ملاقات فرزند مشترک حق طبیعی، اخلاقی و قانونی والدین می باشد و نمی توان هیچ یک از والدین را از ملاقـات فرزند خود بدون عذر قانونی محروم نمود. لذا در صورتیکه هر یک از والدین ادعا نماید دیگری شرایط ملاقات فرزند را ندارد باید این ادعـا را در دادگـاه صالح اثبات نماید. با این حال نباید ملاقات فرزند را با حضانت فرزند اشتباه نمود. حضانت فرزند چه پسر یا دختر تا ۷ سالگی با مادر می باشد و پس از ۷ سال پدر می تواند جهت حضانت به دادگاه صالح دادخواست تقدیم نماید. از آنجا که حضانت فرزند پس از طلاق تا ۷ سالگی با مادر و پس از آن با پدر میباشد حق ملاقات برای طرف مقابل محفوظ میباشد که این حق قبل از طلاق نیز در صورتی که طفل نزد زوج یا زوجه باشد برای طرف مقابل محفوظ خواهد بود.

ملاقات فرزند بعد از طلاق

مدت زمان ملاقات فرزند بعد از طلاق دارای محدودیت نمی باشد مگر اینکه طفل بعد از سن رشد، تمایلی به ملاقات نداشته باشد. طی ارائه لایحه می توان با ارائه دلیل و مستندات از دادگاه تقاضای افزایش زمان ملاقات طفل را مطرح نمود، همچنین چنانچه قبل از طلاق طفل نزد هر یک از زوجین بوده و از ملاقات طرف دیگر ممانعت به عمل آید طرف مقابل می تواند از طریق مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مطرح و دعوی به دادگاه خانواده ارجاع می شود که دادخواست الزام به ملاقات فرزند مشترک همانند سایر دعاوی حقوقی توسط خواهان به طرفیت خوانده و با موضوع ملاقات طفل مطرح می شود. دادگاه نسبت به موضوع رسیدگی می نماید و در صورت احراز صلاحیت و همچنین مصالح کـودک رأی مقـتضی را صادر می نماید. هیچ یک از زوجین حق ممانعت از ملاقات فرزند مشترک برای طرف مقابل را نداشته حتی فاسد بودن مادر یا پدر هم باعث نمی شود از ملاقات وی با فرزندش جلوگیری شود . و در صورت ممانعت و عدم توجه به دستور مقام قضایی از موجبات جلب خواهد بود. که بر اساس ماده ۶۳۲ قانون مجازات اسلامی اسلامی که به موجب آن، « اگر کسی از دادن طفلی که به او سپرده شده است، در موقع مطالبه اشخاصی که قانوناً حق مطالبه دارند، امتناع کند، به مجازات از ۳ تا ۶ ماه حبس یا به جزای نقدی از یک میلیون ریال و ۵۰۰ هزار تا ۳ میلیون ریال محکوم خواهد شد »
حال در مواردی هم ممکن است حق ملاقات از یکی از آنان سلب شود که این موضوع باید روشن شود که اگر طفل به طرف مقابل داده شود چه خطرات و عوارض و مشکلات و یا شرایط ناگواری احتمال تهدید به طفل را دارد که بخشی از آن عبارتند از :
۱٫ بیماری حاد و مُسری
۲٫ خطرات جانی
۳٫ سایر مواردیکه برحسب نظریه پزشکی قانونی به عبارتی خوف و تحولات روحی، روانی، اخلاقی و غیرهُم است.
گاه به محض جدائی موقت یا دائم یکی از زوجین به شهر دیگری میرود و حق ملاقات را برای طرف دیگر با بُعد مسافت و هزینه مواجه می سازد. عموماً این گونه افراد به دستور و بررسی قاضی پرونده نقطه ملاقات را برحسب مسافت تعیین می نماید که برای طرفین قابلیت ملاقات باشد.
اگرچه در قانون حمایت خانواده و قانون مدنی تصریح شده است که طفل تا مادام (چه دختر و چه پسر) که به سن ۷ سالگی برسد حضانت با مادر است و بعد از هفت سالگی اگر دختر باشد تا سن ۹ سال قمری نزد پدر می ماند و هرگاه به ۹ سال قمری تمام رسید حق انتخاب با دختر است که به ملاقات تن دردهد یا خیر و نزد پدر یا مادر باشد.
هم چنین فرزند ذکور بعد از سن ۷ سال تا ۱۵ سال قمری حق حضانت با پدر است و بعد از آن هر دو به بلوغ شرعی می رسند و می توانند انتخاب نمایند.
لکن در تفسیر قانون و عرف آمده است که تا مادام که زوجه مطلقه شوهر نکرده باشد نگهداری دختر به او داده میشود و اگر شوهر اختیار کند همسر جدید زن به آن دختر نامحرم است و در این راستا پدر میتواند مطالبه نگهداری فرزند دختر را نیز داشته باشد. همچنین حق ملاقات مادر با طفل در هر صورت ثابت است و این حق را نمی توان حتی از مادر فاسد الاخلاق دریغ نمود . در صورت فاسدالاخلاق بودن مادر می توان در یک محیط مناسب وبا حضور اشخاص مورد اعتماد ملاقات بین مادر و فرزند برقرار کرد .

