نفقه فرزند و نحوه پرداخت نفقه فرزندان

3.6/5 - (86 امتیاز)

جهت مشاره تلفنی رایگان و درخواست وکیل خانواده با شماره زیر تماس بگیرید


71333400 - (021) { سی خط ویژه }

نفقه فرزندان

نفقه فرزند مشترک از جمله امور مالی می باشد که زوجین در صورت جدایی و یا طلاق باید نسبت به آن اظهارنظر نمایند. حضانت فرزند تا ۷ سال چه پسر یا دختر با مادر می باشد ولی پدر مکلف به پرداخت هزینه های فرزند مشترک در حد عرف می باشد. نفقه فرزند ذکور تا ۱۸ سال و اناث تا مادام که دختر ازدواج نکرده باشد به عهده پدر است. چنانچه فرزند ذکور بعد از سن ۱۸ سالگی تحصیلات عالیه را ادامه دهد مخارج و هزینه تحصیلی با پدر است. اگر پدر نفقه فرزند را پرداخت نکند و مستطیع هم باشد قانونگذار تا ۶ ماه حبس حداکثر برای پدر در نظر گرفته است که در ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده از ۳ ماه و یک روز تا پنج ماه و پنج روز و در ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی اسبق از ۳ ماه و یک روز تا یک سال حبس تعیین نموده بود. لکن در قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ میزان حداکثر مجازات را تا ۶ ماه تعیین نموده است نحوه شکایت برای فرزندان ابتدائاً از طریق دادسرا و سپس دادگاههای خانواده یا برحسب نظریه به شورای حل اختلاف انجام میگیرد که در صورت امتناع پدر مجازات و الزام به پرداخت نفقه پیامد آن است.

نفقه فرزند

توافق زوجین بعد از طلاق ملاک عمل است. زیرا اگر حکم طلاق بر این اساس باشد که مادر حضانت فرزند و مخارج او را تقبل نموده باشد همین امر جاری است. لکن اگر مادر بعد از طلاق بپذیرد که فرزندان را نگهداری کند و نفقه را پدر بدهد همین شرط جاری و ساری است.
در صورت توافق نفقه با اتفاق نظر والدین تعیین می گردد و در صورت عدم توافق با مراجعه به شورای حل اختلاف می توان آن را مطالبه نمود که شورا موضوع را به کارشناس دادگستری ارجاع می دهد و کارشناس با بررسی کامـل موضوع میزان نفقه را تعیین می نماید. کارشناسی نفقه فرزند توسط احد از کارشناسان که از طریق شورای حل اختلاف تعیین میشود انجام میگیرد که در صورت اعتراض تا سه مرحله قابل اعتراض خواهد بود.

نفقه فرزندان به محض تولد تا سن ۱۸ سالگی فرزند ذکور و تا مادامی که دختر ازدواج مینماید به عهده پدر است لکن ممکن است دختر دارای همسری باشد که فوت نموده باشد که مستمری شوهر وی به فرزند و همسرش تعلق میگیرد. لکن طبق مصوب مجلس شورای اسلامی در صورتیکه زن مطلقه حقوق مستمری از همسر متوفی دریافت کند نفقه از عهده پدر ساقط میشود و نفقه فرزند پسر بعد از طلاق تا سن ۱۸ سالگی و سپس ادامه تحصیلات علیه کماکان به عهده پدر است.

اگر پدر نفقه فرزند را پرداخت نکند و مستطیع هم باشد قانونگذار تا ۶ ماه حبس حداکثر برای پدر در نظر گرفته است که در ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده از ۳ ماه و یک روز تا پنج ماه و پنج روز و در ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی اسبق از ۳ ماه و یک روز تا یک سال حبس تعیین نموده بود. لکن در قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ میزان حداکثر مجازات را تا ۶ ماه تعیین نموده است.

