نفقه فرزند و نحوه پرداخت نفقه فرزندان

نویسنده: رهجویان عدالت
۳.۵/۵ از (۹۱ امتیاز)
تاریخ انتشار: ۲۹ مرداد ۱۴۰۳
آخرین بروزرسانی: ۳۰ فروردین ۱۴۰۴
خلاصه مطلب

نفقه فرزند مشترک از جمله امور مالی می باشد که زوجین در صورت جدایی و یا طلاق باید نسبت به آن اظهارنظر نمایند. حضانت فرزند تا ۷ سال چه پسر یا دختر با مادر می باشد ولی پدر مکلف به پرداخت هزینه های فرزند مشترک در حد عرف می باشد. نفقه فرزند ذکور تا ۱۸ سال و اناث تا مادام که دختر ازدواج نکرده باشد به عهده پدر است. چنانچه فرزند ذکور بعد از سن ۱۸ سالگی تحصیلات عالیه را ادامه دهد مخارج و هزینه تحصیلی با پدر است. اگر پدر نفقه فرزند را پرداخت نکند و مستطیع هم باشد قانونگذار تا ۶ ماه حبس حداکثر برای پدر در نظر گرفته است که در ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده از ۳ ماه و یک روز تا پنج ماه و پنج روز و در ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی اسبق از ۳ ماه و یک روز تا یک سال حبس تعیین نموده بود. لکن در قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ میزان حداکثر مجازات را تا ۶ ماه تعیین نموده است نحوه شکایت برای فرزندان ابتدائاً از طریق دادسرا و سپس دادگاههای خانواده یا برحسب نظریه به شورای حل اختلاف انجام میگیرد که در صورت امتناع پدر مجازات و الزام به پرداخت نفقه پیامد آن است.

فهرست مطالب

نفقه فرزندان

نفقه فرزند

توافق زوجین بعد از طلاق ملاک عمل است. زیرا اگر حکم طلاق بر این اساس باشد که مادر حضانت فرزند و مخارج او را تقبل نموده باشد همین امر جاری است. لکن اگر مادر بعد از طلاق بپذیرد که فرزندان را نگهداری کند و نفقه را پدر بدهد همین شرط جاری و ساری است.
در صورت توافق نفقه با اتفاق نظر والدین تعیین می گردد و در صورت عدم توافق با مراجعه به شورای حل اختلاف می توان آن را مطالبه نمود که شورا موضوع را به کارشناس دادگستری ارجاع می دهد و کارشناس با بررسی کامـل موضوع میزان نفقه را تعیین می نماید. کارشناسی نفقه فرزند توسط احد از کارشناسان که از طریق شورای حل اختلاف تعیین میشود انجام میگیرد که در صورت اعتراض تا سه مرحله قابل اعتراض خواهد بود.

نفقه فرزندان به محض تولد تا سن ۱۸ سالگی فرزند ذکور و تا مادامی که دختر ازدواج مینماید به عهده پدر است لکن ممکن است دختر دارای همسری باشد که فوت نموده باشد که مستمری شوهر وی به فرزند و همسرش تعلق میگیرد. لکن طبق مصوب مجلس شورای اسلامی در صورتیکه زن مطلقه حقوق مستمری از همسر متوفی دریافت کند نفقه از عهده پدر ساقط میشود و نفقه فرزند پسر بعد از طلاق تا سن ۱۸ سالگی و سپس ادامه تحصیلات علیه کماکان به عهده پدر است.

اگر پدر نفقه فرزند را پرداخت نکند و مستطیع هم باشد قانونگذار تا ۶ ماه حبس حداکثر برای پدر در نظر گرفته است که در ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده از ۳ ماه و یک روز تا پنج ماه و پنج روز و در ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی اسبق از ۳ ماه و یک روز تا یک سال حبس تعیین نموده بود. لکن در قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ میزان حداکثر مجازات را تا ۶ ماه تعیین نموده است.

