نفقه فرزند و نحوه پرداخت نفقه فرزندان

3.6/5 - (86 امتیاز)

جهت مشاره تلفنی رایگان و درخواست وکیل خانواده با شماره زیر تماس بگیرید


71333400 - (021) { سی خط ویژه }

نفقه فرزندان

نفقه فرزند مشترک از جمله امور مالی می باشد که زوجین در صورت جدایی و یا طلاق باید نسبت به آن اظهارنظر نمایند. حضانت فرزند تا ۷ سال چه پسر یا دختر با مادر می باشد ولی پدر مکلف به پرداخت هزینه های فرزند مشترک در حد عرف می باشد. نفقه فرزند ذکور تا ۱۸ سال و اناث تا مادام که دختر ازدواج نکرده باشد به عهده پدر است. چنانچه فرزند ذکور بعد از سن ۱۸ سالگی تحصیلات عالیه را ادامه دهد مخارج و هزینه تحصیلی با پدر است. اگر پدر نفقه فرزند را پرداخت نکند و مستطیع هم باشد قانونگذار تا ۶ ماه حبس حداکثر برای پدر در نظر گرفته است که در ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده از ۳ ماه و یک روز تا پنج ماه و پنج روز و در ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی اسبق از ۳ ماه و یک روز تا یک سال حبس تعیین نموده بود. لکن در قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ میزان حداکثر مجازات را تا ۶ ماه تعیین نموده است نحوه شکایت برای فرزندان ابتدائاً از طریق دادسرا و سپس دادگاههای خانواده یا برحسب نظریه به شورای حل اختلاف انجام میگیرد که در صورت امتناع پدر مجازات و الزام به پرداخت نفقه پیامد آن است.

نفقه فرزند

توافق زوجین بعد از طلاق ملاک عمل است. زیرا اگر حکم طلاق بر این اساس باشد که مادر حضانت فرزند و مخارج او را تقبل نموده باشد همین امر جاری است. لکن اگر مادر بعد از طلاق بپذیرد که فرزندان را نگهداری کند و نفقه را پدر بدهد همین شرط جاری و ساری است.
در صورت توافق نفقه با اتفاق نظر والدین تعیین می گردد و در صورت عدم توافق با مراجعه به شورای حل اختلاف می توان آن را مطالبه نمود که شورا موضوع را به کارشناس دادگستری ارجاع می دهد و کارشناس با بررسی کامـل موضوع میزان نفقه را تعیین می نماید. کارشناسی نفقه فرزند توسط احد از کارشناسان که از طریق شورای حل اختلاف تعیین میشود انجام میگیرد که در صورت اعتراض تا سه مرحله قابل اعتراض خواهد بود.

نفقه فرزندان به محض تولد تا سن ۱۸ سالگی فرزند ذکور و تا مادامی که دختر ازدواج مینماید به عهده پدر است لکن ممکن است دختر دارای همسری باشد که فوت نموده باشد که مستمری شوهر وی به فرزند و همسرش تعلق میگیرد. لکن طبق مصوب مجلس شورای اسلامی در صورتیکه زن مطلقه حقوق مستمری از همسر متوفی دریافت کند نفقه از عهده پدر ساقط میشود و نفقه فرزند پسر بعد از طلاق تا سن ۱۸ سالگی و سپس ادامه تحصیلات علیه کماکان به عهده پدر است.

اگر پدر نفقه فرزند را پرداخت نکند و مستطیع هم باشد قانونگذار تا ۶ ماه حبس حداکثر برای پدر در نظر گرفته است که در ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده از ۳ ماه و یک روز تا پنج ماه و پنج روز و در ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی اسبق از ۳ ماه و یک روز تا یک سال حبس تعیین نموده بود. لکن در قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ میزان حداکثر مجازات را تا ۶ ماه تعیین نموده است.

