چنانچه افرادی بدون اجازهی صاحب خانه قصد ورود به حریم خانهی او را داشته باشند و در این راه از اقداماتی که بیانگر اعمال زور و فشار باشد، مانند شکستن در یا پنجره، شکستن قفل در و یا هرگونه اقدامی از این دست انجام دهند، به عنوان ورود به عنف شناخته میشود و شامل مجازات از سوی قانونگذار است.
ورود به عنف میتواند انواع بسیار گوناگونی داشته باشد و البته تشخیص قاضی در این مسئله دارای اهمیت خاصی است و همچنین شدت احکام بسته به شدت اقدام، همراه داشتن سلاح از جمله سرد یا گرم و اقدامات دیگر یا تهدید متفاوت بوده و البته یک پرونده میتواند شامل چندین مورد برای شکایت باشد که یکی از این اقدامات صورت گرفته ورود به عنف است.
برای مثال ممکن است عدهای به قصد دزدی، درب خانهای را شکسته و با همراه داشتن سلاح وارد خانه شده و اقدام به ضرب و شتم و همچنین سرقت اموال نمایند. در این صورت ورود به عنف تنها یکی ازعناوین شکایت است و میتوان برای همراه داشتن سلاح، اقدام به ضرب و شتم و سرقت نیز از مجرم شکایت کرد.
میتوانیم از موارد زیر به عنوان مثالهایی که به عنوان ورود به عنف شناخته میشوند نام ببریم:
- ورود افراد با زور به منظور سرقت یا درگیری به حریم خانهی شخصی دیگر: این دست از اتفاقات میتواند در یک دعوا یا درگیری، درگیریهای ناموسی و خاندانی، یا حملهی مسلحانه به خانه به منظور ارعاب شخص یا سرقت از آن خانه اتفاق بیفتد
- ورود مأموران انتظامی بدون داشتن مجوز از سوی مقام قضایی: حتی مأموران انتظامی، بدون اجازهی دستگاه قضایی، حتی به منظور تفتیش و کشف جرم و یا دستگیری مجرم، اجازهی ورود به حریم خصوصی او را ندارند و مرتکب جرم ورود به عنف شناخته میشوند.
- ورود مالک بدون اجازه مستأجر به حریم شخصی خانهی او: ورود بدون اجازه و با زور مالک به خانهی مستأجر نیز، با وجود اینکه مالک خود صاحب ملک به شمار میرود، میتواند مصداق ورود به عنف شناخته شود.
توجه داشته باشید که ورود به عنف تنها برای ورود به املاکی قابل قبول است که محل زندگی بوده و حریم شخصی و خصوصی زندگی کسی باشد و برای مثال ورود به زمینی که دور آن را دیوار کشیدهاند یا باغ و مرتع را نمیتوان به عنوان ورود به عنف شناخت و یا همچنین ورود به خانهای که خالی بوده و مدتها رها شده است. این موارد، مصادیق مجرمانهی قوانین دیگری هستند که باید با شکایت از همان مفاد به آنها اشاره کرد.
مجازات ورود به عنف
اگرچه مجازات ارتکاب به جرم ورود به عنف، میتواند بنا بر شدت جرم و تشخیص قاضی، متفاوت باشد. اما به طور کلی بنا بر قانون مجازات اسلامی، ورود به عنف مجازات شش ماه تا سه سال زندان را در پی دارد و اگر مرتکبین این جرم چند نفر باشند و سلاحی به همراه داشته باشند، مجازات آنها دو برابر شده و برابر با یک تا شش سال حبس میشود. حمل یا عدم حمل سلاح و همچنین حضور داشتن یا نداشتن ساکنین در خانه، از مولفههای مهمی است که میتواند شدت مجازات را افزایش میدهد.