پرداخت نفقه فرزند بعد از فوت پدر با چه کسی است؟

پرداخت نفقه فرزند بعد از فوت پدر که طبق ماده ۱۱۹۹ قانون مدنی، نفقه اولاد بر عهده پدر است پس از فوت پدر یا عدم قدرت او به انفاق به عهده اجداد پدری است با رعایت الاقرب فالاقرب در صورت نبودن پدر و اجداد پدری یا عدم قدرت آنها نفقه بر عهده مادر است. هر گاه مادر هم زنده یا قادر به انفاق نباشد با رعایت الاقرب فالاقرب به عهده اجداد و جدات مادری و جدات پدری واجب النفقه است و اگر چند نفر از اجداد و جدات مزبور از حیث درجه اقربیت مساوی باشند نفقه را باید به حصه متساوی تأدیه کنند. بنابراین همانگونه آنان در صورت فوت فرزند ارث از فرزند می برند حق حضانت و پرداخت نفقه را نیز قانونگذار بر عهده آنان محول نموده است.

مدارک لازم جهت مطالبه نفقه فرزند

مدرک لازم جهت مطالبه نفقه عبارتست از هرگونه استشهاد یا تعهداتی که عقیم مانده و یا احکامی که قبلاً صادر شده و از قوه به فعل تبدیل نشده و اقرار و اعتراف پدر در این زمینه دلیل بر اثبات ادعاست.

نفقه فرزند نامشروع

فرزند نامشروع که حق نفقه ندارد. زیرا ممکن است منتسب به پدر نباشد و یا بدون رعایت موازین شرعی و قانونی فرزند تولد گردد که لازمه پرداخت نفقه اثبات نسب بوده و اگر موارد دیگری وجود داشته باشد که توافق تولد فرزند به یکی از آن دو نفر (زن و مرد) در صورت تولد تعلق گیرد. ملاک رأی دادگاه است.

نفقه فرزندخوانده

فرزند خوانده اگر از طریق امور سرپرستی با رعایت شرایط و قانون و احکامی که از طریق مقام قضائی به فردی اعطاء شده باشد کماکان پدر یا برحسب مورد مادر باید مطابق سایر فرزندان نسبت به پرداخت نفقه وی اقدام نماید.

 نفقه فرزندان بالای ۱۸ سال

نفقه فرزندان بالای ۱۸ سال عبارتست از ذکور تا ۱۸ سال و تا پایان تحصیلات عالیه ولی اگر طفل محجور- معلول یا بواسطه تأئیدیه پزشکی قانونی قادر به تأمین معاش خود نباشد کماکان اولاد ذکور بعد از ۱۸ سالگی به بعد پدر ایشان عهده دار نفقه ایشان میباشد و فرزند اناث تا مادام که شوهر نکند به عهده پدر ولی اگر شوهر کند و مطلقه شود و یا همسرش فوت نماید که مستمری نداشته باشد. کماکان نفقه وی هم به عهده پدر موکول شده است.

نفقه فرزندان بالای 18 سال

مزایای مطالبه نفقه فرزند توسط وکیل

مطالبه نفقه فرزند توسط وکیل مسلماً هر وکیل با توجه به تعاریف قانونگذار و دفاعیات مستدل و مدارکی که بدست آمده است میتواند جهت اثبات نفقه فرزند از طریق محاکم وارد عمل شود.

مستطیع چه کسی است؟

کسی که استطاعت مالی دارد را مستطیع می نامند که اگر نفقه اقارب را پرداخت نکند احکام قانونی بر وی جاری می شود نفقه اقارب فقط ناظر به حال و آینده است.

نفقه اقارب یعنی فرزندان و پدر و مادر را فقط برای زمان حال و آینده می توان مطالبه کرد ولی قانوناً امکان مطالبه نفقه گذشته از اقارب وجود ندارد.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

614 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
سارا

سلام من پسری ۱۳ ساله دارم که پدر قبل از تولد ترک خانواده کرده و هیچ پرداختی برای مادر و فرزند نداشته تا چهار سال در عقد وی بودم بی نتیجه وپس از وساطت با بخشیدن حقوق متعلق به خودم حمایت وحق طلاق گرفته و انجام شد مقدار نفقه بچه معلوم شد بعلت مشکلات بیماری نتوانستم برای مطالبه نفقه فرزندم اقدام کنم در حال حاضر برای ان اقدام کرده ام که البته با عدم سازش به دادگاه ارجاع شد برای تعدیل نفقه حالا ایا می توانم با اثبات عدم پرداخت نفقه قبل از این
مطالبه معوقه نفقه فرزندم را بکنم وبه چه صورت است ممنون

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
طبق حکم دادگاهی که حضانت فرزند را به عهده شما گذارده و نفقه تعیین کرده اند درخواست اجرائیه کنید.

