ازدواج کردن و جاری شدن صیغه عقد بین دو فرد که تمایل به ازدواج با یکدیگر دارند، مستلزم طی کردن مراحل قانونی خاصی است. از جمله مهمترین شرایط لازم میتوان به رضایت دو طرف اشاره کرد. راضی بودن طرفین برای ازدواج و جاری شدن صیغه عقد لازم است؛ اما کافی نیست. علاوه بر رضایت طرفین کسب رضایت پدر نیز لازم و ضروری است. در خصوص علت این امر لازم به توضیح است که ایران یک کشور اسلامی است و قوانین آن هم الهام گرفته از قوانین اسلامی هستند.
با توجه به این موضوع که در دین اسلام اخذ اجازه پدر برای عقد دختر باکره لازم است، در ایران نیز این مورد جز شروط لازم برای جاری شدن صیغه عقد محسوب میشود. با این وجود در سالهای اخیر در معیارهای ازدواج و انتخاب همسر تفاوتهایی به وجود آمده است. تفاوت معیارهای انتخاب همسر و همچنین تفاوت در نوع و طریقه زندگی سبب شده تا در برخی موارد فرزندان و والدین در خصوص معیارهای ازدواج با یکدیگر به مشکل بخورند. در چنین شرایطی سؤالی که برای بسیاری از افراد مطرح میشود، این است که آیا امکان ازدواج فرزندان بدون اجازه پدر ممکن است یا خیر! برای دانستن پاسخ سؤال با ما همراه باشید.
ازدواج بدون اجازه پدر
تفاوت در معیارهای ازدواج سبب میشود تا برخی از والدین هنگام انتخاب همسر برای فرزند خود به مشکل بخورند. بهعنوان مثال ممکن است شخصی که فرزند برای ازدواج انتخاب کرده است، مورد تأیید والدین نباشد. در چنین مواقعی برخی از والدین از خواسته خود گذشت میکنند. به بیانی دیگر با چشمپوشی بر روی معیارهایی که برای ازدواج فرزند خود در نظر دارند، به خواسته فرزند خود احترام میگذارند و اجازه جاری شدن عقد را میدهند. با این وجود والدینی هم هستند که تحت هیچ شرایطی از مواضعی که برای خود در نظر گرفتهاند کوتاه نمیآیند و اجازه ازدواج را به فرزند خود نمیدهند.
بهطور کلی طبق قوانین کشور ایران اگر دختر باکرهای قصد ازدواج داشته باشد برای جاری شدن صیغه عقد اخذ اجازه پدر و اگر به هر دلیلی پدر نباشد اخذ اجازه جد پدری لازم و ضروری است. حتی اگر دختر باکره به سن بلوغ هم رسیده باشد باز هم برای جاری شدن صیغه عقد و ازدواج نیاز به اخذ اجازه پدر دارد. با این وجود در برخی شرایط والدین بدون هیچ دلیل قانعکنندهای نسبت به ازدواج فرزند خود اعلام عدم رضایت میکنند. در چنین مواردی اگر به دادگاه ثابت شود که دلیل پدر برای مخالفت دلیل درست و منطقی نیست حق اجازه دادن برای عقد را از پدر ساقط میکند. دختر برای اثبات این موضوع میتواند مردی که قصد ازدواج با او را دارد بهطور کامل به دادگاه معرفی کند. در صورت تأیید شدن فرد توسط دادگاه، دادگاه اجازه عقد برای دختر باکره را صادر میکند.
در بالا اشاره شد که دختر باکره برای ازدواج نیاز به اخذ اجازه از پدر دارد. در این مورد لازم به توضیح است که تنها در صورتی برای جاری شدن صیغه عقد نیاز به اخذ اجازه از پدر است که دختر باکره یا همان دوشیزه باشد. به بیانی دیگر اگر دختر قبلاً ازدواج کرده باشد و با همسر خود رابطه جنسی داشته، برای ازدواج مجدد نیاز به اخذ اجازه از پدر خود ندارد. اگر دختری ازدواج نکرده باشد و بهواسطه داشتن رابطه جنسی نامشروع باکره نباشد، باز هم برای ازدواج نیاز به اخذ اجازه از پدر خود ندارد؛ بنابراین میتوان گفت موارد گفته شده از جمله موارد ازدواج فرزندان بدون اجازه پدر هستند. ناگفته نماند که تنها در صورتی که باکره بودن دختر بهواسطه رابطه جنسی از بین رفته باشد اخذ اجازه پدر برای ازدواج از او برداشته میشود. اگر باکره بودن دختر به دلایل دیگر نظیر تصادف یا حادثه از بین رفته باشد برای ازدواج نیاز به گرفتن اجازه از پدر دارد. بهعنوان نکته پایانی در این خصوص لازم به توضیح است در مواردی که پدر یا جد پدری حاضر نباشند، یا به هر دلیلی امکان گرفتن اجازه از آنها وجود نداشته باشد و دختر نیاز به ازدواج داشته باشد، دادگاه اجازه ازدواج او را صادر میکند.