پرداخت نفقه فرزند بعد از فوت پدر با چه کسی است؟

پرداخت نفقه فرزند بعد از فوت پدر که طبق ماده ۱۱۹۹ قانون مدني، نفقه اولاد بر عهده پدر است پس از فوت پدر يا عدم قدرت او به انفاق به عهده اجداد پدري است با رعايت الاقرب فالاقرب در صورت نبودن پدر و اجداد پدري يا عدم قدرت آنها نفقه بر عهده مادر است. هر گاه مادر هم زنده يا قادر به انفاق نباشد با رعايت الاقرب فالاقرب به عهده اجداد و جدات مادري و جدات پدري واجب النفقه است و اگر چند نفر از اجداد و جدات مزبور از حيث درجه اقربيت مساوي باشند نفقه را بايد به حصه متساوي تأديه كنند. بنابراین همانگونه آنان در صورت فوت فرزند ارث از فرزند می برند حق حضانت و پرداخت نفقه را نیز قانونگذار بر عهده آنان محول نموده است.

مدارک لازم جهت مطالبه نفقه فرزند

مدرک لازم جهت مطالبه نفقه عبارتست از هرگونه استشهاد یا تعهداتی که عقیم مانده و یا احکامی که قبلاً صادر شده و از قوه به فعل تبدیل نشده و اقرار و اعتراف پدر در این زمینه دلیل بر اثبات ادعاست.

نفقه فرزند نامشروع

فرزند نامشروع که حق نفقه ندارد. زیرا ممکن است منتسب به پدر نباشد و یا بدون رعایت موازین شرعی و قانونی فرزند تولد گردد که لازمه پرداخت نفقه اثبات نسب بوده و اگر موارد دیگری وجود داشته باشد که توافق تولد فرزند به یکی از آن دو نفر (زن و مرد) در صورت تولد تعلق گیرد. ملاک رأی دادگاه است.

نفقه فرزندخوانده

فرزند خوانده اگر از طریق امور سرپرستی با رعایت شرایط و قانون و احکامی که از طریق مقام قضائی به فردی اعطاء شده باشد کماکان پدر یا برحسب مورد مادر باید مطابق سایر فرزندان نسبت به پرداخت نفقه وی اقدام نماید.

 نفقه فرزندان بالای ۱۸ سال

نفقه فرزندان بالای ۱۸ سال عبارتست از ذکور تا ۱۸ سال و تا پایان تحصیلات عالیه ولی اگر طفل محجور- معلول یا بواسطه تأئیدیه پزشکی قانونی قادر به تأمین معاش خود نباشد کماکان اولاد ذکور بعد از ۱۸ سالگی به بعد پدر ایشان عهده دار نفقه ایشان میباشد و فرزند اناث تا مادام که شوهر نکند به عهده پدر ولی اگر شوهر کند و مطلقه شود و یا همسرش فوت نماید که مستمری نداشته باشد. کماکان نفقه وی هم به عهده پدر موکول شده است.

نفقه فرزندان بالای 18 سال

مزایای مطالبه نفقه فرزند توسط وکیل

مطالبه نفقه فرزند توسط وکیل مسلماً هر وکیل با توجه به تعاریف قانونگذار و دفاعیات مستدل و مدارکی که بدست آمده است میتواند جهت اثبات نفقه فرزند از طریق محاکم وارد عمل شود.

مستطیع چه کسی است؟

کسی که استطاعت مالی دارد را مستطیع می نامند که اگر نفقه اقارب را پرداخت نکند احکام قانونی بر وی جاری می شود نفقه اقارب فقط ناظر به حال و آینده است.

نفقه اقارب یعنی فرزندان و پدر و مادر را فقط برای زمان حال و آینده می توان مطالبه کرد ولی قانوناً امکان مطالبه نفقه گذشته از اقارب وجود ندارد.


مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • فاطمه
    فاطمه

    سلام دختر من حضانتش با پدرشه وحضانت به من نمیده حدود یک ساله پیش خودمه دخترم نمیره پیش باباش …باباشم زن
    گرفته چیکار کنم که حضانت‌ ازش بگیرم میگه اگه حضانت‌ بدم نفقه نمیدم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام.بستگی به سن دخترتون و مصلحتش از نظر دادگاه داره

