زمانی که پروندهای در دستگاه قضایی به جریان میافتد، بدون رضایت شاکی امکان متوقف شدن روند رسیدگی به پرونده وجود ندارد، مگر اینکه پرونده یه یکی از چند علل خاص توقف روند دادرسی مانند شمول عفو، اعتبار امر مختومه یا فوت و جنون یا زوال عقل متهم برخورد کند. فوت متهم، یکی از عوامل اصلی توقف رسیدگی و یا تغییر در روند رسیدگی به جرم است که در ادامه به آن میپردازیم. اگر مشتکی عنه نمرده باشد و هنوز در قید حیات باشد، اما برای مثال دچار جنون، امراضی مانند آلزایمر شدید و زوال عقل، کما و از این قبیل شده باشد نیز، روند دادرسی به همان صورتی پیش میرود که گویی شخص فوت کرده و لذا قرار توقیف دادرسی صادر می شود چون جرم قائم به شخص متهم فوت شده است.
شرایط پرونده حقوقی در صورت فوت مشتکی عنه یا متهم
در صورتی که متهمی فوت کند یا دچار زوال عقل شده و یا به جنون برسد، به طوری که در هیچ یک از این موارد، امکان حضور او در دادگاه و همچنین مجازات او وجود ندارد و ممکن نباشد. روند رسیدگی به پرونده به تعویق میافتد. در این صورت، در صورتی که پرونده قضایی شکایت کیفری باشد یا حقوقی، در ادامهی روند تفاوت ایجاد میکند. اگر شکایت حقوقی باشد. در صورتی که موضوع گرفتن حقی باشد، برای مثال مانند طلاق، یا اجازهی خروج از کشور، برای زنان، خود به خود روند قضایی متوقف شده و از موضوعیت خارج میشود. اما اگر در این دعوی کیفری، مبلغی وجود داشته باشد که باید به شاکی پرداخت میشده. شاکی از طریق دادگاه از مرگ مشتکی عنه مطلع میگردد و قرار توقیف دادرسی صادر می شود تا تعیین شود تا وراث به دادگاه معرفی شوند. در این صورت روند قضائی دوباره به جریان میافتد و در صورت صدور حکم به نفع شاکی، وراث طرف دعوی مسئول پرداخت بدهی او به مدعی میشوند، ولو از مال خود یا از ترکهی متوفی که قبول کرده اند. از جمله این شکایات، میتوان به پرداخت بدهی و وام، پرداخت حقوق همسر از جمله مهر، اجاره بهای مالی که توسط متوفی اجاره شده بود را نام برد.
شرایط پرونده کیفری در صورت فوت متهم
در صورتی که متهم یک پروندهی کیفری فوت کند، میدانیم که اساس قانون مجازات شخصی بوده و کسی نمیتواند به جای شخص دیگری مجازات شود و همچنین نمیتوان انتظار داشت که شخصی را به جای شخص دیگری مجازات شود. حتی اگر این اشخاص فرزندان یا اولیای متهم باشند. از این رو در پروندههایی که متهم در آن یک نفر است. با مرگ متهم و یا جنون یا زوال عقل و ناتوانی او به سبب کما یا از این دست مسائل، به گونهای که شخص امکان حضور در دادگاه را نداشته باشد و مجازات آن با منطق همراه نباشد، خود به خود روند رسیدگی به پروندهی او متوقف شده و دادگاه پرونده را مختومه اعلام میکند و کسی را به جای او مجازات نخواهد کرد، مگر اینکه در پرونده به غیر از مجازات، مال یا وجوهی نیز وجود داشت باشند که باید به شاکی پرداخت شود. برای مثال: شخصی که مرتکب جرمی شده است که هم شامل دیه و هم شامل مجازات است. در این صورت، همانطور که گفته شد، کسی به جای متوفی مجازات نمیشود. اما شاکی از سوی دادگاه مهلتی کسب میکند تا ورثه و ترکهی متوفی را به دادگاه معرفی کند و ورثهی متوفی درصورت قبول ارث و ترکه باید دیهی شخص را به طور کامل پرداخت نمایند.
