وظایف وکیل کیفری چیست ؟
یکی از مهمترین مسائل که در صورت داشتن پروندهی قضایی یا مراجعه به مراکز قضایی باید در نظر داشت، این است که دعاوی قضایی به طور کلی به دو دستهی مختلف تقسیم میشوند:
- دعوی قضایی حقوقی
- دعوی قضایی کیفری
در دعوی قضایی حقوقی احکام شامل مجازات نمیباشد اما در دعوی قضایی کیفری احکام صادر شده شامل مجازات میباشد. از این روی تمامی شکایات مربوط به جرمها، مانند دزدی، خیانت در امانت، تسخیر مال، ضرب و شتم، تهدید، قتل و بسیاری موارد دیگر، در زمرهی دعاوی کیفری قرار میگیرند. همچنین بسیاری از مسائل هستند که میتوانند هم در دادگاه های حقوقی و هم در دادگاههای کیفری طرح شوند مانند دعاوی چک و تصرف عدوانی.
اما مهمترین مسئله درباره ی دعاوی کیفری این است که شما تنها در طی یک دوره دادرسی امکان اثبات و طرح دعوی را دارید و اگر نتوانید در دادگاه ها به صورت مطلوب از حق خود دفاع کنید و ابعاد متفاوت و درست قضیه را در دفاع از خود چه در مقام شاکی و چه در مقام متشکی عنه ( اصطلاحا متشاکی) بیان نمایید. پس از آمدن حکم نهایی دیگر امکان دفاع از خود و یا طرح دوباره ی دعوی را ندارید و دادگاه بیش از یک بار به آن رسیدگی نمیکند. از این روی داشتن وکیلی مجرب در دادگاه به شما کمک شایانی میکند.
وکیل کیفری کیست؟
به وکلایی که امکان حضور و ایفای نقش وکالت در پرونده های کیفری را دارند، وکیل کیفری میگویند. چنانچه شما یک دعوی کیفری داشته باشید و یا از شما شکایت کیفری شده باشد، نیاز مبرم به داشتن وکیلی آشنا با قوانین کیفری و جزا، اعم از قانون مجازات اسلامی، آیین دادرسی کیفری و قوانین مربوط به جرائم اقتصادی، قاچاق، خرید و فروش مواد مخدر یا قوانین دادگاه های نظامی ، دارید. یک وکیل کیفری مجرب، کسی است که دارای روحیه ی قوی برای حضور در فضای سنگین و سخت دادگاههای کیفری است و همچنین سالها تجربهی حضور در آنها را نیز به همراه داشته باشد.
وظایف وکیل کیفری از چه قرار است؟
چنانچه شما قصد دارید تا دعوی کیفری خود را در دادگاه مطرح نمایید، نیاز به مشاوره با وکیل کیفری دارید. از آنجایی که طرح درست دعوی بسیار اهمیت دارد، وکیل کیفری از ابتدای شروع روند طرح دعوی و تنظیم شکوائیه به شما کمک میکند و همچنین شما را برای جمع آوری مدارک مورد نیاز برای اثبات دعوی راهنمایی میکند.
البته در بعضی موارد وکلا خودشان نیز انجام برخی از امور را به عهده میگیرند. اما مهمترین وظیفه ی وکیل کیفری، حضور در دادگاه و اثبات کردن دعوی شماست. از آنجایی که شما تنها میتوانید یکبار دعوی خود را مطرح کنید. بسیار مهم است که در آن یکبار، دعوی به درستی طرح شده و توضیحات و ارائه مدارک و همچنین دفاع از آن به درستی صورت گیرد. بسیاری از افراد که دعوی کیفریای را مطرح کرده اما به وکیل کیفری مراجعه نمیکنند و از راهنمایی و علم یک وکیل کیفری استفاده نمیکنند و یا به دلایلی از جمله هزینهها به وکلای نامجرب رجوع میکنند، نه تنها باعث میشود که حقشان در دادگاه گرفته نشود، بلکه گاهی متحمل هزینههای دادرسی نیز میشوند. در نتیجه اگر در صدد طرح یک دعوی کیفری هستید، بسیار واجب است که یک وکیل کیفری مجرب و آشنا به روند دادگاه های کیفری داشته باشید.
در چه زمانی میشود از وکیل کیفری کمک گرفت؟
اگر دعوایی علیه شما مطرح شده است نیز، امکان استفاده از وکیل کیفری را دارید. چرا که همانگونه که اثبات دعوی کاری دشوار و پر از پیچیدگی است، دفاع از خود در دادگاه و در برابر دعوی دیگران نیز کاری بس مشکل و پیچیده است. چنانچه نتوانید به تنهایی از حق خود دفاع نمایید و یا اینکه از خود دفاع نکنید، به منزلهی قبول و اثبات اتهام است و مجرم شناخته میشوید و در دادگاه کیفری، این بدین معنی است که برای شما حکمی شامل مجازات صادر میشود و همچنین برای شما سو سابقه باقی میماند که وجود آن بسیار در روند زندگیتان مضر است. بنابراین بهترین راه حل داشتن یک وکیل کیفری است تا در دادگاه در کنار شما حضور داشته باشد و همچنین پیشبینی درستی از گفتهها و مدارک احتمالی که علیه شما در دادگاه مطرح میشود و راه پاسخگویی و دفاع در برابر آنها را بداند.
بسیاری از افرادی که در معرض اتهام قرار میگیرند، امکان مالی داشتن یک وکیل را ندارد. لازم است بدانید که در این صورت نیز، دادگاه برای جرائم که مجازات آنها بسیار سنگین است، مانند اتهام قتل، قاچاق مواد مخدر و امثالهم، امکان درخواست وکیل تسخیری را برای متهم قرار داده. به صورتی که دادگاه یکی از وکلای کیفری خود را در اختیار متهم میگذارد تا از او دفاع کند و به او مشورت دهد.