تعیین مکان ملاقات فرزند

تعیین مکان ملاقات فرزند می تواند توافقی باشد و در صورت عدم توافق با تشخیص دادگاه می باشد. برخی دادگاه ها نیز برای حل این مشکل، کلانتری را محل ملاقات قرار می دهند. در حالی که این اقدام به طفل آسیب روحی و روانی جدی وارد می کند و ترس و اضطراب ناشی از این ملاقات ها آرامش روحی او را در معرض خطرات جدی قرار می دهد. در قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ و به موجب تبصره ۱ ماده ۴۱، قانون‌گذار به لزوم ایجاد امکانات مناسب برای ملاقات فرزندان طلاق با والدینشان تأکید می‌کند و قوه‌قضاییه را به فراهم‌سازی این سازوکار مکلف کرده است. در این ماده قانونی آمده است: “قوه قضاییه مکلف است برای نحوه ملاقات والدین با طفل، سازوکار مناسب با مصالح خانواده و کودک را فراهم کند”.
در ادامه و به موجب ماده ۶۸ آیین‌نامه اجرایی قانون حمایت خانواده مصوب ۹۳ بیان می‌دارد: “در اجرای تبصره ماده قانون، رییس کل دادگستری استان موظف است در هر حوزه قضایی، محل یا محل‌هایی را با فضای متناسب با روحیات اطفال با همکاری و استفاده از امکانات و منابع انسانی سازمان بهزیستی و ادارات تعاون، کار و رفاه اجتماعی و بهداشت و درمان یا سایر مراکز ذی‌ربط با تعداد کافی مددکار اجتماعی (به‌ویژه زنان) و در صورت نیاز، مأمور انتظامی، جهت ملاقات والدین با اطفال اختصاص دهد”. بنابراین پیش‌بینی محل ملاقات فرزندان طلاق و حضانت با والدین آن‌ها، در محیطی فارغ از تنش و آسیب اقدامی است که قانون‌گذار در تبصره ماده ۴۱ قانون حمایت خانواده مصوب ۹۱ و ماده ۶۸ آیین‌نامه اجرایی این قانون مصوب سال ۹۳ به آن توجه داشته است.

اگر ملاقات فرزند توسط وکیل انجام شود چه مزایایی دارد؟

مسلماً با توجه به اشراف وکیل به مفاد قانون هم در جهت تسریع در روند رسیدگی و هم در احقاق حق مثمرثمر خواهد بود.

مدارک لازم برای دادخواست ملاقات فرزند :

۱٫ کارت ملی
۲٫ شناسنامه،
۳٫ سند ازدواج یا طلاق نامه

مراحل ملاقات با فرزند توسط وکیل

ارائه دادخواست همراه با کپی مدارک لازم، سپس مراجعه به دادگاه و شعبه معینه و شرکت در جلسة رسیدگی و دفاع با توجه به مستندات .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • نهار
    نهار

    سلام خاهر من طلاق گرفت بچه رو به پدرش دادن برای دیدن بچه میتوان من به عنوان خاله اش برای دیدنش بروم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت بخیر
      خیر ملاقات طفل فقط توسط والدین انجام میشود که آن هم در حکم دادگاه پیش بینی شده است.

