عواقب عدم پرداخت نفقه
عواقب عدم پرداخت نفقه طبق قانون حمایت خانواده که قبلاً در ماده ۲۲ تعریف شده بود از سه ماه و یک روز تا یک سال و در ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی اسبق از سه ماه و یک روز تا پنج ماه حبس مقرر نموده لکن در قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳/۷/۱۳۹۳ مجلس شورای اسلامی قاضی میتواند تا شش ماه حبس بدهد. عدم پرداخت نفقه توسط زوج هنگامی خواهد بود که زن بدون دلیل از تمکین (خاص و عام) خارج شده باشد و یا زوج عدم استطاعت مالی خود را ثابت نماید.
در صورت عدم تمکین زن غیر از اینکه باکره باشد و تقاضای مهریه خود را طبق ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی مطالبه کند و از حق حبس که در ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی تعریف شده است که در این مرحله علاوه بر مطالبه مهریه مستحق دریافت نفقه است در بقیه موارد در صورت دیگر نفقه به زن تعلق نخواهد گرفت.
میزان نفقه زن در دوران عقد
میزان نفقه زن در دوران عقد برحسب تراضی زوجین یا در صورت عدم توافق توسط کارشناس دادگاه از طریق نظریه کارشناس رسمی دادگستری تعیین میشود.
ضمانت اجرای نپرداختن نفقه
نفقه را میتوان از دو طریق استیفاء کرد که اگر شوهر نفقه ندهد هم از راه کیفری و هم از طریق طرح دعوی حقوقی در محاکم حقوقی خانواده یا شورای حل اختلاف صالح اقدام نمود .
نفقه در ازدواج موقت
نفقه در ازدواج موقت تابع شرایطی است که در هنگام وقوع عقد بین زوجین حاصل شده باشد . لکن عُرف مرسوم حکایت از این دارد که تا مادام زن در عُلقه زوجیت زوج باقی است نفقه و هزینه هائی که در این جمله تعریف شده است به عهده زوج است.
نفقه دختر باکره
نفقه دختر باکره فرقی با دیگران ندارد.
سئوالات متداول در مورد عدم پرداخت نفقه
آیا عدم پرداخت نفقه برای مرد حکم کیفری دارد؟
طبق ماده ۶۴۲ ق.م.ا در صورتی که شوهر با داشتن استطاعت مالی، نفقه زن خود را در صورت تمکین ندهد دادگاه او را به حبس از سه ماه و یک روز تا پنج ماه محکوم می نماید.
عدم پرداخت نفقه چند ماه حبس برای مرد به همراه دارد ؟
عدم پرداخت نفقه طبق قانون حمایت خانواده که قبلاً در ماده ۲۲ تعریف شده بود از سه ماه و یک روز تا یک سال و در ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی اسبق از سه ماه و یک روز تا پنج ماه حبس مقرر نموده لکن در قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳/۷/۱۳۹۳ مجلس شورای اسلامی قاضی میتواند تا شش ماه حبس بدهد.
آیا زن می تواند برای دریافت نفقه اموال مرد را توقیف کند؟
بلی زن در صورت اثبات طلب نفقه می تواند اموال زوج را توقیف نماید.
مردان چه وقت می توانند از پرداخت نفقه خودداری کنند؟
عدم پرداخت نفقه توسط زوج هنگامی خواهد بود که زن بدون دلیل از تمکین (خاص و عام) خارج شده باشد و یا زوج عدم استطاعت مالی خود را ثابت نماید.
آیا در صورت عدم تمکین به زن نفقه تعلق می گیرد؟
در صورت عدم تمکین زن غیر از اینکه باکره باشد و تقاضای مهریه خود را طبق ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی مطالبه کند و از حق حبس که در ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی تعریف شده است که در این مرحله علاوه بر مطالبه مهریه مستحق دریافت نفقه است در بقیه موارد در صورت دیگر نفقه به زن تعلق نخواهد گرفت.
ارتباط تمکین عام و تمکین خاص با نفقه چیست؟
تمکین عام و خاص و جز امور جدایی ناپذیر زندگی زناشوئی است و هر یک از عدم ایفای آن موارد میتواند مانع وصول نفقه شود . مگر اینکه عوارض یا دلائلی وجود داشته باشد که نفی این موضوع را اثبات کند.