سرقت

4.6/5 - (33 امتیاز)

جهت مشاره تلفنی رایگان و درخواست وکیل کیفری با شماره زیر تماس بگیرید


71333400 - (021) { سی خط ویژه }

همه چیز درباره ی سرقت

یکی از مهمترین جرائم علیه اموال و مالکیت اشخاص  سرقت است. قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ در ماده ۲۶۷ مقرر می دارد: سرقت عبارت از ربودن مال متعلق به غیر است. موضوع سرقت چیزی است که عمل ربودن نسبت به آن انجام می شود و حقوقی به آن تعلق گرفته که مورد حمایت قانون است. قانونگذار شرایط زیادی را به صورت صریح یا ضمنی برای این موضوع بیان نموده است که عبارتند از: مال یا شی بودن مال مسروقه، مادی بودن و قابلیت جابجایی و تصرف را داشتن مال ، منقول بودن مال مسروقه ، تعلق مال به غیر در زمان سرقت وخروج مال یا شیء از تصرف متصرف و دخول آن در تصرف سارق است.

سرقت

سه عنصر اصلی سرقت

برای تحقق جرم سرقت سه عنصر اصلی ضرورت دارد:
عنصر مادی : در جرم سرقت عنصر مادی به شکل ربودن به معنای جابه جا کردن و برداشتن و استیلاء برآن مال و همچنین پنهانی بودن عمل ربایش می باشد، بنابراین لازمه جرم سرقت این است که سارق بدون رضایت مالک یا متصرف به صورت علنی و یا مخفیانه مبادرت به بردن مال دیگری بنماید.
عنصر معنوی:  همان قصد ارتکاب جرم است که علاوه بر سوء نیت عام، قصد تملک بعنوان سوء نیت خاص لازم و ضروری است. برای تحقق جرم سرقت وجود قصد مجرمانه و علم سارق بر مال غیر بودن مال مسروقه حائز اهمیت است بنابراین جرم سرقت یک جرم عمومی است که همواره با سوء نیت محقق می شود.
عنصر قانونی:  همان اصل قانونی بودن جرم و مجازاتهاست و آن اینکه باید قانونگذار موضوعی را جرم بداند تا بتوان مرتکب را مجازات کرد و با نبودن عنصر قانونی نمی توان مرتکب فعل را مجازات نمود. بنابراین قانون مجازات اسلامی مهمترین عنصر قانونی جرم سرقت است که تفسیر مجازات هرنوع سرقت را جداگانه بیان داشته که در این مطالب به دلیل محدودیت جایی برای توضیح نیست.

انواع  سرقت

سرقت بر حسب نوع میزان مجازات و ماهیت آن به اشکال مختلف تقسیم دسته بندی شده است:
• دسته اول سرقت حدی
•  دسته دوم سرقتهای تعزیری

سرقت حدی

ماده ۱۹۷ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۰ در تعریف سرقت مقرر می دارد «سرقت عبارت است ربودن مال دیگری بطور پنهانی» در این تعریف چهارعنصر «ربودن» «مال» « دیگری» و «بطور پنهانی» نهفته است که تعریف سرقت را شکل می دهد.
سرقت حدی به دو صورت می باشد:
•  سرقت با شرایط خاص
• راهزنی
سرقت با شرایط خاص مستلزم حد: در این نوع سرقت اول اینکه سرقت باید بطور مخفیانه انجام گیرد: سرقت مستوجب مجازات حد باید به نحوی ارتکاب یابد که صاحب مال متوجه ارتکاب عمل ربودن مال خود نشود، بنابراین سرقتی که با علم و اطلاع صاحب مال صورت گیرد، مستوجب مجازات حد نخواهد بود. حد ملاک مخفی بودن حد عرفی می باشد. دوم اینکه خارج کردن مال از حرز همراه با هتک حرز شرط دیگر سرقت مستوجب این است که مال به وسیله سارق یا با همکاری دیگری، از حرز خارج شود، چون حرز محل مناسب برای نگهداری مال است ویژگی اصلیش آن است که بدون هتک و از بین بردن آن نمی توان به مال موجود در حرز دست یافت و سوم اینکه سرقت در سال قحطی انجام نگیرد سرقت در صورتی مستوجب حد است که در سال قحطی صورت نگرفته باشد. منظور از قحطی فقدان ارزاق عمومی در سال ارتکاب جرم سرقت است. اگر فرد محتاجی به خاطر تأمین معاش خود یا خانواده خود مرتکب سرقت گردد مستلزم حد سرقت نیست. راهزنی: راهزنی یکی از انواع سرقت مستلزم حد است که کیفر آن مجازات جرم محاربه می باشد. ماده ۲۸۱ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ مقرر می دارد: راهزنان، سارقان و قاچاقچیانی که دست به سلاح ببرند و موجب سلب امنیت مردم و راه ها شوند محاربند. بنابراین راهزنی عبارت است از گرفتن اموال مسافرین و عابرین در طرق و شوارع ضمن غافلگیری و تهاجم مسلحانه.