  • فاطمه
    فاطمه

    من حضانت پسر ۸ ساله ام رو دارم و قبلن قاضی ۳ روز در هفته رو ملاقات ب پدرش داده اما الان نزدیک یک ساله ک هیچ خبری ازش نیس الان برام ابلاغیه اجرایی اومده در صورتی ک قبلن هیچ ابلاغیه ای نیومده ک بچه رو ببرم ملاقات ولی الان حگم اجرایی اومده ک اموالمو میکیرن باید چیکار کنم؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      سوال شما واضح نیست لطفا با دفتر تماس حاصل نمایید.

  • فاطمه
    فاطمه

    من مادر پسر ۸ ساله هستم ک حضانت پسرم رو دارم
    بدون اینکه برای من درخواست ملاقات بیاد الان پدرش رفته شکایت کرده و حکم اجرا گرفته و داخل حکم زده ک باید ظرف ده روز اموالم رو ب دادگاه بدم باید چیکار کنم؟
    لطفن زود جواب بدید عجله دارم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      در صورتی که ظرف مدت ۱۰ روز اجازه و ترتیب ملاقات فرزند با پدرش را بدهید مسئولیتی در قبال پرداخت مالی به وی نخواهید داشت.

  • مهدویان
    مهدویان

    سلام بنده در موقع طلاق به اجبار شوهرم توافق کردیم بچه هارا در محل سکونشان که از محل سکونت من بعد طلاق فاصله داشت ملاقات کنم.اما الان شوهرم مانع از دیدار شده یا شرایط سخت برای دیدن بچه ها میگذارد تا من نتوانم انها را درشهرستان ملاقات کنم.چه باید بکنم؟؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام در هر بار عدم اجازه به ملاقات از کلانتری گواهی تهیه کنید تا بتوانید نسبت به اثبات عدم صلاحیت ایشان اقدام کنید.

  • مریم
    مریم

    سلام من مادر ۳تا بچه واین ۵ماه از جدا از هم زندگی میکنیم و بچه هام نزد پدرشون هستن .و قاضی رای داده که هفته یکبار آن هارا ببینم و از ساعت ۱۴تا ۱۸و قبل از این بچه هام از بس که باباشون پرشون کرده میگن که نمیخوام با مادرمون ملاقات داشته باشیم و در کل قاضی رای داده که با اونا ملاقات داشته باشم و همسرم اعتراض زده که مانع ملاقات با فرزندانم شود نمیخوام ایشون با بچه هام ملاقات داشته باشه من هم یک لایحه نوشتم که هم این ساعاتی که برای ملاقات دادید قبول ندارم و دفاعیه از فرزندانم نوشتم که همسرم فرزندانم را جرح تهدید و زندانی میکرد و تجدید نظر خواستم بنظرتون بعد اعتراض همسرم قاضی چه رای میده لطفا راهنمایی کنید ممنونم ❤️

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام صدور رای بستگی به شرایط پرونده دارد و قابل حدس زن نیست.

  • امیرعلی
    امیرعلی

    سلام
    همسرسابقم در دوران بارداری دادخواست طلاق داد و در دوران بارداری تلاش کرد که بچه رو سقط که که موفق نشد
    زمان زایمان هم بچه رو به من داد و تا سن ۲ سالگی حتی یکبار هم به دیدن بچه نیامده
    طلاق ما توافقی بود و ایشان همان زمان امضا کرد که نه حضانت رو میخواد نه حق دیدار
    حالا بعد از دو سال میخواد بچه رو ببینه
    می تونم طبق قانون مانع از ملاقات این خانم با فرزندم بشم؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام . هر چند حضانت را به شما تفویض کرده . اما حق ملاقات دارد

  • مرتضی
    مرتضی

    سلام وقت بخیر من چند ماهی هست از همسرم جدا زندگی میکنم بعد قاضی رای داده که هفته ایی یکبار جمعه ها ۸ صبح تا ۸ شب باید بچه رو از شهرستان بیاره کرج تحویل من بده الانم اونا اعتراض زدن به رای اول اینکه باید صبر کنم رای قطعی بشه تا دخترمو ببینم ؟؟بعدش رای اعتراض چه مدت طول میکشه جوابش بیاد و ایا امکان داره مکان تغییر کنه به نفع همسرم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام تقاضای دستور موقت جهت ملاقات فرزند نمایید.

