بررسی تاثیرات طلاق در خانواده و جامعه
طلاق توافقی یکی از مسائل اجتماعی که در زمان معاصر اهمیت فزاینده ای یافته و ابعاد پیچیده و به تبع آن فروپاشی زندگی خانوادگی است. آمار طلاق در کشور ما نیز روز به روز رو به افزایش است و این معضل بزرگ اجتماعی در هیچ زمانی مانند عصر حاضر، خطر انحلال کانون خانواده و آثار سوء ناشی از آن را به دنبال نداشته است جدیدترین اطلاعات آمارى ایران در مورد طلاق بیانگر افزایش آمار آن است ، مطابق با آمارها، آمار طلاق از سال ۱۳۸۵تا سال ۱۳۹۲ بیش از ۱۶درصد افزایش داشته است تردیدی نیست که این مسئله علل متفاوت روانی، اجتماعی و اقتصادی وارتباطی دارد و نه تنها در افراد درگیر با آن، بلکه حتی وابستگان آن ها عوارض نا مطلوب بر جای می گذارد.
طلاق توافقی و آسیبهای روانی ، اجتماعی و اقتصادی
طلاق به ویژه طلاق توافقی به عنوان یکی از اصلیترین عوامل از هم گسیختگی مهمترین نهاد اجتماعی و اساس جامعه، یعنی خانواده، از اهمیت به سزایی برخوردار میباشد، طلاق توافقی به عنوان یکی از مسائل اجتماعی مطرح است که در جامعه ایران اهمیت فزاینده ای یافته و ابعاد پیچیده ای پیدا کرده، این پدیده نخست یک پدیده روانی است، زیرا بر تعادل روانی نه تنها دو انسان، بلکه فرزندان، بستگان، دوستان و نزدیکان آنها اثر میگذارد. دوم پدیدهای است اقتصادی، چرا که به گسست خانواده به عنوان یک واحد اجتماعی میانجامد و امحاء تعادل روانی انسانها موجبات بروز اثرات سهمگین در حمایت اقتصادی آنان را نیز فراهم میسازد. گذشته از این، پدیده ای است، موثر بر تمامی جوانب جمعیت در یک جامعه زیرا از طرفی بر کمیت جمعیت اثر مینهد، چون موجب میشود فرزندانی محروم از نعمت خانواده تحویل جامعه گردند که به احتمال زیاد فاقد شرایط لازم در راه احراز مقام شهروندی یک جامعه اند چهارم آنکه یک پدیده فرهنگی است و در هر فرهنگ و جامعه ای صبغه ای خاص مییابد و به نوعی رنگ جامعه ای را می پذیرد که در آن تکوین یافته است، بدین سان میتوان گفت، جامعه ای که در آن طلاق و طلاق توافقی از حدی متعارف تجاوز کند، از سلامت اجتماعی برخوردار نخواهد بود این پدیده از دیدگاهی یک پدیده ارتباطی است، بدین سان در جامعه ای که فاقد ارتباطات سالم، درست و طبیعی است، پیوند یا رابطه زناشویی نیز استثنا نیست. پیوندهای ازدواج به زودی برقرار و به زودی نیز قطع می شود. پس توجه به طلاق توافقی نه تنها از دیدگاه فرد به عنوان انسان و فرزندانش مهم است، بلکه از دیدگاه جامعه، فرهنگ، اقتصاد و حتی جمعیت نیز قابل اعتناست .
طلاق توافقی و تاثیرات آن در خانواده
از آنجا که طلاق توافقی و سایر انواع طلاق از پدیده ای موثر بر از هم گسیختگی اجتماعی و خانوادگی میباشد، بررسی علمی زمینه ها، عوامل و پیامدهای آن اهمیتی اساسی پیدا می کند. طلاق توافقی به عنوان یک آسیب ویرانگر کیان و هستی خانواده را متلاشی میکند. مروری بر آمار طلاق توافقی در کشور طی سالهای اخیر نشانگر روند رو به افزایش این معضل اجتماعی است و هر چه شهر ها و روستاها مدرن تر شده، ویژگی صنعتی بیشتری پیدا می کنند صنعتی شدن، ضمن حل بسیاری از تضاد های جوامع پیشین، تضاد های جدیدی را خلق کرده است. تضاد های نوین جامعه بیشتر از آنکه در خدمت حفظ خانواده قرار بگیرند، در جهت متلاشی شدن این نهاد قرار گرفته اندو این امر می تواند تأثیری عمیق در وضعیت سلامت افراد، فرزندان و در نتیجه بر سیستم های بهداشتی و اجتماعی داشته باشد و این خود نشان دهنده وضعیتی بحرانی است که ضرورت مداخله مددکاران اجتماعی ودیگر نهادها جهت پیشگیری و کاهش طلاق را طلب می کند و نیز به علت اینکه تمامی آسیب های اجتماعی در یک رابطه تنگاتنگ با یکدیگر قرار دارند و گسترش یکی ممکن است به گسترش آن دیگری کمک کند و از طرفی به علت آنکه خانواده های زیادی درگیر این مشکل بوده و بخصوص زوجین جوان که با تشکیل زندگی مشترک در رشد و پویایی جامعه سالم بیش از پیش سرمایه گذاری می نمایند، در صدد جدا شدن از همدیگر بوده و زندگی را به کام خود و خانواده و فرزندان تلخ می نمایند.
تاثیرات منفی طلاق توافقی
هرچند عوامل دیگری از جمله فوت، فسخ و ترک یکی از زوجین نیز می تواند باعث از هم گسیخته کردن خانواده گردد. ولی با توجه به پیامدها و عواقبی که طلاق و طلاق توافقی برای خانواده ها و جامعه به دنبال دارد به عنوان یک مساله اجتماعی بیش از عوامل دیگر حایز اهمیت می باشد. در طلاق توفقی زن و مرد می توانند با توافق یکدیگر اقدام به طلاق نمایند، لیکن مقصود از طلاق به توافق زوجین این نیست که اراده ی زن و مرد به یک اندازه در طلاق مؤثرند بلکه به منزله یک قرارداد بین زوجین تلقی می شود که بر اساس آن با تعیین کردن شرایط مشخص از هم جدا می شوند در تبیین این پدیده می توان گفت که به هر طریق پیشرفت های تکنولوژی برای تأمین خانواده، توسعه و رفاه مناطق و افزایش منابع اقتصادی در دسترس برای زنان، از میزان وابستگی آنان به مردان برای حمایت های خود و فرزندانشان کاسته و این روند منجر به تجزیه ی نهاد ازدواج شده است، خواه ناخواه این تغییرات، پتانسیل هایی مداومی برای عوض شدن نقش نهاد ازدواج در جوامع دارند که هنوز کاملاً قابل پیش بینی نیست. چالش ها و تغییرات عمیق به وجود آمده در این نهاد (ازدواج)در واقع از مسائل بسیار جدی در جوامع محسوب می شود اگر چه پدیده طلاق توافقی لزوما همیشه امری منفی نیست اما برخی معتقدند که طلاق توافقی با سبب شدن ابطال ساده و کم هزینه صیغه ی ازدواج به امری متداول تبدیل شده است در واقع طلاق توافقی با شکستن قبح طلاق منجر به شکل گیری سبک زندگی جدید و نوظهوری در میان زوجین شده است که تاثیرات منفی را در سطوح مختلف اعمال می کند.