نفقه فرزند و نحوه پرداخت نفقه فرزندان

3.6/5 - (86 امتیاز)

جهت مشاره تلفنی رایگان و درخواست وکیل خانواده با شماره زیر تماس بگیرید


71333400 - (021) { سی خط ویژه }

نفقه فرزندان

نفقه فرزند مشترک از جمله امور مالی می باشد که زوجین در صورت جدایی و یا طلاق باید نسبت به آن اظهارنظر نمایند. حضانت فرزند تا ۷ سال چه پسر یا دختر با مادر می باشد ولی پدر مکلف به پرداخت هزینه های فرزند مشترک در حد عرف می باشد. نفقه فرزند ذکور تا ۱۸ سال و اناث تا مادام که دختر ازدواج نکرده باشد به عهده پدر است. چنانچه فرزند ذکور بعد از سن ۱۸ سالگی تحصیلات عالیه را ادامه دهد مخارج و هزینه تحصیلی با پدر است. اگر پدر نفقه فرزند را پرداخت نکند و مستطیع هم باشد قانونگذار تا ۶ ماه حبس حداکثر برای پدر در نظر گرفته است که در ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده از ۳ ماه و یک روز تا پنج ماه و پنج روز و در ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی اسبق از ۳ ماه و یک روز تا یک سال حبس تعیین نموده بود. لکن در قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ میزان حداکثر مجازات را تا ۶ ماه تعیین نموده است نحوه شکایت برای فرزندان ابتدائاً از طریق دادسرا و سپس دادگاههای خانواده یا برحسب نظریه به شورای حل اختلاف انجام میگیرد که در صورت امتناع پدر مجازات و الزام به پرداخت نفقه پیامد آن است.

نفقه فرزند

توافق زوجین بعد از طلاق ملاک عمل است. زیرا اگر حکم طلاق بر این اساس باشد که مادر حضانت فرزند و مخارج او را تقبل نموده باشد همین امر جاری است. لکن اگر مادر بعد از طلاق بپذیرد که فرزندان را نگهداری کند و نفقه را پدر بدهد همین شرط جاری و ساری است.
در صورت توافق نفقه با اتفاق نظر والدین تعیین می گردد و در صورت عدم توافق با مراجعه به شورای حل اختلاف می توان آن را مطالبه نمود که شورا موضوع را به کارشناس دادگستری ارجاع می دهد و کارشناس با بررسی کامـل موضوع میزان نفقه را تعیین می نماید. کارشناسی نفقه فرزند توسط احد از کارشناسان که از طریق شورای حل اختلاف تعیین میشود انجام میگیرد که در صورت اعتراض تا سه مرحله قابل اعتراض خواهد بود.

نفقه فرزندان به محض تولد تا سن ۱۸ سالگی فرزند ذکور و تا مادامی که دختر ازدواج مینماید به عهده پدر است لکن ممکن است دختر دارای همسری باشد که فوت نموده باشد که مستمری شوهر وی به فرزند و همسرش تعلق میگیرد. لکن طبق مصوب مجلس شورای اسلامی در صورتیکه زن مطلقه حقوق مستمری از همسر متوفی دریافت کند نفقه از عهده پدر ساقط میشود و نفقه فرزند پسر بعد از طلاق تا سن ۱۸ سالگی و سپس ادامه تحصیلات علیه کماکان به عهده پدر است.

اگر پدر نفقه فرزند را پرداخت نکند و مستطیع هم باشد قانونگذار تا ۶ ماه حبس حداکثر برای پدر در نظر گرفته است که در ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده از ۳ ماه و یک روز تا پنج ماه و پنج روز و در ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی اسبق از ۳ ماه و یک روز تا یک سال حبس تعیین نموده بود. لکن در قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ میزان حداکثر مجازات را تا ۶ ماه تعیین نموده است.