اگر پرونده چندین متهم داشته باشد چه راهکاری انجام میشود؟
در پروندههایی که چندین متهم دارند نیز، در صورت فوت یکی از متهمان ، پرونده به حالت تعلیق در نمیآید، حکم در قبال شخص متوفی به همان صورت گذشته است. اما ادامهی دادرسی برای رسیدگی به جرم دیگر متهمین پرونده کما فی السابق ادامه پیدا میکند و متوقف نخواهد شد. و با وجود منتفی شدن مجازات شخص متوفی، مجازات دیگر متهمان به قوت خود باقی است.
جزای نقدی برای متهم فوت شده
لازم به ذکر است که جزای نقدی که به عنوان مجازات تعزیری برای برخی از اتهامات در نظر گرفته میشود، مانند جزای نقدی جرمهایی مانند فحاشی یا توهین، از مبالغ و وجوهی مانند دیه یا بدهی که ورثهی متهم مسئول پرداخت آن میباشند مجزا است و ورثه هیچ مسئولیتی در قبال آن ندارند. زیرا این مبالغ به عنوان جزای جرم بوده اند و قانون دربارهی جزا تصریح میکند که امری شخصی است و نمیتواند کسی را به جای شخص دیگری مجازات کرد. البته، در این مورد نیز، باید به رابطهی بین زمان صدور حکم و زمان فوت متهم نیز توجه داشت. در صورتی که حکم جزای نقدی صادر شده باشد و متهم در زمان صدور حکم در قید حیات بوده، اما به مرحلهی پرداخت مبلغ جزای نقدی نرسیده باشد. در صورت وجود چنین پیچیدگیهایی در خصوص مبالغ دریافتی از متهمی که فوت شده و یا متهمی که در قید حیات است اما ذی عقل نیست، بهتر است که با وکلایی مجرب مشورت کنید.
ملکی بناحق شاکی داشت که در جریان دادگاه فوت کردند، ورثه به دادگاه معرفی نشد و پرونده بلاتکلیف باقی ماند. این پرونده چه مدت باید در بلاتکلیفی باقی بماند؟
سلام وقت شما بخیر
با مراجعه حضوری به دادگاه کسب تکلیف نمایید
باسلام فردی با دست یابی به کارت عابربانکی مسروق اینجانب مبلغی بدون اجازه برداشته بود و به شکل خرید طلا و شارژ مصرف کرده است.از نامبرده شکایت کردم درجریان تحقیق به جرم ارتکابی سه بارنزدقاضی تحقیق اقرار کرد و فروشنده طلا هم شناسایی شد.واظهارداشته از سرقت کارت خبرنداشتم پول را بابت فروش طلا از حساب برداشته و به حساب خود واریز کرده ام. حال متهم اصلی فوت کرده است.سوال این است.
اولا فوت متهم موجب صدور قرار موقوفی است.سرنوشت پول ربوده شده چه میشود؟
ثانیا آیا می توان طلافروش را بابت عدم احراز هویت خریدار سبب متضرر شدن بنده تعقیب کرد؟
ثالثا مدیر وکارکنان صندوق قرض الحسنه هم که بدون احراز هویت اجازه داده از کارت بنده برداشته شود مجرم محسوب میشوند یانه ؟ لطفا راهنمایی فرمایید ممنون
سلام وقت شما بخیر
با توجه به طولانی بودن موضوع مورد نظر و نیاز به بررسی بیشتر بهتر است به صورت تلفنی با مجموعه تماس حاصل نمایید
سلام ازپدرمن شکایت خسارت مالی شده چندسال پیش وتمام حسابهای بابام مسدودشده اگرپدرمن فوت کندایاپرونده بسته میشه یامن که پسرش هستم بایدبه جای بابام بایدپول پرداخت کنم
سلام وقت شما بخیر
چنانچه اموالی از پدر شما به جا بماند آن اموال قابل توقیف خواهد بود در غیر اینصورت بدهی پدر ارتباطی به شما نخواهد داشت
سلام خسته نباشید پدرم چند ماه پیش فوت شده یه نفر ازش شکایت کرده بوده و الان ۱۸ میلیون حکم گرفته پدرم هم جز یه خونه قولنامه ای چیز دیگه ای ندارع حالا این مبلغ که واسه خسارت ماشین بوده ارو باید وراث بدن؟؟
سلام وقت شما بخیر
اگر از پدرتان مالی به ارث برده اید که آن مال دارای پلاک ثبتی می باشد مکلف به پرداخت بدهی وی می باشید.