  • زهرا
    زهرا

    سلام منو همسرم دوماه هست به دلیل اختلافی که داریم جدا از هم زندگی میکنیم یه پسر ۲/۵ساله دارم که روز دعوا چون خانواده شوهر چن روز بود بچه رو ندیده بودن به شوهرم گفته بودن بچه روبیاری خونمون …منم چون باشوهرم اختلاف داشتم بهش ویس دادم من نمیام اونجا بیا بچتو ببر …الان دوماهه بچه روبهم نشون نمیدن…تودادگاه اون ویس مدرک هست واسه ندادن بچه به من

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام خیر دلیل نیست

  • محمد
    محمد

    سلام رسیدگی به جرم ممانعت از ملاقات فرزند توسط مادر توسط دادگاه به شورای حل اختلاف داده شده طبق قانون جدید شورای ضمن رسیدگی حکم محکومیت جزای نقدی صادر کرده اما پرونده به اجرا نرفته واظهار داشتند چون درخواست اجرا ندادم پرونده بایگانی شده مگر طبق ماده ۲۹ قانون شورا اجرای احکام کیفری نیاز به درخواست اجراییه دارد؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام.درپرونده های کیفری پس ازقطعیت حکم الزامآ پرونده به اجرامی رود.

  • ABTIN
    ABTIN

    بادرود و احترام: چندماهی قبل و الان نزدیک به ۳سال بعداز طلاق توافقی(داشتن حق طلاق) و باتوجه به رای قاضی دیدار در روز ۵شنبه های هرهفته ۲ساعت و رای جدید مشمول به پرداخت نقدی گردیده مجددا زوجه ممانعت از ملاقات بافرزندم که آقاپسر ۴ساله می باشد را اختیار نموده.
    بعد از گذشت چه زمانی مجددا میشود علیه او شاکی شد و کلا ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام در صورت داشتن تاییدیه مبنی بر عدم اجازه ملاقات میتونید اقدام قضایی در این رابطه انجام بدید

  • ارزو
    ارزو

    سلام شخصی باعث دیدار فرزند دختر ۱۶ ساله با پدر خود بعد از ۵ سال(۵سال طلاق گرفته اند) که مادر (حضانت با مادر هست) و ماتع دیدار پدر با فرزتدش شده اند، شده است ، این دیدار با رضایت خود فرزتد و بدور از اجازه مادر بوده، آیا مادر که حضانت دختر با اوست و سن دختر بالای ۱۶ سال هست امکان شکایت ازون فرد که باعث ملاقاتشون شده هست را دارد و اگر شکایت کند اون فرد مجرم می باشد؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام جرم نیست

  • تنها
    تنها

    سلام حضانت دختر ۵ساله ام بامن است باتوجه به اینکه پدرش ادم عصبی هست و اختلال تکانشی دارد چجور میتونم بعد هفت سال دخترم را پیش خودم نگه دارم و دادگاه حضانت بعد هفت سال رابه پدرش ندهد؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام.با طرح دعوای سلب حضانت

  • گلی
    گلی

    سلام خسته نباشید.فرزند من ک حضانت رو دادم ب پدرش و روزی دوساعت ملاقات دارم و وی ب شهرستان دیگ کوچ کرده و منع ملاقات می‌کنه شکایت کردم و زیر همه چی میزنع و میگ ملاقات رو منع نکردم
    میخاستم بدونم دادگاه چ نظری میده

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      بر اساس مستنداتتون رای میده ‌و از این موضوع برای واگذاری حضانت به خودتون استفاده کنید

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      بر اساس مستنداتتون رای میده ‌و از این موضوع برای واگذاری حضانت به خودتون استفاده کنید

  • زهرا
    زهرا

    سلام من و همسرم ۵ماهه که جدا زندگی میکنیم ولی هنوز طلاق نگرفتیم .تو این مدت هیچ مراجعه ای برای دیدن دختر دو ساله ش نداشته اما یهو برای وادار کردن من به توافق و گذشت از حقوق قانونیم موضوع دادخواست تعیین وقت ملاقات داده.چون می‌دونه چقدر به دخترم وابسته م.تو دادگاه چه دفاعی بکنم همه ش میترسم که به بهانه ملاقات بچه رو ببره و‌نیاره

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام.اگربه نتیجه قطعی طلاق رسیده اید بچه را آزارندهید.به توافق برسید تا سن رشدحضانت با یکی از زوجین باشدواین مطلب را درتوافقنامه طلاقتان بنویسید و هر دو و داورهایتان امضا کنند.قرارنیست دراختلاف شما با همسرتان فرزندشماکه نقشی درآمدن به این دنیانداشته لطمه روحی و روانی ببیندکه دراینصورت هردو گناهکارید.