مراحل گرفتن گواهی برای ازدواج بدون اجازه پدر
اگر دختر بنا به هر دلیلی تمایل به دریافت اجازه دادگاه برای عقد داشته باشد، باید مراحل خاصی را طی کند. شروع این مراحل با دادن یک دادخواست به دادگاه است. دادخواست موردنظر باید شامل تقاضای صدور اجازه عقد از طرف دادگاه باشد. برای ثبت این دادخواست متقاضی باید هزینهای پرداخت کند. در خصوص نحوه ثبت این دادخواست لازم به توضیح است که برای ثبت آن مراجعه به دفاتر خدمات قضایی کافی است. به این دفاتر مراجعه کرده و هزینه مربوطه را پرداخت میکنید. با توجه به این توضیح میتوان گفت برای ثبت دادخواست مراجعه به دفاتر دادگاه لازم نیست.
شرایط لازم برای ازدواج فرزندان بدون اجازه پدر
در این قسمت به توضیح بیشتر در مورد شرایط میپردازیم که در صورت وجود آنها امکان ازدواج فرزندان بدون اجازه پدر وجود دارد.
از جمله این شرایط میتوان به مواردی اشاره کرد که دختر باکره نباشد. ناگفته نماند که اگر باکره بودن دختر به دلیل تصادف یا حادثه از بین رفته باشد، برای عقد اجازه پدر لازم است، ولی اگر باواسطه رابطه جنسی باکره نباشد برای عقد نیاز به اخذ اجازه از پدر نیست. موردی دیگری که میتوان به آن اشاره کرد شرایطی است که ازدواج دوم دختر باشد؛ یعنی دختر قبلاً ازدواج کرده به دلیل طلاق یا فوت همسر، از همسر خود جدا شده و قصد ازدواج مجدد دارد. دختری با چنین شرایطی برای عقد نیاز به اجازه پدر ندارد. مورد دیگر که جزء موارد ازدواج فرزندان بدون اجازه پدر محسوب میشود، شرایطی است که دختر باکره است، اما پدر بدون هیچ دلیل منطقی و قانعکنندگی نسبت به ازدواج او مخالف است. در چنین شرایطی دادگاه از پدر میخواهد تا دلیل مخالفت خود با ازدواج دخترش را به دادگاه توضیح دهد. اگر پس از توضیح علت، علت گفته شده برای دادگاه قابلقبول نباشد، دختر این حق را دارد تا از طریق دادگاه نسبت به دریافت گواهی که برای عقد نیاز به اخذ اجازه پدر ندارد، اقدام کند.
از دیگر مواردی که دختر میتواند بدون اجازه پدر ازدواج کند میتوان به این مورد اشاره کرد که دختر باکره باشد. در برخی موارد هم پدر و جد پدر حاضر نیستند. در این شرایط اخذ اجازه مادر یا دیگر اعضای خانواده لازم نیست. دختر باید از دادگاه نسبت به دریافت اجازه عقد اقدام کند.
در اینجا با موضوع ازدواج فرزندان بدون اجازه پدر آشنا شدید. دانستید که برای ازدواج دختر باکره اخذ اجازه پدر لازم و ضروری است. با وجود این قانون در برخی موارد با توجه به شرایط دختر میتواند از دادگاه نسبت به دریافت گواهی ازدواج بدون اجازه پدر اقدام کند. از جمله این شرایط میتوان به مواردی اشاره کرد که دختر باکره است، اما پدر بدون هیچ دلیل منطقی با ازدواج او مخالفت میکند.