پرداخت نفقه فرزند بعد از فوت پدر با چه کسی است؟

پرداخت نفقه فرزند بعد از فوت پدر که طبق ماده ۱۱۹۹ قانون مدني، نفقه اولاد بر عهده پدر است پس از فوت پدر يا عدم قدرت او به انفاق به عهده اجداد پدري است با رعايت الاقرب فالاقرب در صورت نبودن پدر و اجداد پدري يا عدم قدرت آنها نفقه بر عهده مادر است. هر گاه مادر هم زنده يا قادر به انفاق نباشد با رعايت الاقرب فالاقرب به عهده اجداد و جدات مادري و جدات پدري واجب النفقه است و اگر چند نفر از اجداد و جدات مزبور از حيث درجه اقربيت مساوي باشند نفقه را بايد به حصه متساوي تأديه كنند. بنابراین همانگونه آنان در صورت فوت فرزند ارث از فرزند می برند حق حضانت و پرداخت نفقه را نیز قانونگذار بر عهده آنان محول نموده است.

مدارک لازم جهت مطالبه نفقه فرزند

مدرک لازم جهت مطالبه نفقه عبارتست از هرگونه استشهاد یا تعهداتی که عقیم مانده و یا احکامی که قبلاً صادر شده و از قوه به فعل تبدیل نشده و اقرار و اعتراف پدر در این زمینه دلیل بر اثبات ادعاست.

نفقه فرزند نامشروع

فرزند نامشروع که حق نفقه ندارد. زیرا ممکن است منتسب به پدر نباشد و یا بدون رعایت موازین شرعی و قانونی فرزند تولد گردد که لازمه پرداخت نفقه اثبات نسب بوده و اگر موارد دیگری وجود داشته باشد که توافق تولد فرزند به یکی از آن دو نفر (زن و مرد) در صورت تولد تعلق گیرد. ملاک رأی دادگاه است.

نفقه فرزندخوانده

فرزند خوانده اگر از طریق امور سرپرستی با رعایت شرایط و قانون و احکامی که از طریق مقام قضائی به فردی اعطاء شده باشد کماکان پدر یا برحسب مورد مادر باید مطابق سایر فرزندان نسبت به پرداخت نفقه وی اقدام نماید.

 نفقه فرزندان بالای ۱۸ سال

نفقه فرزندان بالای ۱۸ سال عبارتست از ذکور تا ۱۸ سال و تا پایان تحصیلات عالیه ولی اگر طفل محجور- معلول یا بواسطه تأئیدیه پزشکی قانونی قادر به تأمین معاش خود نباشد کماکان اولاد ذکور بعد از ۱۸ سالگی به بعد پدر ایشان عهده دار نفقه ایشان میباشد و فرزند اناث تا مادام که شوهر نکند به عهده پدر ولی اگر شوهر کند و مطلقه شود و یا همسرش فوت نماید که مستمری نداشته باشد. کماکان نفقه وی هم به عهده پدر موکول شده است.

نفقه فرزندان بالای 18 سال

مزایای مطالبه نفقه فرزند توسط وکیل

مطالبه نفقه فرزند توسط وکیل مسلماً هر وکیل با توجه به تعاریف قانونگذار و دفاعیات مستدل و مدارکی که بدست آمده است میتواند جهت اثبات نفقه فرزند از طریق محاکم وارد عمل شود.

مستطیع چه کسی است؟

کسی که استطاعت مالی دارد را مستطیع می نامند که اگر نفقه اقارب را پرداخت نکند احکام قانونی بر وی جاری می شود نفقه اقارب فقط ناظر به حال و آینده است.

نفقه اقارب یعنی فرزندان و پدر و مادر را فقط برای زمان حال و آینده می توان مطالبه کرد ولی قانوناً امکان مطالبه نفقه گذشته از اقارب وجود ندارد.


مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • دنیا
    دنیا

    سلام من سه تا فرزند دارم بنا به دلایلی میخام حضانت بچه هامو از همسرم بگیرم ولی نمیخام فعلا جدا شم من میتونم این کار رو بکنم؟ قانون حضانت بچه هارو به من میده یا نه

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام.احتمالآ شمازوجه هستید.بایدشرایط سلب حضانت اززوج را از دادگاه بخواهید و بتوانیداثبات کنیدهمسرتان صلاحیت حضانت راندارد.

