وصیت چیست ؟
وصیت عقدی اسـت که به موجـب آن موصـی (وصـیت کننده) نسبت به اموال یا دارایـی خود بـرای شخـص یا اشخاصی پس از مرگ خود تعیین تکلیف می نماید. بنابراین هر شخص می تواند تنها نسبت به یک سـوم کل ماترک خود وصیت نماید وصیت نسبت به مازاد بر یک سوم نیاز به اجازه کلیه وراث موجود در زمان فوت دارد. به شخصی كه وصیت میكند، موصی؛ به كسی كه به نفع او وصیت تملیكی شده است، موصیله گفته میشود.
انواع وصیت
انواع وصیت براساس ماده ۸۲۵ عبارتند از:
وصیت تملیکی : كسی عین یا منفعتی از مال خود را برای زمان بعد از فوتش به دیگری به طور مجاني تملیك كند. و این نوع وصیت منوط به قبول موصی له می باشد. بنابراین بدون قبول موصی له تملیک صورت نمی گیرد.
وصیت عهدی : شخصی یک یا چند نفر را برای انجام اموری یا تصرفات دیگری مامور می نماید. بنابراین این مامور که در قانون وصی نامیده شده مسولیت انجام اموری را دارد که از طرف موصی مشخص شده است.
انواع وصیت نامه
براساس قانون امور حسبی وصیت نامه به سه نوع تقسیم می شود:
وصیت نامه خود نوشت : وصیت کننده آن را با خط خود نوشته باشد به امضا برساند و دارای تاریخ روز و ماه و سال است، در غیر این صورت، وصیتنامه فاقد اعتبار است.
وصیت نامه سری : به خط وصیت کننده ( موصی ) یا دیگری نوشته می شود اما در هر صورت باید امضای موصی را داشته باشد پس از نوشتن وصیتنامه آن را در صندوق امانات به امانت قرار می دهد.
وصیت نامه رسمی یا محضری : این نوع وصیت نامه توسط موصی در دفتر اسناد رسمی نوشته و ثبت می شود. که در مقام اجرای وصیت نیاز به اثبات آن توسط موصی له و رجوع به دادگاه نیست.
وصیت در قانون مدنی
قانون مدنی قبل از آنکه از «وصیت» تعریفی به دست دهد، در ماده ۸۲۵ آن را به دو قسم تملیکی و عهدی تقسیم کرده است: «وصیت عبارت است از تملیک عین یا منفعت بعد از وفات» حمل می تـواند از وصیت برخـوردار باشد به این معنی که مطابق ماده ۹۵۷ قانـون مدنی « حمل از حقوق مدنی متمتع می گردد مشـروط بر ایـنکه زنده متولد شود» بنابراین صرف مـوجود بـودن و زنده متولد شدن کافی است برای اینکه وصیت اعمال شود.
طبق ماده ۸۶۹ قانون مدنی: حقوق و دیونی که قبل از تقسیم ارث باید از ترکه برداشته شود عبارتند از:
- ۱ – قیمت کفن و هزینه دفن
- ۲- دیون واجبات مالی متوفی
- ۳- وصایای میت تا ثلث ترکه بدون اجازه ورثـه و مـازاد بر ثـلث با اجازه وراث.
محروم نمودن ورثه از ارث ( از ارث محروم کردن): طبق ماده ۸۳۷ قانون مدنی، « اگر کسی به موجب وصیت یک یا چند نفر از ورثه خود را از ارث محروم کند وصیت مزبور نافذ نیست» بنابراین این جمله عامیانه (از ارث محروم کردن) مبنای قانونی و حقوقی ندارد.
وصیت مازاد بر ثلث
طبق ماده ٨۴٣ قانون مدنی، وصيت به زياده بر ثلث تركه نافذ نيست, مگر با اجازه وراث و اگر بعضي از ورثه اجازه كند فقط نسبت به سهم او نافذ است. چنانچه وراث در زمان حیات موصی اجازه دهند کفایت میکند. بنابر ماده فوق، اگر وراث، وصیت بیش از ثلث را اجازه ندهند نسبت به مازاد ثلث، باطل است هرچند ورثه در زمان حیات موصی مالکیتی ندارد.
مادر بزرگ من. تازگی فوت کرده و تمام هزینه های پسر عمه داده است از پدربزرگم باغ را برای هزینه میخواهد آیا پدربرزگم نمیتواند همه باغ را به نام پسرعمه ام کن
سلام . پدر بزرگ اجباری به انتقال باغ بابت هزینه ها ندارد .
سلام
پدرم وصیت کرده خواهرم مانند پسرها سهم یکسان ببرد، من و یکی از برادرانم از کل مال به خواهرم سهم پسری دادیم، ۱_ ایا از یک سوم مال سهم پسری میبرد؟۲- حالا که از کل مال بهش سهم پسری دادیم، باید با شکایت ازش پس بگیریم؟ سال ۸۱ این مال رو بهش دادیم، به قیمت روز حساب میشه؟ یا پول سال ۸۱ رو به ما پس میده؟
ممنون???
سلام.قانون ارث پسردوبرابردختراست ولی مانع ازاین نیست که مساوی وحتی سهم دختربیشترشود.وصیت هم ثالث نافذاست.بامدارک و کارت شناسائی به وکیل متخصص ملکی درمحل زندگی تان مراجعه ومشورت بگیرید.
من خانمی هستم فرزند نارد متا هل هستم ۵۶ سال سن دارم بهترین وصیت کدام است که انجام دهم
دارای یک آپارتمان ومقداری سپرده بانکی دارم
بعداز فوت نمیدانم اینها به چه کسانی میرسد
سلام.باتوجه به میزان اموال وروابط شماباهمسرتان اگرتهران هستیدبرای مشاوره حضوری باهمسرتان ودرصورتی که صلاح نمی دانیدشخصآ مراجعه نمائید.