پرداخت نفقه فرزند بعد از فوت پدر با چه کسی است؟

پرداخت نفقه فرزند بعد از فوت پدر که طبق ماده ۱۱۹۹ قانون مدني، نفقه اولاد بر عهده پدر است پس از فوت پدر يا عدم قدرت او به انفاق به عهده اجداد پدري است با رعايت الاقرب فالاقرب در صورت نبودن پدر و اجداد پدري يا عدم قدرت آنها نفقه بر عهده مادر است. هر گاه مادر هم زنده يا قادر به انفاق نباشد با رعايت الاقرب فالاقرب به عهده اجداد و جدات مادري و جدات پدري واجب النفقه است و اگر چند نفر از اجداد و جدات مزبور از حيث درجه اقربيت مساوي باشند نفقه را بايد به حصه متساوي تأديه كنند. بنابراین همانگونه آنان در صورت فوت فرزند ارث از فرزند می برند حق حضانت و پرداخت نفقه را نیز قانونگذار بر عهده آنان محول نموده است.

مدارک لازم جهت مطالبه نفقه فرزند

مدرک لازم جهت مطالبه نفقه عبارتست از هرگونه استشهاد یا تعهداتی که عقیم مانده و یا احکامی که قبلاً صادر شده و از قوه به فعل تبدیل نشده و اقرار و اعتراف پدر در این زمینه دلیل بر اثبات ادعاست.

نفقه فرزند نامشروع

فرزند نامشروع که حق نفقه ندارد. زیرا ممکن است منتسب به پدر نباشد و یا بدون رعایت موازین شرعی و قانونی فرزند تولد گردد که لازمه پرداخت نفقه اثبات نسب بوده و اگر موارد دیگری وجود داشته باشد که توافق تولد فرزند به یکی از آن دو نفر (زن و مرد) در صورت تولد تعلق گیرد. ملاک رأی دادگاه است.

نفقه فرزندخوانده

فرزند خوانده اگر از طریق امور سرپرستی با رعایت شرایط و قانون و احکامی که از طریق مقام قضائی به فردی اعطاء شده باشد کماکان پدر یا برحسب مورد مادر باید مطابق سایر فرزندان نسبت به پرداخت نفقه وی اقدام نماید.

 نفقه فرزندان بالای ۱۸ سال

نفقه فرزندان بالای ۱۸ سال عبارتست از ذکور تا ۱۸ سال و تا پایان تحصیلات عالیه ولی اگر طفل محجور- معلول یا بواسطه تأئیدیه پزشکی قانونی قادر به تأمین معاش خود نباشد کماکان اولاد ذکور بعد از ۱۸ سالگی به بعد پدر ایشان عهده دار نفقه ایشان میباشد و فرزند اناث تا مادام که شوهر نکند به عهده پدر ولی اگر شوهر کند و مطلقه شود و یا همسرش فوت نماید که مستمری نداشته باشد. کماکان نفقه وی هم به عهده پدر موکول شده است.

نفقه فرزندان بالای 18 سال

مزایای مطالبه نفقه فرزند توسط وکیل

مطالبه نفقه فرزند توسط وکیل مسلماً هر وکیل با توجه به تعاریف قانونگذار و دفاعیات مستدل و مدارکی که بدست آمده است میتواند جهت اثبات نفقه فرزند از طریق محاکم وارد عمل شود.

مستطیع چه کسی است؟

کسی که استطاعت مالی دارد را مستطیع می نامند که اگر نفقه اقارب را پرداخت نکند احکام قانونی بر وی جاری می شود نفقه اقارب فقط ناظر به حال و آینده است.

نفقه اقارب یعنی فرزندان و پدر و مادر را فقط برای زمان حال و آینده می توان مطالبه کرد ولی قانوناً امکان مطالبه نفقه گذشته از اقارب وجود ندارد.


مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • سمیه حبیبی
    سمیه حبیبی

    سلام. خانمی ۴۰ ساله هستم که ۱۵ سال است ازهمسرم جداشدم. دراین مدت پدرم با وضع مالی خوب هیچگونه کمکی به من نکرده. این درصورتی است که بیگارم وبه سختی زندگی میکنم. حتی تمام این مدت درخانه پدرم زندگی نکردم. آیا تامین مخارج من بعدازطلاق برعهده خودم است یاپدرم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      مخارج شما بر عهده خودتان می باشد و پدرتان در این خصوص تعهدی ندارد

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      بر عهده خودتان می باشد و معمولاً مراجع قضایی حکم به الزام پدر نسبت به پرداخت نفقه نمی دهند

  • ن.م
    ن.م

    سلام وقت بخیر
    برای تعدیل نفقه بازم لازم میشه بعد از ثبت درخواست که حضوری دادگاه برم ؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      اگردادخواست را ثبت نموده اید باید منتظر ابلاغیه جلسه رسیدگی از دادگاه باشید

  • نیلوفر کیشانی
    نیلوفر کیشانی

    سلام من قصد گرفتن طلاق توافقی دارم وقصد گرفتن حضانت هر سه فرزندم، میخوام بدونم نرخ نفقه هر سه فرزندم که یه دختر و دو پسر خردسال هستند چقدر تعیین میشه یا مبلغ رو خودم میتونم توافق کنم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      میزان نفقه فرزند را دادگاه پس از ارجاع به کارشناس تعیین می نماید.

  • سحر
    سحر

    سلام دختری ۲۴ ساله هستم، پدر و مادرم طلاق نگرفته اند، کار میکنم با حقوق ماهی ۵ تومن، پدرم هیچ خرجی بهم نمیده خواستم بدونم میتونم برم دادگاه درخواست نفقه کنم؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      با توجه به اینکه شما خودتان شاغل هستید به نظر امکان اخذ نفقه وجود دارد.

  • وصال
    وصال

    با سلام، اگه زن و شوهری طلاق بگیرن از هم و زن مهریه خودش و در قبال طلاق ببخشه و مقداری هم برای حضانت گرفتن فرزند ببخشه. و الان بعد چند سال نمیخاد نفقه فرزند بده. ما چه جوری و از چه راهی میشه شکایت کنیم؟ و با زمان حال چ مقدار نفقه باید بده و یا چ مقدار از حقوقش کسر میشه اگه کارمند باشه

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      نفقه فرزند نیاز به مطالبه و طرح دعوی حقوقی از طریق دادگاه علیه پدر دارد

  • فرزانه
    فرزانه

    با سلام نفقه دخترم از طریق تامین اجتماعی که از حقوق پدرش کسر و به حسابش پرداخت میشد مدتی مبلغ فوق واریز نمیشه که البته از حقوق پدرش همچنان کم میشه چرا تامین اجتماعی مبلغ رو سر وقت واریز نمیکنه و اینکه آیا امکانش هست برای مسکن اقدام کنم و به چه صورت میشه ممنون از پاسخگویی شما

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      این موضوع که تأمین اجتماعی حقوق را در موعد پرداخت نمی کند یک موضوع اداری است و بهتر است که با مراجعه حضوری به تأمین اجتماعی آن را پیگیری نمایید.

  • narges
    narges

    سلام برای مشاوره میشه لطفا شماره کارتتون و بدید ممنون

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      اطلاعات مربوطه در داخل سایت درج شده است.

  • هیراد
    هیراد

    سلام
    من ۲۰ سالم هست پدر و مادرم هم طلاق نگرفتن
    میتونم طلب نفقه کنم یا نه؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      نفقه اولاد تا زمان ازدواج و مشغول شدن به کار به عهده پدر می باشد که اعم از هزینه مسکن خوراک و پوشاک است.

  • حسین
    حسین

    سلام بنده سال ۹۹ جدا شدم . طلاق توافقی . و حضانت پسرم با من هست . و نفقه بامن هست. پسرم با من زندگی میکنه. و تا بحال هیچ نفقه ای پرداخت نکردم.
    مدتی هست که رفته و با مادرش زندگی میکنه. آیا میتونن از من نفقه گذشته رو مطالبه کنن

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      نفقه گذشته به فرزند تعلق نمی گیرد و فقط می تواند نسبت به مطالبه نفقه حال و آینده اقدام نماید.