  • فاطمه
    فاطمه

    سلام
    دختری ۱۲ ساله هستم
    پدر و مادر من طلاق گرفتن
    و سرپرستی من با مادرم میباشد
    پدرم محجور است و حقوق بازنشستگی پدربزرگ (فوت شده ام) را میگیرد
    آیا من میتوانم درخواست نفقه کنم؟
    با توجه به اینکه مهریه قید شده در طلاق نامه عندالمطالبه است آیا مادر میتواند مهریه اش را اجرا بگذارد؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام هم شما می توانید مطالبه نفقه انجام دهید و هم مادرتان می توانند مهریه را مطالبه نمایند.

  • میترا
    میترا

    سلام من حدودا یکسال هست که از همسرم جدا شدم و دختر ده سالمون به خواست خودش و تحت فشار پدر تصمیم گرفت که با پدرش زندگی کنه حالا دخترم تصمیمش عوض شده و میخواد بیاد پیش من پدرش میگه باید قانونی و از طریق دادگاه اقدام کنم با توجه به اینکه این آقا حقوقش اندازه پایه حقوق هست میزان نفقه حدودا چقدره؟و من از چه طریق باید اقدام کنم؟ممنون میشم راهنمایی کنید

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام
      شما باید دادخواست خود را مبنی بر تعیین نفقه فرزند مشترک طرح نمایید. شورای حل اختلاف نیز بر مبنای نظریه کارشناس در این خصوص تصمیم گیری میکند.

  • شاهین
    شاهین

    باسلام آیا فرزندی که با پدر زندگی میکنه هم میتونه درخواست نفقه بده؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام
      تا زمانی که به سن قانونی رشد(۱۸ سال) نرسیده باشد، مادر می تواند دعوی نفقه را طرح نماید.

  • امیرحسین
    امیرحسین

    سلام چندسالی میشه خرج خودمو خودم دادم و باسختی های فراوان درس میخونم الان چند روزی با پدرم مشکل پیدا کردم وبا شکستن سر و دستم منو از خونه بیرون کرده و پول برای زندگی ندارم من ۲۳ سال سن و دانشجو هستم چکار باید بکنم خرجیمو از کجا بیارم تو این کرونایی سرما ؟؟ لطفا راهنماییم کنید.تشکر??

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام
      با توجه به مواد ۱۱۹۶ الی ۱۱۹۸ قانون مدنی به نظر می رسد اگر امکان اشتغال شما وجود داشته باشد و یا اگر پدر شما توان پرداخت نفقه را نداشته باشد، دعوای مطالبه نفقه شما رد شود. البته در خصوص آسیب های وارده به شما می تولنید حقوقتان را مطالبه نمایید.

  • محمد رضایی
    محمد رضایی

    باسلام.. پسر ۳۲ ساله هستم. تحصیلات دانشگاهی خود را تمام کردم. بی کارم چون کار نیست. پدرم نفقه می داد اما از این برج قطع شده، ایا از لحاظ قانونی نفقه به من تعلق میگیرد یا نه؟ ممنون

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام.خیر.

  • ناصح
    ناصح

    سلام
    من یک پسر ۱۳ ساله دارم و خارج از کشور زندگی می کنم میزان نفقه رسما در سند طلاق ما ذکر شده و همسر سابقم حدود هفت ماه است که به بهانه گران شدن دلار خیلی کمتر نفقه رو می پردازد و از طرفی ادعا دارد که تا سن چهارده سالگی فرزندم ملزم به پرداخت نفقه است
    من می توانم برای پرداخت کمتر نفقه در این چند ماه و آینده مدعی شوم؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      نفقه فرزندجزنفقه اقارب و ناظر به آینده است و بستگی به جنسیت فرزنددارد.پسرتا زمان تحصیل و دخترتا زمان ازدواج منوط به تمکن پدراست.

  • سمیه حسن زاده
    سمیه حسن زاده

    سلام وقت بخیر بنده ٧ساله که از شوهرم جداشدم ویک پسر١٢ساله دارم حضانت پسرم بامن بود که الان نزدیک به ٣سال میشه که پدرش حضانت پسرم واز من گرفته وپیش خودشه وبیشترمیاد پیش من واصلادوست نداره بره پدرش ازدواج مجددکرده پسرم میگه هیچ پولی بهم نمیده وقتی که حضانت دست من بود نفقه می گرفتم ولی وقتی که حضانت از من گرفته شد دیگه پولی به پسرم پرداخت نشد…پسرم الان ١٢ سالشه وبیشتراز سن خودش درک وفهم داره وهم از نظرجسمی خیلی بزرگترمیرسه میخواستم بدونم ایا پسرم که ١٢سالشه میتونه بره خودش برای پرداخت نشدن نفقه برای پدرش شکایت کنه…ممنون میشم پاسخ بدیدسپاسگزارم…

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام.پسرتان اگرشرایط لازم رادارد اول حکم گواهی رشد از دادگاه سرپرستی بگیرد و سپس باآن مستقیمآ مطالبه نفقه نماید.