سرقت های تعزیری

سرقت های تعزیری به سرقتی گفته می شود که سارق شرایط اجرای حد را ندارد و به همین اساس حاکم یا قاضی دادگاه آن را تعزیر خواهند کرد. بنابراین هر سرقتی تعزیری است مگر اینکه حدی بودن آن ثابت شود زیرا سرقت تعزیری به جز قواعد عمومی، شرط دیگری ندارد.

مجازات سرقت تعزیری

سرقت تعزیری به سه دسته تقسیم می شود:
• سرقت ساده
• سرقت مخل نظم
• سرقت مشدد
الف- سرقت ساده:
عنصر قانونی سرقت ساده، ماده ۶۶۱ قانون مجازات اسلامی می باشد. سرقتی است که دارای ارکان و شرایط عمومی است و هیچیک از شرایط سرقت حدی یا سرقت مشدد را ندارد. البته اگر میزان مجازات را مبنای ساده و مشدد بودن سرقت قرار دهیم، سرقت موضوع ماده ۶۶۵ قانون مجازات اسلامی که کمترین را دارد سرقت ساده خواهد بود.
ب- سرقت مخل نظم:
ماده ۲۷۶ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ سرقت مخل نظم را که نوعی سرقت تعزیری می باشد. «سرقتی که فاقد شرایط اجرای حد می باشد و موجب اخلال در نظم با خوف شده را بیم تجری مرتکب یا دیگران باشد، اگرچه شاکی نداشته یا گذشت نموده باشد، موجب حبس تعزیری از یک تا پنج سال خواهد بود» اطلاق این ماده شامل سرقت های تعزیری ساده و مشدد می شود.
ج- سرقت مشدد:
منظور از سرقت مشدد، هرگونه سرقتی است که مقرون به یک یا چند عامل از عوامل تشدید مجازات بوده و مجازات آن شدیدتر از مجازات سرقت ساده باشد و شرایطی را نیز داشته باشد که در قانون پیش بینی کرده است. این شرایط، حصری می باشد و نمی توان عامل دیگری غیر از عوامل پیش بینی شده در قانون را عامل تشدید مجازات قرارداد، عوامل تشدید مجازات که در مواد ۶۵۱ تا ۶۶۰ قانون مجازات اسلامی بیان شده اند که عبارتند از سرقت در شب، تعدد سارقان، سرقت مسلحانه، بالا رفتن از دیوار، شکستن حرز، استفاده از عنوان با لباس مستخدم دولت، مامور دولتی قلمداد کردن، بکاربردن کلید ساختگی، سرقت از محل مسکونی، سرقت همراه با آزار یا تهدید، سرقت از محل های عمومی، مستخدم، شاگرد و کارگر بودن سارق، سرقت به اقتضای شغل، کیف زنی یا جیب بری و امثال آن، سرقت در مناطق بحرانی، سرقت آب، برق و گاز و تلفن.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • مجید
    مجید

    سلام خسته نباشید.فردی موتورسیکلت من رو برده و رسید جعلی برام نشون داده و هیچ پولی به حساب من نیومده هیچ قول نامه ای از من نداره و خودش هم می‌دونه که به من دروغ گفته.آیا میتونم اعلام سرقت کنم؟؟ از هرکسی هم که سوال کردم گفتن این دزد و و کلاه برداره

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      اگر مبایعه نامه ای با ایشان ننوشته اید می توانید اعلام سرقت کرده و ازایشان شکایت کنید

  • علی فراهانی
    علی فراهانی

    سلام وقت بخیر. یه سوالی ازتون داشتم.
    فردی در دادگاه تجدید نظر از ۱۱ فقره سرقت تبرئه میشه و مجازات از ۳ سال و ۹ ماه حبس، ۱۱ ضربه شلاق و ۱۵۰ میلیون رد مال به ۱۰۰ روز حبس و ۱۰ ضربه شلاق کاهش پیدا میکنه.
    در دادنامه تجدیدنظر حرفی از رد مال نبردن، آیا با وجود تبرئه شدن باید رد مال بپردازد؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      در دادنامه تجدیدنظر فقط اشاره به تأیید و یا نقض حکم می شود و بنابراین اگر تأیید شده رد مال دارد و لاغیر

  • ماهان
    ماهان

    مجازات جرم سرقت از کارفرما چه مدت هست؟بعضی سایت ها نوشتن شش ماه تا سه سال و بعضی دیگه نوشتن سه ماه تا یک سال و نیم!!!