  • رضا
    رضا

    با سلام دخترم یازده سالشه و بعد از طلاق مادرش دخترم رو تحریک کرده به گونه ای که دیگر حدودا نزدیک یکسال هست رغبتی به دیدار با من ندارد آیا صرفا بخاطر اینکه دخترم سن حضانت را پشت سر گذاشته آیا راهکاری وجود دارد ؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      اگر همسرتان (همسرسابق)شما با اقدامات خود مانع ملاقات شما با طفل (دختر خانم )میشود می توانید در دادسرا طرح شکایت کیفری ممانعت از حق را مطرح نمایید.

  • ژینا
    ژینا

    همسرم دخترم را که سه سالشه چند روزه که بدونه اطلاع من برده شهر خودشون ما طلاق نگرفتیم و دوهفته هست جدا زندگی میکنیم برای فورا پس گرفتنش چکار کنم؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      هر چند فرزند شما تا ۷ سالگی می تواند توسط همسرتان نگهداری شود اما همسرتان حق ندارد فرزند را به مکان نامعلومی منتقل نماید ,و حتی می توانید از طریق دادسرا مراتب را پیگیری نمایید چون با این عمل مانع ملاقات طفل شده است .

  • شاهین
    شاهین

    با سلام سئوال من این است در چه شرایطی دادگاه پس از ۷ سالگی دختر حضانت را دوباره به مادرمیدهد و این حق را از پدر میگیرد؟ ممنون میشم جواب دهید

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      اگر مادر پس از اینکه حفاظت به پدر سپرده شد,دعوی سلب حضانت در دادگاه صالح مطرح نمایید دادگاه می تواند اگر تشخیص دهدکه محیط تربیتی برای دختر خانم مناسب نباشد و امنیت جسمی و روحی طفل در خطر باشد ممکن است به نفع مادر حکم دهد .

  • سيما
    سيما

    سلام
    من از همسرم جدا شدم قرار شد هر جمعه بچه هام رو ببينم يه پسر ده ساله و چهار ساله دارم ، هر جمعه كه ميخوام برم دنبالشون بچه هام توي واتس آپ برام ويس ميزارن نميخواد بياي ما رو ببيني
    مطمئنم كه اين خواسته ي پدرشونه
    چه كاري از دستم بر مياد ؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      اگر این عمل ایشان را ممانعت از حق و ملاقات تلقی نماییم شما می توانید در داسرا طرح دعوی نمایید تا در خصوص موضوع قاضی دادسرا رسیدگی نماید .

  • رضا
    رضا

    سلام .من از همسرم جدا شدم طبق توافق قرار بر این هست که بچه ۲۰ روز پیش اون خانوم و ده روز پیش من باشه.این خانوم یکسال دنبال بچه نیومد.۴۰روز پیش اومد و بچه رو برد الان ۴۰ روز نمیزاره من بچه رو ببینم .چیکار کنم لطفا راهنمایی کنید.درضمن این خانوم دارای رابطه نامشروعه که هم فیلم هست هم ویس و اس ام اس.هم به دلیل بدنامی خودش و خواهرش خونه شون رو فروختن رفتن محله دیگه.بچه رو شب تا صبح میزاره پیش خواهرزادش و میره بیرون طوری که دو روز پیش بچه مسموم شده بود.و خواهرزاده اش به باجناق سابق من گفته بود الانم گوشی رو خاموش کرده و جواب نمیده لطفا راهنمایی کنید.چکار کنم بچه ام رو ببینم.

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      شما باید دادسرا مراجعه نمایید و شکایت کیفری مملانعت از حق (ملاقات طفل مشترک)مطرح نمایید و حتی با توجه به سوابق ایشان میتوانید از دادگاه صالح بخواهید تا حضانت ایشان را سلب نماید و حتی برای ملاقات فقظ به طور ساعتی این ملاقات تعیین شود نه روزانه.

  • س
    س

    توضیحات کامل بود جواب سوالم رو گرفتم متشکرم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با تشکر از همراهی شما