  • حسین
    حسین

    سلام من سال ۹۹ جداشدم و یک پسر دارم که دست مادرش هست و دادگاه نفقه فرزند رو ۴۰۰تومان مشخص کرده و من تا الان ندادم الان دادخواست دادن برای نفقه چیکار میتونم انجام بدم الان میتونن تغییری در مبلغ نفقه انجام بدن و من الان باید همه نفقه ای ندادم بدم و اینکه تقسیم مبلغ نفقه که ندادم میتونم انجام بدم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      امکان تعدیل مبلغ نفقه با توجه به گذشت زمان و افزایش هزینه ها وجود دارد ولی نفقه گذشته ای که پرداخت نشده دیگر قابل مطالبه نخواهد بود.

  • Pmaryam
    Pmaryam

    سلام داداش من یه دختر داره زنش طلاق گرفته حالا زنش درخواست نفقه کرده برا دخترش و داداشم زندانیه اما سند گذاشتیم بیرونه تا ۲۶ سال حبس داره حالا دادگاه گفته ماهی ۹۳۰ تومن نفقه بده حالا میتونیم اعتراض بدیم یا بی فایده ست ؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      امکان اعتراض وجود دارد ولی تأثیر چندانی در مبلغ مذکور ندارد

  • متین
    متین

    سلام نفقه فرزند پسر تا چند سالگی باید پرداخت شود ؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      نفقه فرزند تا زمانی که فرزندان زندگی مستقل تشکیل بدهند بر عهده پدر است.

  • Si Ramezan
    Si Ramezan

    سلام
    دختری ۲۵ ساله، که پدر و مادرش ۵-۶ ساله توافقی جدا شدن، و خود دختر هم الان دانشجو ترم آخر کارشناسی هستش و با مادرش زندگی میکنه، و مادرش از شوهر سابقش(پدر دختر) نفقه خودشو میگیره،ولی دختر نفقه نمیگیره، الان میتونه درخواست نفقه از پدرش داشته باشه؟ اگه پدرش بگه نمیتونه نفقه پرداخت کنه چی میشه؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      بله با توجه به دانشجو بودن خانم امکان طرح دادخواست نفقه وجود دارد.

  • بانو
    بانو

    با سلام و احترام
    به صورت توافقی جدا از همسرم زندگی می کنم. با وجود توافق برای پرداخت نفقه بچه ها. همسرم از پرداخت نفقه امتناع کرده.
    برای درخواست نفقه کجا برم؟
    چون خودم از همسرم خواستم که از زندگیم بره آیا نفقه بچه ها به من تعلق می گیره؟/

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      نفقه فرزندان در صورت توانایی پدر به شما تعلق می گیرد و برای مطالبه آن باید با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی دادخواست مطالبه نفقه آن فرزندان را ارائه نمایید.

  • soltan
    soltan

    سلام پدر من از ۲ سالگی از مادرم جدا شده و دو سال بعد با زنی که دو خانه دارد از دواج کرده و الان در خانه زن دوم خود زندگی کرده و منئ۳۳سالمه وعمل غوده شکمی داشتم و کار نمی کنم و پدرم یک خانه دارد و راننده تا کسی است و ماهی ۵ میلیون حقوق باز نشستگی داردو من درخواست نفقه دادم و شکایت کردم ایا هم از دارایی پدرم و از دارایی زن دومش و وسایل خانه شان >در صورتی که کارشناسی بفرستم خونه زن دوم> پولی دریا فت کنم و هم نفقه به چه مقدار می توانم بگیرم؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت بخیر
      صرفا از دارایی پدرتان ان هم در صورت داشتن توانایی مالی به شما نفقه تعلق میگیرد .