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      سرقت از کارفرما با غیر هیچ تفاوتی ندارد و مجازات سرقت اعمال می شود. (از سه ماه و یک روز تا دوسال و تا هفتاد و چهار ضربه شلاق می باشد که با توجه به قانون تقلیل مجازات تبدیل به جزای نقدی می گردد ولی رد مال به صورت قطعی به عهده سارق هست)

  • ماهان
    ماهان

    با سلام
    من قبلا به یه دوستی که براش کار میکردم و به نوعی کارگرش بودم .مبلغ ۲۰۰میلیون تمن سال ۹۶ در طول چند فیش براش واریز کردم جهت خرید آپارتمان و معامله ولی الان بعد چند سال میگه پول خودم بوده و مال خودم بوده که پسش دادی..
    سوال اولم اینه که باید کلاهبرداری شکایتش کنم یا خیانت در امانت؟و بعد اگه نتونم اثباتش کنم آیا ایشون میتونه اعاده حیثیت کنه؟؟
    و سوال دومم اینه که آیا پرداخت مال به نرخ روز یعنی تا وقتی که اولین روزشکایتش کنم تا اونروز شکایت مال به نرخ روز محسوب میشه یا اینکه تا وقتی که حکم به نفع من بیاد شامل تاخیر و تادیه میشه؟؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      شما باید مستنداتی جهت اثبات ادعای خود مبنی بر خیانت در امانت یا کلاهبرداری تهیه و ارائه نمایید و بر حسب مستندات گردآوری شده شکایت شما قابل تعقیب خواهد بود در صورت عدم اثبات حق اعاده حیثیت برای طرف مقابل شما محفوظ خواهد بود.

  • يونس
    يونس

    سلام من خونه مبله در اختيار شخصى قرار دادم بعد از اتمام مهلت خونه خالى تحويل كرفتم وسايلم برده بود و كارت ملى جعلى در اختيارم بود از حساب بانكيش بول به كارتم زده بود آيا سرقت تعذيرى و كلاهبردارى و خيانت در امانت ميباشد

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سرقت است

  • سارا
    سارا

    سلام اگر کسی با اجازه وارد مکانی بشه و مالی رو به طور یواشکی از کمد بدزده چه نوع سرقتی محسوب میشه؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام،
      سرقت تعزیری است.

  • پویان
    پویان

    باسلام اینجانب کارمندرسمی دولت هستم وبنابردلایل متعددهمواره ازسوی کارگزین دستگاه مشمول اقدامات مغرضانه قرارمیگرفتم مثلا اگرقانونا حقی تعلق میگرفت درموردمن اعمال نمیشدولی شخص دیگری علیرغم دارانبودن شرایط احرازابن حق به ایشان داده میشدتااینکه وفق بخشنامه هیات وزیران مشمول افزایش ۲۵درصدی حقوق درسال ۱۴۰۰ شدم که حسب ان میبایست به جمع حقوقم ۱/۶۲۵/۰۰۰نومان اضافه میشدلیکن پس ارصدورحکم ورحالی که بشرح متن رسما اعلام افزایش ۲۵درصدی شده بود کاملا مزورانه وپنهانی متوجه شدم بجای افزایش رقم بالا ددحکم کارگزینی ام صرفا ۶ورصدیعنی ۴۰۰/۰۰۰تومان اضافه شده وبااینکه این اقدام توسط مسول اداری صورت گ فنه ولی امضاحکم راازرییس دستگاه اخذمینمایندحال سوال ایا بجهت تعاریف جقوق جزایی مصداق عمل ارتکابی سرقت محسوب میشودیاخیرواینکه جهت شکایت صرفا بایدترریییس دستگاه که امضایش پای حگم است شکایت نمودیاازعوامل اجرایی پشت قضیه که فاقدهرگونه امضایی درمدرگ صادره که دردسنرس بنده است نمود؟صمن انکه چنانچه این اقدام درراستای نعاریف سرقت نلقی نشودچه عنوان اتهامی رامیتوان مطرح نمودتا نسبت به احقاق حقم که موجب ضررو زیان ماهیانه ام است طرج دعوی نمایم باتشکرازارایه طریقی گه میفرپایندباتشکر

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام. موضوع میتواند از مصادیق تحصیل مال نامشروع باشد.