درود بر شما وقت بخیر
چند ماه پیش تصادف کردم من موتور سوار افسر کروکی کشید و ماشین مقصر شد بیمه و مدارک به کلانتری و دادگاه ارائه داده روز آخرین دادگاه ایشون متوجه میشیم که فوت شدن من چگونه میتونم از بیمه و دریافت خسارت استفاده کنم پرونده به کجا میره برای ادامه و جریان افتادن
با سپاس فراوان از کمک و راهنمایی شما
سلام وقت شما بخیر
بیمه مکلف به پرداخت خسارت شما می باشد و دادگاه در رأی صادره به این موضوع اشاره خواهد نمود.
سلام
وقتتون بخیر
خواهر زاده من چند روز که فوت کردن ایشان در دادگاه پرونده داشتن و در یک نزاع شرکت داشتن به ایشان دیه تعلق گرفته بود
آیا با فوت ایشان دیه به پدر و مادر پرداخت میشود؟یا دیه تعلق گرفته شده از بین میرود؟
سلام وقت شما بخیر
بله دیه تعلق می گیردو و رثه شما می توانند دریافت کنند.
سلام ودرود،پدرم چندسال پیش فوت کرده و برادرم نیزاخیرا مرحوم شد.زن این برادرفوت شده ادعا میکند که خانه پدری ماکه هم اکنون مادرم درآن ساکن است طبق قولنامه ای توسط پدرم به برادرم فروخته شده(پدردرزمان ساخت خانه وزمان ادعایی این زن مریض احوال بود) وملکیت این خانه متعلق به آن برادرفوت شده و وراث اومی باشد.لازم به ذکر است که این خانه هنوزازرهن بانک خارج نشده وسندبنام پدرم می باشدوتاکنون انحصاروراثت هم انجام نشده.البته سندنزدهمین زن است. آیامیشودعلیه ادعای زن برادرم کاری کرد؟
سلام وقت شما بخیر
جهت صحبت کامل در مورد موضوع مورد نظر شما نیاز به بررسی مدارک و مراجعه حضوری دارد لطفاً با دفتر تماس بگیرید.
باسلام .برادر من با رفیقش دو هفته میش با موتورسیکلت میرن بیرون و تصادف میکنن (راننده و صاحب موتور سیکلت برادرم) بعد رفیقش از برادرم شکایت میکند به خاطر صدمه و شکستگی ران. ..برادرم یک هفته بعد از تصادف در خانه فوت میکند .. سوال من اینجاست ایا حالا شکای میتوند از برادرم یا خانواده اش شکایت رو ادامه بده و طلب دیه رو کند؟ در حالی که نه اخطار و نه احضار هنوز نیومده و فقط فهمیدم طرف شکایت داده است.
سلام وقت بخیر
با فوت برادرتان در پرونده مطروحه قرار توقیف دادرسی صادر میشود.