  • خداداد
    خداداد

    سلام
    من دختر ۳۳ ساله مجرد هستم. مهندسم و ۱۵ سال هست که کار میکنم و تمام هزینه های زندگی، خوراک، پوشاک و هزینه های تحصیلم طی این ۱۵ سال به عهده خودم بوده. با وجودی که به خانواده کمک مالی میکنم اما اونها قبول نمیکنن و میگن تو پولی نمیدی .
    با من دعوا کردن، طی کتک کاری من از خونه فرار کردم و خونه خواهرم هستم الان. رفتم کلانتری شکایت قضایی کردم و پزشک قانونی هم رفتم.
    حالا سوالم اینه که آیا میتونم تو دادگاه بگم که علاوه بر اینکه بهم نفقه نمیدن از من پول هم میخان یا نه؟
    و آیا طبق قانون من چون شاغل هستم باید کمک خرج خانواده باشم یا نه؟
    میخوام وسایلم رو از خانه پدرم بیرون بیارم ولی بهم نمیدن، آیا میتونم از طریق قضایی اقدام کنم و بگیرم وسایلم رو؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      در این وضعیت نه شما تعهدی به پرداخت نفقه دارید و نه خانواده شما ولیکن در خصوص اختلافات ابتدا به شما توصیه می شود که با خانواده سازش نمایید و در صورت عدم سازش امکان تبدیل دادخواست در خصوص وسایل شخصی شما وجود دارد.

  • سعید تفحی
    سعید تفحی

    سلام خسته نباشید
    برای دریافت نفقه از پدر باید شماره حسابی به قانون بدهیم تا به پدر بدهد جهت واریز نفقه یا باید
    بین خود افراد انجام شود.

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      اگر بین خودتان به صورت کتبی توافق بنمایید نیاز به مرجع قضایی ندارید.

  • علی
    علی

    سلام ما توافقی جدا شدیم ویک فرزند ۶ساله دارم حضانت با زن ثابقم هست در حکم دادگاه نفقه قید نشده و من توان پرداخت نفقه ندارم ایا باید نفقه بدم و یارانه پسرمو میتونه جدا کنه؟؟؟؟؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      چون حضانت در حکم دادگاه به عهده همسرتان است وظیفه ایشان نگهداری از فرزند است و پرداخت نفقه به عهده شما می باشد.

  • احمد نصیری
    احمد نصیری

    سلام اینکه نفقه فرزندان حال و آینده قابل مطالبه است و بوسیله دادخواست مطالبه شده باشد پدر نفقه فرزند را می بایست از تاریخ دادخواست بپردازد یا از تاریخ اجرا به بعد ؟ اگر الان اجراییه صادر شده باشه ماههای تقدیم دادخواست تا الان هم باید پرداخت شود ؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام نفقه ی اقارب از تاریخ تقدیم دادخواست محاسبه میشود و بنابراین قبل از صدور اجراییه نیز محاسبه میشود

  • پدرام
    پدرام

    سلام.دخترم ۴ سالشه و من ماهی یه تومن نفقه میریزم به حساب مادرش.جدا از اینکه یارانه خودش میره حساب مادرش.از کمیته امداد هم میگیره.سر کار هم مادرش میره.در حالی که اکثرا پیش مادرش هم نیست.یا پیش منه یا پیش مادربزرگش..وقتی هم پیش منه همه کار براش میکنم..از خرید لباس تا دوچرخه.گوشی.الان مادرش میگه باید ماهی ۲ تومن بدی.در حالی که میدونم ماهی ۵۰۰ تومن هم خرج دخترم نمیکنه.چیکار کنم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام وقت شما بخیر
      تنها در صورتی که دادگاه مبلغ نفقه را افزایش دهد مکلف به پرداخت مبلغ بیش از مبلغ کنونی خواهید بود.

ثبت پرسش

شما می توانید از این بخش سوال خود را ثبت کنید و در کمترین زمان پاسخ مناسب را از طریق ایمیل دریافت کنید.

مشاوره حضوری

از طریق این بخش شما می توانید قرار مشاوره حضوری خود را ثبت و در زمان مشخص شده مشاوره حضوری دریافت کنید.

مشاوره تلفنی

درصورتی که نیاز به مشاوره تلفنی دارید از این بخش اقدام کنید و با وکلای پایه یک دادگستری تلفنی صحبت کنید.


برچسب‌ها : / /

  مشاوره تلفنی رایگان