  • فاطمه
    فاطمه

    سلام من به فرزندي قبول شدم و شناسنامم از خانواده الانمه يك روزم بود قبولم كردن و پدر اصليم درخواست نفقه كنم ميدن بهم؟؟چجور اقدام كنم؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام با توجه به اینکه در شناسنامه شما نام پدری ذکر شده که شما را به فرزندخواندگی پذیرفته بنابراین جهت دریافت نفقه قبل از آن نیاز به اثبات رابطه نسبیت میباشد

  • سارا
    سارا

    سلام من ۱۷ سالمه و پدر و مادرم جدا از هم زندگی میکنن و من هم پیش مادرم
    پدرم نفقه رو ب مادرم میده ولی
    اون نفقه منو خواهرمو بهمون نمیده
    من میتونم نفقه رو جدا کنم ؟ و اینک ب حساب خودم بیاد؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام.بله میتونید از شعبه صادرکننده رای تقاضا کنید تا دستور بدن نفقه بحساب خودتون واریز شود.

  • فاطمه
    فاطمه

    سلام میخاستم بدونم نفقه دختر ۱۳ساله الان چه مبلغی است ممنون

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام به نظر کارشناس بستگی داره

  • راضیه
    راضیه

    سلام من از همسرم جدا شدم و همسرم محجور هست و درآمدی ندارد دو فرزند دارم که پیش من هستند پدر شوهرم در قید حیات نیس آیا میتوانم از مادر شوهرم نفقه فرزندانم را بگیرم چون حقوق بگیر هست

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام
      با توجه به ماده ۱۱۹۹ قانون مدنی به نظر می رسد می توانید دادخواست مطالبه نفقه را بر علیه مادربزرگ فرزندانتان طرح نمایید.

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام
      با توجه به ماده ۱۱۹۹ قانون مدنی به نظر می رسد می توانید دادخواست مطالبه نفقه را بر علیه مادربزرگ فرزندانتان طرح نمایید.

  • پروایحیایی
    پروایحیایی

    سلام من ۱۶سال پیش طلاق گرفتم.فرزندم دختراست وبعداز ۷سالگی او، حضانت سرپرستی اورااز پدرش ب صورت قانونی گرفتم. الان دخترمن ۱۸سال دارد. طی این سالها پدرش نفقه اورا پرداخت نکرده. درحال حاضرچطور من یادخترم می‌توانیم برای گرفتن نفقه دخترم اقدام کنیم؟ وچه مراحلی لازم است انجام شود؟ باتشکر

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام نفقه گذشته فرزند قابل مطالبه نیست و بشرط مجرد بودن میتونن دادخواست مطالبه نفقه برای آینده بدهند

  • sanastaran88@gmail.com
    sanastaran88@gmail.com

    سلام من ۱۰ساله حضانت دخترم روبعهده دارم ولی الان میخوام درخواست نفقه بچموبدم کجابایدبرم راهنمایی کنیدلطفا

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی.

  • شادی
    شادی

    سلام من ۳۴ سال دارم، پدر و مادرم من وقتی ۱ سال سن داشتم جدا شدند و حضانت من با مادرم بوده و در طول این ۳۳ سال حتی یک بار هم پدرم یک ریال هم به من نفقه نداده من میخوام شکایت کنم ایا میتونم؟ و اینکه گجا باید اقدام کنم ممنون میشم جواب بدین

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام نفقه گذشته فرزند قابل مطالبه نیست

    • عمرالدین روستاخیز
      عمرالدین روستاخیز

      با سلام
      به استناد ماده ۷ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ و همچنین تبصره ۲ ماده ۶۸ قانون آیین دادرسی مدنی در دعاوی خانوادگی مانند نفقه، حضانت فرزند، مهریه و غیره، اقامتگاه زوجه صلاحیت دارد.
      حق نگهدار

      • ره جویان عدالت
        ره جویان عدالت

        سلام پرداخت نفقه فرزند دختر تا زمان ازدواج و پسر تا سن ۱۸ سالگی با پدره.
        در صورتی که شرایطش رو دارید از طریق دفاتر خدمات قضایی طرح دعوا نمایید.
        لازم به توضیح اینکه نفقه ایان گذشته شما قابل مطالبه نیست و فقط نفقه آینده رو میتونید درخواست بدید