با سلام ، بنده با گواهی عدم بکارت ، توسط دفتر ثبت ازدواج با اقایی عقد موقت کردم و دفترچه دارم، مادرم خبر ندارد ، پدرم طلاق گرفته و سالهاست ازش خبری ندارم، ۲۳ سالمه ، درصورتی که مادرم متوجه شه
۱ میتونه منو بزور برگردونه؟
۲میتونه از من یا اقا برای عقد موقت شکایت کنن؟
سلام وقت شما بخیر
با توجه به گواهی عدم بکارت نیاز به اذن پدر نداشته و مادرتان نمی تواند نسبت به ابطال عقد اقدام نماید
سلام
منو دوست پسرم فرار کردیم مدارکی هم نداریم میخایم عقد کنیم خونواده ها نباشه میشه
سلام وقت شما بخیر
خیر برای ازدواج دختر اجازه پدر لازم است
سلام آیا دختری که بچه طلاق است و کنار مادربزرگ پدری زندگی میکند و پدرش هم زنده هست باید اجازه پدر باشد تا عقد کند یا قیوم آن که مادربزرگ پدری اش هست؟؟
سلام وقت شما بخیر
بله با فرض زنده بودن پدر در هر حالتی نیاز به اذن ایشان جهت عقد می باشد
سلام ۱۹ سالمه والیدنم به طور توافقی طلاق گرفتن و سر پرستی من با مادر هستش میخاستم بدونم برای ازدواج موافقت پدرم نیازه
سلام وقت شما بخیر
بله در هر صورت اجازه پدر لازم است
سلام ببخشید من دختری ام که پدرم فوت کرده ایا میتونم بدون اینکه مادر. برادرانم بفهمن عقد کنم
سلام وقت شما بخیر
چنانچه جد پدری ندارید بله می توانید
سلام ،یک دختری که به سن قانونی نرسیده و بدون رضایت خودش ، و (فقد با رضایت پدر) به عقد یکی دیگه درومده .راضی نیست خود دختره چی کار میتونه بکنه؟ تورو خدا اگه راهی هست بگید ممنونم
سلام وقت شما بخیر
رضایت دختر فقط در اختیار پدرش می باشد و چنانچه خواهان ازدواج با فرد دیگری می باشد می تواند از طریق دادگاه با معرفی فرد مورد نظر اقدام نماید
سلام خسته نباشی من بایک دخترخانمی ۶ساله اشناشدم ولی خانوادم مخالفت میکنن خودم ۳۳سالمه رابطه برقرارشده همدیگه هم خیلی دوستداریم میخواستم راهنمایی کنیدچکارکنم واقعاخسته شدم
سلام وقت شما بخیر
در این خصوص بهتر است که به مشاوره خانواده مراجعه نمایید مسئله حقوقی نیست
سلام خسته نباشید اگر پسری ۲۴ ساله با زنی که بچه داره و ۲۰ سال از خدش بزرگ تره به زور و علارغم میل باطنیش بخواد ازدواج کنه ، پدر میتونه اجازه نده یا شناسنامش رو توقیف که نتونه ازدواج کنه یا از پسرش شکایت کنه
سلام وقت بخیر
خیر پسر ۲۴ ساله بالغ بوده و شخصاً میتواند در امور حقوقی زندگیش تصمیم گیری نماید.
سلام دختری ک پدرش فوت کرده و بکارت هم دارد میتونه بدون اجازه خونواده ازدواج کنه؟مراحل عقد و ازمایش چقد زمان میبره؟
سلام وقت شما بخیر
در صورت فوت پدر، پدر بزرگ وی باید اجازه عقد به دختر بدهد و در غیر اینصورت از دادگاه اجازه ازدواج بگیرد
سلام اگر والدین جدا شده باشن و حضانت با مادر باشه میشه بدون اجازه پدر عقد کرد؟
سلام وقت شما بخیر
خیر در هر صورت اجازه پدر لازم است
سلام ببخشید اگر دختر فرزند طلاق باشه و اطلاعی از پدرش نداشته باشه میتونه بدونه اجازه پدر عقد کنه؟ به پدرش اطلاع میدند؟
سلام وقت شما بخیر
اجازه پدر برای ازدواج دختر لازم است و اگر پدر حضور نداشته باشد باید اجازه دادگاه خانواده اخذ شود.
ایا پسر میتواند بدون اجازه پدر دختری راعقد کند یعنی عقد نیاز به اجازه پدر پسر ندارد
سلام وقت شما بخیر
خیر نیازی به اجازه پدر نیست و پسر می تواند بدون اجازه پدر ازدواج نماید.
من ١۶سالمه میخواستم ببینم میشه عقد رسمی بکنم با شناسنامه پدر یا مادر و بدون حضور انها؟
سلام وقت شما بخیر
خیر سن قانونی برای انجام امور سجلی ۱۸ سال کامل می باشد.
سلام مم از همسرم جدا شدم و حضانت بچه ها را مادرشان قبول نمود بعد از چند سال متوجه شدم دخترم با رابطه جنُی نا مشروع داشته واکنون باکره نیست آیا میتوان به علت کوتاهی مادر از ایشان شکایت کنم
سلام وقت شما بخیر
خیر امکان طرح شکایت ندارید.
سلام
با بیماری شوهرم، کفالت و معافیت سربازی پسرم گرفتیم، پسرم تحمل نکرد فرار کرد، خانواده ای نامناسب، گولش زدن، دخترشان بهش تحمیل کردن، دفترخانه ای در شهر دیگه بدون اجازه ما،. عقدشون کرده، الان نمیدانیم چقدر مهریه اش کردن،، آیا راهی هست که بعدا پسرم از ارث محروم بشه و چجور از دفترخانه متخلف شکایت کنم؟
سلام وقت شما بخیر
دفترخانه تخلفی نکرده زیرا پسر شما به سن قانونی رسیده و نیاز به اجازه پدرندارد.