قاچاق کالا و ارز

نویسنده: رهجویان عدالت
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
4.2/5 از (5 امتیاز)
تاریخ انتشار: ۶ اسفند ۱۳۹۷
آخرین بروزرسانی: ۶ اسفند ۱۳۹۷
قاچاق
خلاصه مطلب
فهرست مطالب

پدیده قاچاق کالا و ارز در حقیقت محروم کردن کشور از درآمد مقرر در قانون است ، لیکن نمی­توان عوارض این پدیده را در این مهم خلاصه کرد و هدف نهایی از جرم تلقی نمودن قاچاق کالا و ارز را صرفاً حمایت از درآمدهای دولت دانست. زیرا با دقت در قوانین و مقررات مربوط به قاچاق کالا و ارز بویژه قاچاق سلاح و مهمات می­توان به سیاستگذاریهای قانونگذار در ابعاد مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و بهداشتی پی برد. قانون جدید قاچاق کالا و ارز در سال ۱۳۹۲ تصویب شد و در تیرماه ۱۳۹۵ برخی از مواد آن اصلاح گردید.

قاچاق کالا و ارز

قانون جدید قاچاق کالا و ارز 

وارد ساختن متقلبانه کالاهایی که ورودشان ممنوع است یا وارد ساختنشان با پرداخت حقوق و عوارض گمرکی ممکن است، در جهت نپرداختن یا کمتر پرداختن آن حقوق و عوارض، قاچاق محسوب می­گردد. وارد ساختن کالاهایی که وارد ساختنشان قانوناً ممنوع است جرم است و نیز آوردن کالاهای مشمول حقوق و عوارض گمرکی بدون پرداخت آن حقوق و عوارض در داخل قاچاق محسوب می­شود … به ساحل آوردن یا حمل متقلبانه کالاهای مشمول حقوق و عوارض گمرکی در ساحل در جهت گریز از پرداخت آن حقوق و عوارض، قاچاق خواهد بود. در قانون جدید قاچاق کالا و ارز مصوب سال ۱۳۹۲ نیز قاچاق کالا و ارز هر فعل یا ترک فعلی است که موجب نقض تشریفات قانونی مربوط به ورود و خروج کالا و ارز گردد و براساس این قانون و یا سایر قوانین، قاچاق محسوب و برای آن مجازات تعیین شده باشد، در مبادی ورودی یا هر نقطه از کشور حتی محل عرضه آن در بازار داخلی کشف شود. رسیدگی به جرائم قاچاق کالا و ارز سازمان یافته و حرفه ای ، قاچاق کالاهای ممنوع و قاچاق کالا و ارز مستلزم حبس و یا انفصال از خدمات دولتی در صلاحیت دادسرا و دادگاه انقلاب است. سایر پرونده‏‌ های قاچاق کالا و ارز ، تخلف محسوب و رسیدگی به آن در صلاحیت سازمان تعزیرات حکومتی است.

مصادیق قاچاق کالا و ارز در قانون جدید

۱-  برنگرداندن کالای اظهار شده به عنوان خروج موقت یا کران بری به کشور در مهلت مقرر در صورت ممنوع یا مشروط بودن صادرات قطعی آن کالا.

۲-  اضافه کردن کالا به محموله عبوری (ترانزیتی) خارجی.

۳-  اظهار کالا به گمرک با ارائه اسناد و یا مجوزهای جعلی.

۴-  تعویض کالای صادراتی دارای پروانه، مشروط بر شمول حقوق و عوارض ویژه صادراتی برای کالای جایگزین شده.

۵-  اظهار کالای وارداتی با نام یا علامت تجاری ایرانی بدون اخذ مجوز قانونی از مراجع ذی‌ربط با قصد متقلبانه.

۶- واردات کالا به صورت تجاری با استفاده از تسهیلات در نظر گرفته شده در قوانین و مقررات مربوط برای کالاهای مورد مصرف شخصی مانند تسهیلات همراه مسافر، تعاونی‌های مرزنشینی و ملوانی در صورت عدم اظهار کالا به عنوان تجاری به تشخیص گمرک.

قاچاقچی حرفه‌ای: شخصی است که بیش از سه بار مرتکب تکرار و یا تعدد جرم قاچاق شود.

۷- خروج کالاهای وارداتی تجمیع شده مسافری و کالاهای مشمول تسهیلات مرزنشینی و ملوانی از استانهای مرزی، بدون رعایت تشریفات قانونی.

۸- ورود، خروجی، خرید، فروش و حواله ارز بدون رعایت ضوابط تعیینی توسط دولت و بدون مجوزهای لازم از بانک مرکزی.

۹- عرضه کالا به استناد حواله‌های فروش سازمان جمع‌آوری و فروش اموال تملیکی و یا سایر دستگاهها مشروط بر عدم مطابقت با مشخصات حواله.

۱۰- عرضه کالاهای وارداتی فاقد شناسه کالا و شناسه رهگیری در سطح خرده‌فروشی با رعایت ماده (۱۰) این قانون.

۱۱- هر گونه اقدام به خارج کردن کالا از کشور، با قصد عدم رعایت تشریفات قانونی به شرط احراز در مراجع ذی‌صلاح با استناد به قرائن و امارات موجود.

۱۲-  سایر مصادیق قاچاق به موجب قوانین دیگر

تمهیدات پیشگیرانه از قاچاق کالا و ارز در قانون جدید

الف- پیشگیری از طریق تعیین مجازات: در این قانون برای کالای مجاز جریمه نقدی از یک تا دو برابر ارزش کالا تعیین و برای کالای مجاز مشروط جریمه نقدی معادل یک تا سه برابر ارزش کالا تعیین و برای کالای یارانه­ای جریمه نقدی معادل دو تا چهار برابر ارزش کالا تعیین شده است. لکن برای قاچاق کالای ممنوع علاوه بر ضبط کالا از قاچاقشش ماه تا دو سال حبس و جزای نقدی معادل ده برابر ارزش کالا و تا هفتادوچهار ضربه شلاق کیفر در نظر گرفته شده است و برای قاچاق کالای سازمان یافته و حرفه­ای دو تا ده سال حبس پیش­بینی شده است.

ب) پیشگیری بدون تعیین مجازات: تعیین کارگروه های نظارت بر فرآیند تجارت در کشور در وزارت خانه های صنعت، معدن و تجارت، گمرک و وزارت امور اقتصادی و دارایی و نیز وزارت کشور و همکاری این وزرات خانه ها در پیشگیری از قاچاق کالا و ارز.

 

3 سوال متداول از قاچاق کالا و ارز

  1. آیا برای تحقق جرم قاچاق کالا و ارز حتماٌ باید ارز و کالا از نقطه صفر مرزی خارج شوند؟

برای تحقق جرم لازم نیست کالا و ارز حتماٌ از مرز خارج بشوند در برخی موارد مثل عدم داشتن مجوز قانونی کالا و ارز و کالاهای فرهنگی و تاریخی در داخل کشور نیز قاچاق محسوب می شوند.

  1. مهمترین دلیل قاچاق کالاهای داخلی به خارج چیست؟

ارزان بودن قیمت برخی از کالاها بویژه سوخت در داخل و گران بودن آن در کشورهای همسایه.

  1. عوامل بروز قاچاق کالا و ارز کدامند؟

عدم پرداخت سوبسید به برخی از کالاها، ضعف در قیمت گذاری واقعی کالاهای صادراتی، طولانی بودن پروسه های اداری و قانونی و بلااستفاده ماندن و فاسد شدن کالاهای صادر کننده

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
×