  • رضا عباسی
    رضا عباسی

    سلام. همسرم پس از طلاق همراه با فرزندم در تهران ساکن شده اند در حالی که من در کرمان ساکن هستم و شغل و کارم کرمان است. اکنون همسرم دادخواست نفقه فرزندم را در تهران ثبت کرده است. آیا من میتوانم به دلیل سکونت در کرمان اعتراض کنم و او را مجبور کنم دادخواست نفقه را در کرمان ثبت کند؟ با تشکر

  • علی
    علی

    با سلام
    در ۶ ماه گذشته همسر سابقم طبق هر سال با درخواست تعدیل نفقه فرزند مشترکمان نفقه را با نظر کارشناس رسمی افزایش میدهد، در حال حاضر شکایتی از من کرده اند مبنی بر اینکه هزینه ترمیم دندان فرزندم را بصورت جدا از نفقه پرداخت کنم درصورتی که کارشناس تعیین نفقه هزینه درمان را نیز در نظریه خود درج و محاسبه کرده است

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام.نفقه اعم ازخوراک و هزینه های زندگی است.در ارتباط با فرزندتان هم نفقه اقارب محسوب می شود و منوط به توانائی مالی شماست.

  • عباسی
    عباسی

    چند سال هست نفقه فرزند ذکور به حساب مادرش واریز می‌شود، بعداز سن ۱۸ سالگی به چه صورت هست؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام
      بعد از آن می توانید به حساب خودشان واریز نمایید.

  • خانم محمدی
    خانم محمدی

    سلام ببخشید بچه هایی که ازدواج میکنن چه دختر چه پسر بعد ازدواج هم از درآمد پدرومادرشون حقی دارن در صورتی که بچه مجردهم هنوز توخونه باشه یعنی میتونن بعد ازدواج هم خودشون رو تو درآمد وحقوق پدرومادر سهیم بدونن.واینکه من شنیدم لوازم کار پدر به فرزند پسر بزرگ ولوازم کار مادر به دختر بزرگ میرسه درسته؟؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام.خیر.مستقل هستند.آن لوازم هم اشیا خاصی است که درشرع برای پسربزرگ مشخص شده است.مثل انگشتر.

  • Harin
    Harin

    سلام ببخشید بنده دختر ۱۸ ساله هستم . ایا دادگاه پدرم رو ملزم به پرداخت نفقه میکند؟ و نقاله به خودم داده میشود یا مادرم؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام.بله.مربوط به خودتان است و با نفقه زوجه متفاوت است.

  • مقدم
    مقدم

    با سلام
    دختر ۲۴ ساله و مجرد هستم و با مادرم زندگی میکنم(۲۰ سال هست که طلاق گرفتن)، مدت زیادی بود که هیچ پولی از پدرم دریافت نکردم و فقط حدود دو تومن بعد از مدت ها از ایشون دریافت کردم و بعد دوباره ایشون از پرداخت هزینه درمان من امتناع کردن، یک اینکه آیا میتونم درخواست نفقه ازین به بعد رو بدم؟ و دو اینکه آیا ایشون میتونن پرداخت نفقه رو منوط به این شرط کنن که با خودشون زندگی کنم و اگر نرم پیش خودشون نفقه ای بهم نمیدن؟ چون هم رفت و امد های نامتعارف دارن هم مصرف مواد و مشروبات اصلا شرایط اونجا موندن رو ندارم ولی نمیدونم میتونم اثباتش کنم یا خیر

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام.نفقه اقارب تکلیف است ومنوط به شرط نیست.

