • فاطمه
    فاطمه

    سلام من الان۲۶سالمه و حدود ۱۵ سال پدرم مارو رها کرده رفت و هیچ رد و نشونی ازش ندارم آیا میتونم ازش نفقه بگیرم؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      نفقه ایام گذشته قابل مطالبه نیست
      بلکه نفقه جاری تعیین می شود

  • Taraneh fotohi
    Taraneh fotohi

    سلام!
    من یه دختر۱۸ ساله هستم والدینم از هم جدا شدن و پدرم تشکیل خانواده داده ولی نفقه نمی ده می خواستم بدونم چجوری باید درخواست نفقه بدم ؟!؟!

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      در دفتر خدمات الکترونیک قضایی مطالبه نفقه خود را طرح کنید

  • احمد جلالی
    احمد جلالی

    سلام خسته نباشید الان نزدیک به ۲ ساله درخواست نفقه دادیم برای خواهرم در شورای حل اختلاف وکیل هم گرفتیم هنوز اقدامی انجام ندادن از چه طریقی میشه پیگیری کرد برای حل زودتر مشکل با تشکر

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      از اجرای احکام پیگری بفرمایید

  • مسعود
    مسعود

    سلام همسری داشتم که صیغه آخوندی خوانده شده است از هم جدا شدیم یه پسر دارم ۳ساله است بعد از مرگ مادرش مادربزرگ مادری اش نفقه بچه می تواند بگیرد

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      بله نفقه طفل قابل مطالبه است

  • نسرین مرادی
    نسرین مرادی

    سلام من بابت نفقه فرزندم اقدام کردم همسرم سه ماه پرداخت کرد و بعدش دیگه پرداخت نکرد گفت به ازاش شما هم بچه رو برای ملاقات نیار حالا میگه نه ملاقات بچه رو می خوام .سوالم اینه من میتونم بابت نفقه ای که پرداخت نکرده اقدام کنم چه دادخواستی باید بدم؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      از طریق اجماع اجرای احکام مدنی پیگیری کنید
      و جلب بدهکار نیز در نهایت صادر می شود

  • خانم
    خانم

    سلام. وقت بخیر
    من از همسرم جدا شدم و فرزندم ۱۵ ساله و بامن زندگی می‌کنه. دادخواست نفقه دادم که تعیین نفقه شد. ولی همسرم نفقه رو پرداخت نکرد . تا چند ماه پرداخت نکنه میتونم برم شکایت کنم. البته پسرم ماه دیگه ۱۵ سالش تموم میشه. باید خودش بره برای طرح‌ شکایت؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      خیر ، شخص شما باید برای مطالبه نفقه فرزند اقدام کنید
      و اگر نفقه پرداخت نشد تقاضای جلب بدهکار را انجام دهید

  • حسن
    حسن

    با سلام و خسته نباشید، بنده و همسرم مدت سه سال است که به مشکل برخوردیم و به منزل پدرش رفته و فرزند دخترم را هم با خودش برده، با اینکه بارها دنبالش رفتم ولی متاسفانه حاظر به بازگشت نشده و حتی بابت خیانت کردنش هم با مدارکی که ارائه دادم محکوم شدند، الان سه سال است که اجازه نمی‌دهد که فرزندم را بببنم، و در خواست نفقه کرده و کارشناس شورای حل اختلاف مبلغی رو اعلام کرده که پرداخت کنم، آیا فرزندی رو که حتی یکبار در سال هم نمیبینم باید بهش نفقه بدم؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      از دادگاه تقاضای تعیین ملاقات فرزند خود را نمایید
      و چنانکه پس از آن باز مانع ملاقات شد باید به دادسرای محل مراجعه کنید و شکایت ممانعت از حق مطرح کنید

  • ستاره
    ستاره

    باسلام بنده ۲۸ سالم هست .پدرومادرمشکل دارند و جداازهم زندگی میکنند و من هم جداازانهازندگی میکنم . پدر از پرداخت نفقه و حق تحصیل بنده و هرگونه هزینه ای دریغ کرده حتی یک ریال .باتوجه به اینکه باآنهازندگی نمیکنم و سرکارمیروم که حقوقش نامعلوم و نامشخص هست و کفاف زندگی رانمیدهد میتوانم شکایت کنم؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      اگر فرزند دختر باشد تا وقتی که ازدواج نکرده باشید نفقه قابل مطالبه است

      • ره جویان عدالت
        ره جویان عدالت

        با سلام بله نفقه فرزند دختر تا قبل از ازدواج با پدر است

  • محمود
    محمود

    سلام وقتون بخیر
    ایا دختری که از حقوق مستمری میگیرد از بابت فوت مادرش
    میتواند باز هم از پدرش نفقه بگیرد

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      تا ازدواج نکرده باشد ،بله

  • شهاب حسینی پور
    شهاب حسینی پور

    سلام
    بنده نفقه تعیین شده فرزندانم توسط دادگاه را در طول ماه و در سه مرحله (ابتدا ، اواسط و آخر ماه) پرداخت میکنم ، آیا همسرم اجازه اعتراض به نحوه پرداخت من از طریق قانون دارد ؟ آیا من باید نفقه را یکباره در تاریخی معین پرداخت نمایم ؟ قانون حکمی در این مورد داده است ؟
    تشکر

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      بله باید یکجا بپردازید
      مگر اینکه محکوم له موافق باشد

  • Abol
    Abol

    سلام من پسر هستم و پدر و مادر هم مشکلی ندارند اما هر بحثی که پیش می‌آید پدرم میگوید ۱۸ سالت شد از خونه میندازمت بیرون، من الان ۱۷ سال دارم و در ۱۸ سالگی هم قصد ادامه تحصیل در دانشگاه را دارم.
    الان آیا پدر می‌تواند وقتی فرزند پسرش ۱۸ سال شد او را از خانه بیرون کند؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام
      نفقه فرزند تا سن قانونی بر عهده پدر است.