  • نیک
    نیک

    سلام پدرومادرم میخوان جداشن سه تا بچه ایم من دخترم ۲۰سالمه و دوتابرادر دارم یکی۱۴ یکی۲ میخوایم بامادرمون زندگی کنیم چون پدرم مشکلات روانی داره و ماامنیت نداریم.اگه بامادرم زندگی کنیم نفقه به عهده چه کسی خواهدبود؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام
      نفقه فرزندان بر عهده پدر می باشد.

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      بله مشکلی نیست
      می توانید با مادر زندگی کنید و پدر باید نفقه شما را بپردازد

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      پرداخت نفقه با پدر است
      اگر پرداخت نکرد باید در دفتر خدمات الکترونیک قضایی مطالبه نفقه را مطرح بفرمایید

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      نفقه قابل مطالبه است و پدر باید بپردازد
      وگرنه در شورای حل اختلاف نفقه را مطالبه کنید

  • فاطمه
    فاطمه

    سلام من یه دختر ۱۸ ساله هستم و خواهرم ۲۵ ساله و تا حالا از پدرم درخواست نفقه نکردیم سوالم اینه برای شکایت باید به کلانتری برم؟و اگه منو خواهرم کار کنیم آیا پدرم میتونه نفقه نده یا تاثیری تو مقداره نفقه داره؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام.نفقه شمامربوط به اقارب وحال وآینده است به شرط تمکن پدر.مرجع رسیدگی مراجع قضائی وشورای حل اختلاف ازطریق ثبت دادخواست دردفترخدمات الکترونیک قضائی می باشد.

  • ایرج
    ایرج

    با سلام
    آیا پدر میتواند پرداخت نفقه فرزند بعد طلاق را منوط به زندگی با خودش کند؟ آیا فرزند میتواند برای خودش خانه کرایه کند و تقاضای نفقه کند؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام.فرزنددارای حق نفقه اقارب است به شرط تمکن پدر.بنابراین اگرپدردارای خانه است فرزندنمی تواندبابت اجاره خانه مستقل ازپدردرخواست نفقه کند.

  • داود صالحی
    داود صالحی

    سلام‌ وقت بخیر برای دریافت نفقه از پدرم حتما باید خودم اقدام کنم یا میتونم وکیل بگیرم؟
    یعنی میخوام وکیل کارام پیگری بکنه و نفقه ام رو از پدرم بگیر
    آیا میشه؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام
      امکان انعقاد قرارداد با وکیل برای شما میسر است و می توانید جهت اخذ توضیحات بیشتر با دفتر تماس بگیرید.

  • روژان
    روژان

    سلام وقت بخیر من یه دختر۱۹ ساله ام مادرم و پدرم طلاق گرفتن و بامادرم زندگی میکنم پدرم نفقه ماهی ۷۲۰میده من الان دیگه شرایط زندگی با مادرم رو ندارم چون خونه مادربزرگم هستم میخواستم ببینم درخواست مسکن مستقل بدم؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام
      شما می توانی دادخواست خود را در دادگاه مطرح نمایید، البته دادگاه با توجه به وضعیت زندگی و درآمد پدرتان و وضعیت زندگی شما در این خصوص تصمیم گیری می نماید.

  • سارا
    سارا

    سلام دختر دانشجو هستم ۱۹ سالمه و یک خواهر ۱۲ ساله دارم مشغول به تحصیل … میخواستم بپرسم هزینه تحصیل باید جدا از نفقه واریز بشه ؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام
      شما می توانی دادخواست خود را در دادگاه مطرح نمایید، البته دادگاه با توجه به وضعیت زندگی و درآمد پدرتان و وضعیت زندگی شما در این خصوص تصمیم گیری می نماید.