  • امیر باقری راد
    امیر باقری راد

    سلام
    مدت ۶ سال است که با همسرم بصورت توافقی جدا شدیم .در خصوص حضانت فرزند شفاهی توافق کردیم با هر دوی ما باشه، گاهی پیش مادرشه و گاهی پیش من بوده یک سال اخر بیشتر به مادرش وابسته شده و پیش مادرشه الان پسرم ۱۳ سالشه با اینکه تموم هزینه های تحصیل و لباس و کلاسهای فوق برنامش رو خودم پرداخت و ماهیانه هم ۵۰۰ به حساب مادرش ریختم الان مادرش میخاد شکایت کنه و مطالبه ماهی دو میلیون رو داره!
    تا الان ازدواج نکردم میتونم درخواست بدم پسرم بیاد خونه خودم زندگی کنه تا مجبور نباشم قسمتی از اجاره خونه وسایر هزینه های جداگانه رو ندم کارمندم حقوقم ۶ میلیون..
    روبدم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام.فرزندشما خارج ازسن حضانت مادراست.قانونآ می توانیدفرزند را ازاو بگیرید ولی اخلاقآ اگرفرزندشمابه مادش عادت کرده و با و راحت است پانزده سالگی به بعدخارج ازسن حضانت شماست و خو دبچه تصمیم می گیردبا کدامیک از والدین زندگی کند.

  • ساناز
    ساناز

    سلام
    وقتتون بخیر
    من ۱۷ سالمه و به تازگی پیش مادرم اومدم خودم میتونم درخواست نفقه بکنم؟ ینی حکم از طرف خودم باشه؟!

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام تا قبل از ۱۸ سالگی مادرتان باید این درخواست را طرح نمایند.

  • Nadiya
    Nadiya

    من سال۹۸ برج ده از پدرم برای نفقه شکایت کردم بااین که از سال۹۳ از مادرم جدا شده بود و الان سال۹۹دقیقا برج ده حکمش اومده میخوام بدونم نفقه رو ازهمون پارسال بهم تعلق میگیره یا ن از تازیخی ک بریده شده بماند ک یبار بریده شده اما تقاضایکارشناسی داده ممنونمیشم بهم بگین

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام
      بستگی به نحوه طرح دعوی و حکم دادگاه دارد. ولی چیزی که عرف است نفقه از تاریخ اجراییه به بعد تعلق میگیرد.

  • میلاد
    میلاد

    سلام
    اگر هزینه دانشگاه و مخارج زندگی فرزند بیشتر از درآمد پدر باشه و یا بیشتر درآمدش رو شامل بشه ، نفقه به چه صورت خواهد بود؟ آیا هزینه های مادر که سرپرستی رو به عهده داره و شاغل نیست هم بر عهده پدر هست یا فقط میتونه مهریه رو اجرا بذاره ؟ اگر پدر رفتار خشونت امیز بیش از حد با فرزند و مادر داشته باشه میشه حکم دوری گرفت؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      باسلام سوالتان ابهام دارد
      اگر مادر جدا شده اند که نفقه بر عهده پدر نمی باشد.
      در خصوص نفقه فرزند نیز نفقه با توجه به توانایی پدر تعیین می شود و نمی توان بیش از حد توان به پدر هزینه ای تحمیل کرد.

  • مائده
    مائده

    سلام
    بنده ٢١سال و خواهرم ٢٠ ساله هستش و پدر ومادرم جدا شدند و با مادر زندگی میکنیم و جفتمون دانشجو هستيم
    براي نفقه ايا هردو مجزا بايد شكايت كنيم یا یک نفرمون میتونه برای هردو شکایت کنه؟
    مادر نمیتونه؟؟؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام
      هر کدام از شما باید شخصا و جداگانه طرح دعوی نمایید.

  • حسین
    حسین

    سلام بنده دخترم ۱۹سال دارم ویک ساله ازدواج کردم اما پدرو مادرم ولم کردن من میتونم به نفقه شکایت کنم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام.دخترتا زمان ازدواج مستحق نفقه اقارب است.البته شرط پرداخت نفقه اقارب تمکن پدراست.

ثبت پرسش

شما می توانید از این بخش سوال خود را ثبت کنید و در کمترین زمان پاسخ مناسب را از طریق ایمیل دریافت کنید.

مشاوره حضوری

از طریق این بخش شما می توانید قرار مشاوره حضوری خود را ثبت و در زمان مشخص شده مشاوره حضوری دریافت کنید.

مشاوره تلفنی

درصورتی که نیاز به مشاوره تلفنی دارید از این بخش اقدام کنید و با وکلای پایه یک دادگستری تلفنی صحبت کنید.


برچسب‌ها : / /

  مشاوره تلفنی رایگان