  • محمد کریمی
    محمد کریمی

    سلام جناب
    از مطالب خوبتون ممنونم
    یک سوال داشتم بابت این که اگر بخواهیم قوانین مجازات سرقت و به صورت کلی تغییر بدیم از پایین ترین سلسله و کدام مرجع رسمی باید پیگیری کنیم تا به مطالبه هامون برسیم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      ه کمیسیون های قضایی مجلس شورای اسلامی مراجعه کنید

  • سونیا
    سونیا

    سلام یک سوال داشتم اگر جواب بدید ممنون میشم…؟

    ما چند وقته پیش خانه خالمون مهمانی رفتیم شب که شد شوهر خالم به
    دادشم گفته روستای شما دوربین داره یانه داداشم گفته اره داره این خیابان داره اونجا داره شوهر خالم گفته میشه
    بریم از روستای شما طلب دارم
    ازش بگیریم بیایم داداشم
    باهش رفته گفته از ماشین پیاده نشو من میام رفته یک گونی بار زده
    برگشتنی مامورا اینارو میگیره
    از طرف قیچی کابل در میاد
    الان برای داداشم مشارکت در سرقت کابل زده… ولی طرف خودش اقرار گرده گفتع بیگناه هسته و اقرار نامه هم ازش گرفتیم لایه نویس کرد گذاشت داخل پرونده الان نظر شما داداشم تبرعه میشه

    اگر داداشم راهنمای هم کرده باشه
    با اقرار نامه اون سارق اصلی تبرعه میشه

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      اگر ثابت شود در سرقت مشارکت عملی و مادی نداشته تبرئه می شود و البته ممکن است به معاونت در سرقت محکوم شود که باید ثابت کند از قصد و نیت سارق اصلی بی اطلاع بوده است تا تبرئه شود

  • مرتضی حیدری
    مرتضی حیدری

    سلام من بخاطر ۲۴۰هزارتومان ضایعات ک توبیابون پیدا کردم شاکی پیداکردم بازداشت شدم کیفر خواست صادر شد و طی رسیدگی در دادگاه در نهایت تبرئه شدم اما شاکی اعتراض زده وتجدید نظر رای بدوی رانقض کرده ورای داده ب رسیدگی ماهوی
    والان تکلیف چیه ؟ایا باز دوباره همه چیز ازنوع برسی میشه
    شاکی میگه دزدیدم درصورتی ک نمیتونه دلیلی برنفی اینکه من پیدا کردم ارائه بده ب دادگاه
    مگه نباید طبق اصل برائت دلیل ارائه بده ب دادگاه ک بتونه ثابت کنه ک من دزدیم ؟درضمن قبل از اینکه ضایعات را من بفروشم هیچ اعلام سرقتی درموردش نکرده و هیچ گزارشی توسط کلانتری تهیه نشده ک از ملکش دزدی شده،؟
    خواهش میکنم راهنماییم کنید کلافه شدم دیگه بخدا

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام، دادگاه تجدیدنظر پس از نقض رای خود مبادرت به صدور رای می نماید.

  • نجمی
    نجمی

    سلام منزل من بدونه هچ تخریبی مورد سرقت قرار گرفته وفقط طلاهای ما سرقت شده ظاهرا سارق کلید داشته من وهمسرم دوهفته شهرستان بودیم پسرم هم سرباز بوده وپادگان بودن لطفا در یافتن سارق کمکم کنید ممنون از لطف شما

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام، باید ابتدا نسبت به طرح شکایت سرقت اقدام کنید تا از طریق پلیس آگاهی تحقیقات صورت گیرد.

  • مرتضی حیدری
    مرتضی حیدری

    سلام‌ من چند تا تیکه حلب پیدا کردم کناره جاده توبیابان وفروختم ب قیمت ۲۴۰هزارتومان حالا مدعی پیدا کرده این حلب ها ومیگه دزدی ورفته شکایت کرده منم در اگاهی و دادسرا گفتم ک پیدا کردم کناره جاده اما بازهم‌ازم سند گرفتن و ازادم کردن شاکی هیچ‌شاهدی یا مدرکی نداره ک من اینا رو از کجا برداشتم و من هم شاهدی برای ادعام ندارم ب نظر شما تکلیف من چیه الان من دزد هستم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام
      اگر اثبات نمایید که اموال را در بیابان و در وضعیتی که عرفا بلاصاحب افتاده است پیدا کرده اید امکان تبرئه شما بسیار زیاد است.

  • منیر شیرازیان
    منیر شیرازیان

    باسلام ایا ضبط اسناد و مدارک ملک توسط فروشنده با وجود دریافت ۹۰درصد مبلغ مورد معامله وعدم عودت ان به خریدار جهت جلوگیری از طی مراحل قانونی تنظیم سند سرقت محسوب میگردد ممنون

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام.خیر.

ثبت پرسش

شما می توانید از این بخش سوال خود را ثبت کنید و در کمترین زمان پاسخ مناسب را از طریق ایمیل دریافت کنید.

مشاوره حضوری

از طریق این بخش شما می توانید قرار مشاوره حضوری خود را ثبت و در زمان مشخص شده مشاوره حضوری دریافت کنید.

مشاوره تلفنی

درصورتی که نیاز به مشاوره تلفنی دارید از این بخش اقدام کنید و با وکلای پایه یک دادگستری تلفنی صحبت کنید.



  مشاوره تلفنی رایگان