  • محمد
    محمد

    سلام من توافقی طلاق گرفتم حضانت پسرم به مادرش‌‌میباشد و ایشون ازدواج مجدد کرده به پسرم نفقه‌باید بدم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام
      بله پرداخت نفقه بر عهده شما می باشد.

  • یگانه
    یگانه

    سلام. پدرو مادر من از هم جدا شدن و مادرم حزانت ما رو ب عهده گرفته از بچگی تا ب الان که ۱۸ سالمه هیچ نفقه ای دریافت نکردم و پدرم زندان بود و الان ازاد شده و در این چند ماه فقط ۱۰۰تومان یا ۲۰۰تومان به من می دهد و نمیتوان با ان کاری کرد و مسگر هست خاستم بدونم اگر درخواست نفقه کنم چقدر بهم تعلق میگیره؟یا اصلا میتونم درخواست کنم؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام
      شما میتوانید دادخواست تعیین نفقه را مطرح نمایید.
      میزان نفقه معمولا با ارجاع به کارشناس رسمی دادگستری تعیین می شود.

  • حامد
    حامد

    سلام وقت بخیر من کارمند دولتم ودریافتیم حدود ۵ میلیون تومان است دو فرزند دارم وجدا از همسرم زندگی می کنم اون در یک شه ومن هم در شهر دیگر ماهیانه یک میلیون فقط برای خورد وخوراک به حسابشون واریز می کنم وهر هفته فقط پنجشنبه بعد از ظهر وجمعه پیششان هستم اگر پول لباس ومدرسه وپول آب وبر ق وغیره هم به حساب خودشون باشه راهنمایی بفرمایید چقدر بهشون بدم هردو خانه ما خودم است

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام در صورتیکه اختلافی در میزان نفقه باشد تعیین میزان آن از طریق دادگاه و توسط کارشناس رسمی دادگستری میسر می باشد وکیل نمی تواند در این خصوص چیزی را تعیین نماید.

  • سجاد
    سجاد

    باسلام
    ببخشید برای نفقه بچه. باید نفقه رو بطور کامل یکجا پرداخت بشه یا امکانش هست درطول ماه و دوسری پرداخت کرد؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام نفقه فرزند بعنوان نفقه اقارب و آینده است و لذا مشکلی از جهت تقسیط ندارد .

  • غزال
    غزال

    با سلام
    دختر۲۲ساله مجردوبیکار هستم.فرزندطلاق هستم.حکم رشد دارم.پدرم شاغل با درآمد ۸میلیون هست وحاضر به کمک مالی نمیشود.برای درخواست نفقه میخواهم ازطریق دادگاه اقدام کنم و وکیل نمیخواهم.لطفا راهنمایی کنید .
    ممنون میشم.

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام دختر تا زمانیکه ازدواج نکرده می تواند از طریق دادگاه خانواده نفقه جاری و آینده خود را ازپدر دارای تمکن مالی مطالبه کند .

  • حسام
    حسام

    سلام من پسرم و توی این ماه ۱۸ سالم تموم میشه و به سن قانونی میرسم
    شرایط کار کردن رو دارم مشکل جسمی ندارم ولی میخوام ادامه تحصیل بدم میخواستم بدونم تا چه زمانی و بر چه اساسی میتونم از پدرم درخواست نفقه کنم؟
    درضمن حضانت من با مادرم هست

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام مطابق ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی نفقه جاری و آینده فرزند تا زمانیکه تحصیل می کند و قادر به کار کردن نیست بعهده پدر است .

ثبت پرسش

شما می توانید از این بخش سوال خود را ثبت کنید و در کمترین زمان پاسخ مناسب را از طریق ایمیل دریافت کنید.

مشاوره حضوری

از طریق این بخش شما می توانید قرار مشاوره حضوری خود را ثبت و در زمان مشخص شده مشاوره حضوری دریافت کنید.

مشاوره تلفنی

درصورتی که نیاز به مشاوره تلفنی دارید از این بخش اقدام کنید و با وکلای پایه یک دادگستری تلفنی صحبت کنید.


برچسب‌ها : / /

  مشاوره تلفنی رایگان