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام
      نفقه فرزند تا سن قانونی بر عهده پدر است.

  • Hadiseh
    Hadiseh

    سلام وقت بخیر
    من ۱۹ ساله و دانشجو ام. پدر و مادرم از هم جدا نشدن و باهم توی یک خونه هستیم ولی هربار که بحثی پیش میاد پدرم به من میگه اینجا خونه منه و اگر بخوام از خونه میندازمت بیرون و حتی نمی زارم لباس تنتو ببری چون پول لباستم من دادم.
    می خواستم ببینم من می تونم قانونا برای درخواست نفقه اقدامی بکنم؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      بله حتما
      شما تا ازدواج نکرده باشید حق مطالبه مهریه دارید

  • Javad
    Javad

    باسلام نفقه ی دخترم را میدهم ولی از ابتدا دادگاه حضانت رابمن دادولی زنم بعدازطلاق منو با سواستفاده کردن از سادگی به محضربردوحضانت کلی گرفت که نفقه نگیرد برای دخترم
    بعدازمدتی شکایت کرد برای نفقه دخترم و حالا محکوم به پرداخت نفقه شدم
    هزینه های اضافی دکتر و ….که زن من که طلاق گرفته و برای دخترم خرج میکند آیا من که نفقه میدهم هزینه های درمان و …که زنم میکند بی رویه ..آیا من باید بدهم جدا ازنفقه یا با خودش هست چونکه نفقه میگیرد برای دخترم ممنون میشم جوابمو بدید تشکر میکنم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      هزینه کرد اضافه و غیر معمول توسط زوجه قابل مطالبه نیست

  • مارال
    مارال

    سلام من میخوام دادخواست نفقه فرزند۳ساله ام(دختر)وخرج خودم رودادخواست بدم؟نفقه فرزندم وخرج ومخارجم چقدمیشه؟شوهرم۴هفته ترکم کرده؟ودرعسروسختی هستم نه خرج خودم ونه بچم روپرداخت نمیکنه؟ایابچه توشکم(باردارم)نفقه دارد؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      میزان نفقه توسط کارشناس منتخب دادگاه تعیین می گردد، جنین نفقه مستقل ندارد

  • محیا
    محیا

    من وقت بخیر
    بنده از همسرم جدا شدم پدرم بازنشسته هستن آیا میشه من رو بیمه و از حقوق شون به من تعلق بگیره
    پدر بنده زنده هستن و ازواج دوم کردن گفتم بگم جواب سوالمو دقیقا تر بگیرم ممنون.

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      باسلام شما میتوانید تحت پوشش ببمه از طریق پدرتان بشوید . و در صورتیکه حقوق بگیر نباشید . میتوانید از پدرتان مطالبه نفقه کنید

      • ره جویان عدالت
        ره جویان عدالت

        سلام. نفقه فرزندان تا سن رشد ۱۸ سال در مورد پسر و تا زمان ازدواج درباره دختر برعهده پدر است.

  • زیبا
    زیبا

    با سلام برادر من چندین سال است که از همسرش جدا شده و نفقه فرزندان مشترک هم به عهده زن است چطور میشه بعد یک سال و نیم شکایت برای نفقه بکنه وجلب صادر بشه

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      فقط می توان درخواست حقوقی مطالبه نفقه را مطرح کرد

  • دریا
    دریا

    سلام تعدیل نفقه فرزند درسال چندبارامکان پذیر میباشد ؟؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      باسلام برای درخواست تعدیل نفقه نیاز به تغییراتی از قبیل بالا رفتن سطح درآمد منفق و یا افزایش های تورمی و یا حادث شدن بیماری و غیره میباشد . تعداد خاصی در قانون پیش بینی نشده است

  • بهار ی
    بهار ی

    سلام
    مادر و پدر من ۵ سال پیش از هم طلاق گرفتند
    من الان ۲۴ سال دارم
    میخواستم بگم آیا به من نفقه تعلق میگیرد؟
    اگر اینطور باشد مبلغ نفقه چقدر میباشد؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام اگر شما دختر باشید تا زمانی که ازدواج نکرده باشید پدر موظف است نفقه شما را بپردازد و اگر مرد باشید
      تا ۱۸ سال باید نفقه بدهد مگر اینکه مشغول به تحصیل باشید که تا پایان مدت تحصیل باید پدر نفقه بدهد

ثبت پرسش

شما می توانید از این بخش سوال خود را ثبت کنید و در کمترین زمان پاسخ مناسب را از طریق ایمیل دریافت کنید.

مشاوره حضوری

از طریق این بخش شما می توانید قرار مشاوره حضوری خود را ثبت و در زمان مشخص شده مشاوره حضوری دریافت کنید.

مشاوره تلفنی

درصورتی که نیاز به مشاوره تلفنی دارید از این بخش اقدام کنید و با وکلای پایه یک دادگستری تلفنی صحبت کنید.


برچسب‌ها : / /

  مشاوره تلفنی رایگان