سلام وقت بخیر پدرم قبل از فوت خانه هایش را به نام مادر و خواهرم کردن و برای من چیزی ارث نگذاشتند شنیدم می تونم علیه این انتقال سند شکایت کنم آیا درست است و امکان گرفتن سهم الارث را خواهم داشت یا خیر
سلام وقت شما بخیر
خیر چنانچه قبل از فوت اموال خود را به نام دیگران منتقل کرده باشد کاملاً صحیح و غیرقابل بازگشت می باشد.
باسلام ۱۰ سال پیش با ضربه ای که همسر من در اثر هول دادن مادرم برایش بوجود آورد باعث ضربه مغزی او شده و پس از چندروز مادرم فوت کرد و پسرم نیز شاهد بود همسر من ۳ سال پیش فوت کرده خانواده اش تمکن مالی دارند که دیه مادر مت را بدهند آیا میتوانم اقدام کنم و چقدر دیه تعلق میگیرد؟؟
سلام وقت شما بخیر
چنانچه فوت مادرتان به علت ورود ضربه مغزی از ناحیه همسرتان شده باشد و مدارک کافی در این خصوص داشته باشید می توانید علیه ورثه طرح دعوی مطالبه دیه نمایید.
با سلام..ما شاکیان پرونده در یک ساختمان مسکونی برعلیه شخصی که باعث اسیب رساندن به خودروها واموال ساختمان شده بعد از کارشناسی هزینه ها و…… وبعد ۵ ماه پرونده ارجاع شده به دادگاه حالا متشاکی عنه به علت مصرف مواد مخدر فوت شده ….تکلیف پرونده وخسارت به اموال شخصی واموال ساختمان چی میشود…پدر ومادر خواهر وبرادراش زنده اند وملک واموال دارند ولی متهم چیزی به اسمش نیست
سلام وقت شما بخیر
چنانچه متهم فوت شده و اموالی ندارد قرار موقوفی تعقیب صادر شده و پرونده متوقف می شود.
سلام وقت بخیر
پدر بنده فوت شده اند و قبل از فوت از همسر دومش جدا شده و محکوم به پرداخت مهریه به صورت قسطی بوده اند، الان همسرشون میتونند از وراث شاکی بشن؟ اگه ماترکی از پدرم نباشه تکلیف وراث چی هست؟
سلام وقت شما بخیر
اگر ماترکی نباشد وراث مسئولیتی ندارند. د ر غیر اینصورت به نسبت ماترک مسئول پرداخت دیون متوفی هستند.
سلام
چند نفراز طریق کلاهبرداری بانکی و جعل کارت بانکی از عده ای دزدی کرده یکی از این دزدها که حکمش پرداخت یک دهم از اون پول دزدیده شده هست فوت کرده مجرد هم هست اما پدرش ثروت دارت ما می تونیم این مبلغ از پدر این فوت شده بگیریم.ممنون
سلام وقت بخیر
اگر شخص فوت شده اموالی داشته باشد امکان دریافت محکوم به از ماترک وی وجود دارد .
سلام شخصی هست که ۲۶ میلیون بهم بدهکاره و دو روزه فوت شده الان میتونم ازش شکایت حقوقی بکنم؟
سلام وقت شما بخیر
بله با داشتن گواهی حصروراثت می توانید دعوی مطالبه وجه علیه ورثه طرح نمایید.
با سلام هدود یک سال نیم پیش برادرم رفته بود با خانومش محمانی ونجا گفتند بیا بریم یک ساختمان نیمه کاره دارند ونجابرامون کمک کنید تا برادرم معلوم نیست عمدی انداختند داخل چاه یا خودش افتاده متصفانه فوت کردند از ساحب خانه شکایت کردیم دادکاه ریه داد به ساحب خانه قتل نیست اتفاق قاضی پرونده همین طور پرونده را بسته الان دوتا بچه داره کجا باید شگایت کنیم که هدقل دیه برادرمو بگیریم ممنون مشم به سوالم جواب بدید
با سلام پرونده شما نیاز به بررسی دارد.