شبهات ورود به عنف
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، ورود به عنف از جرائمی است که تشخیص آن به سادگی اتفاق نمیافتد و بسیاری ممکن است با شکایت نادرست در این مورد، و یا عدم توانایی در اثبات جرم، باعث از دست رفتن حقشان در محاکم شوند. طبق مادهی ۶۹۴ قانون مجازات اسلامی شرط اصلی ورود به عنف، ورود به ملکی که محل زندگیست و همچنین برداشتن مانع توسط شخص با اعمال خشونت و ورود به آن است. از جملهی این مصادیق، شکستن در، پنجره، دیوار، قفل، تهدید اعضای خانه و ورود ناگهانی و به زور را نام برد.
از این رو، بسیاری از اقدامات، مانند ورود با نردبان، شاه کلید، ورود به اتاقی در هتل یا مسافرخانه در صورتی که شخص ساکن در اتاق، در آن حضور ندارد، همچنین ورود مالک به ملک استیجاری بدون اعمال زور، ورود به خانهی خالی، زمین بایر یا کشاورزی که محل سکونت نیست و یا درگیریهای خانوادگی را ( برای مثال ورود خانواده و خویشان یکی از ساکنین خانه در یک دعوای خانوادگی به درون خانه ) و امثالهم را نمیتوان مصداق ورود به عنف دانست و میتوان آنا را مصادیق جرمهایی مانند ورود غیر مجاز، تصرف ( در صورت سکونت در ملک خالی)، تعدی و یا عدم وقوع جرم و از این حیث به حساب آورد. از این روی در پروندههای با موضوعیت ورود به عنف و در بهترین حالت، پیش از شکایت رسمی، کار بسیار درست و عقلانی ایست، اگر شاکی با وکیلی مجرب مشورت نماید و یا وکیلی اخذ کند به پروندهاش رسیدگی نماید. زیرا وجود وکیل با داشتن آگاهی کافی از مفاد قانونی و همچنین در نظر داشتن اقدامات مجرم، میتواند شکایت را به صورتی تنظیم کند که قابل اثبات باشد و موجب تضییع حق شاکی نشود.
سلام. رفتن به پشت بام همسایه ورود به عنف محسوب میشه؟
سلام وقت شما بخیر
بله می تواند از شما شکایت بنماید
آیا پارکینگ آپارتمان ورود ب عنف حساب میشود ، با صلاح سرد؟؟
سلام وقت شما بخیر
با توجه به اینکه پارکینگ جزو ملک می باشد بله ورود به عنف است.
آیا ورود به پارکینگ در صورتی که درب پارکینگ آپارتمان باز باشد و به دنباله صاحب خانه که دوست من بوده ولی باهم نزاع لفظی پشت تلفن داشتیم و در پارکینگ که در آن باز بوده رفته و باهم مشاجره کرده که بنده به صورت ایشان سیلی زدم و محل را ترک کردم جرمش چیست
در صورتیکه فرد یا افرادی(مخل امنیت و آشوب طلب) وارد منزلی شوند آیا برای دفاع صاحبخانه می تواند از سلاح دارای مجوز استفاده کند؟
با سلام وسیله دفاعی باید متناسب با نوع حمله باشد.
سلام خسته نباشید من منزل و فروخته بودم بعلت پاس نشده چک ها به موقع معامله فسخ و منفسخ شده بود ازطریق قانوتی حکم تخلیه رو گرفتم همراه بامامور پاسگاه خونه رو تحویل گرفتیم باتعویض قفل ها ولی مجداا خریداربدون اجازه ورود به منزل باشکستن قفلها دادشتن میشه لطف بفرمایین جرمش چیه
بعنوان تخریب و ورود به عنف قابل پیگیری است.
درود
آیا بالا رفتن از در و دیوار خانه و استفاده از پشت بام توسط همسایه کفترباز
ورود به عنف محسوب میشود؟
ورود همراه با زور ، عنف است
درود،ایا مامور ۱۱۰میتواند شخص متعرض به منزل رو درهمان مکان بازداشت کند؟یا باید حتما شکایت تنظیم شود؟
سلام
مامور فقط وظیفه انجام دستور قضایی را دارد.