مهسا

سلام وقت بخیر من دختر ۳۴ هستم ۱۱ شاغل هستم و‌پدرم حتی خرجی لباس هم به من نمیدهد ولی برادرم ۲۸ سال سن دارم و شاغل نیست و تمام مایحتاجش پرداخت و انجام میشود ایا نفقه به من تعلق میگیرد چرا که هیچ گونه خرجی برای برادم کردنند رو برای من هیچ گونه انجام ندادن

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
شما می توانید علیه پدرتان طرح دعوی مطالبه نفقه نمایید

طناز

سلام من دختر ۱۵ سالم خونه بابام زندگی میکنم مامان و بابامم از هم جدا نشدن ولی هیچ پولی به من نمی‌دن اصلا هیچ خرجی میتونم شکایت کنم؟

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
نفقه قانونی شما بر عهده پدرتان است درصورت امتناع وی از پرداخت نفقه می توانید با طرح دادخواست مطالبه نفقه اقدام نمایید

سارا

دختری ۲۲ ساله دانشجو هستم. پدرم از بعد از کنکور یواش یواش هزینه های واجب زندگی مرا تامین نمیکند مانند تهیه پوشاک و حمل و نقل به دانشگاه و تغذیه دانشگاه و ثبت نام دانشگاه و خودم دارم تهیه میکنم و مرا وادار به کار کردن میکند برخلاف میل خودم. چه کار باید بکنم؟

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
شما فقط می توانید از پدرتان مطالبه نفقه نمایید

لیلا

سلام وقت بخیر
من نزدیک ۵سال جدا شدم حضانت بچه ها با پدر ،ولی چون توافقی بود نوشتیم ۳الی ۴روز بچه ها پیش من باشن ،و ماهی ۱تومن نفقه بده .ولی تا الان چیزی برای بچه ها نزده ..من باید چیکار کنم میتونم درخواست نفقه بدم

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
بله امکان طرح دعوی نفقه فرزند برای شما وجود دارد

رضایی

پسری که پشت کنکور مونده و پدر نفقه نمی‌ده می‌تونه درخواست نفقه بکنه ؟

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
بله چنین امکانی وجود دارد

مهدی

ببخشید برا پسر بالای ۱۸ سال که در حال تحصیله بنظرتون چقدر نفقه تعیین می‌کنه دادگاه ؟

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
تعیین نفقه بر عهده دادگاه و با ارجاع به کارشناس رسمی دادگستری صورت می گیرد که مبنای تعیین آن وضعیت زندگی خانواده و سطح درآمد پدر می باشد

مهسا

سلام
وقتتون بخیر
حضانت پسر ۱۱ساله ام با من هست و درخواست نفقه کردم و دادگاه میزان نفقه رو تعیین کرد و من ب خدمات قضایی رفتم و حکم اجرایی رو زدم الان بابد چکاری انجام بدم؟؟؟

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
به اجرای احکام مراجعه کرده و پرونده اجرائی تشکیل دهید.

فاطمه زهرا

سلام وقتتون بخیر من یه دختر ۱۸ ساله هستم که پدرمادرم در کودکی من طلاق گرفتند و حظانت کامل من دست مادرم هست و پدرم تا الان هیچ هزینه ای هم نکرده آیا ممکنه که بتونن ازشون نفقه بگیرم؟و این تاثیری بر روی حظانت داره؟

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
شما در حال حاضر خارج از سن حضانت می باشید ولی نفقه شما به عهده پدرتان می باشد

×_×

دختر هستم ،پدرو مادرم طلاق گرفتن از وقتی ۱۳سالم بود ،الان۱۷ سالمه،شغل پدر کارگر ،خانواده هم خرجی نمیده ،از کجا پول بیارم؟برا درس خوندن ،خرج چیزایی لازم دارم ؟چرا ؟

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
شما می توانید علیه پدرتان دادخواست مطالبه نفقه طرح نمایید

ستاره علمی

سلام .پدر و مادری از هم جداشدند و دو فرزند دارند .و مادر برای نفقه دادخواست نمیدهد که قانونی حقشو بگیره .و فقط به صورت باج گیری اینکارو انجام میده .و پدر میخواد اینکار قانونی باشه میشه راهنمایی کنید

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
می تواند تا زمانیکه از طریق مرجع قضایی ملزم به پرداخت نشده چیزی پرداخت ننماید

زهره انفرادی

سلام‌من ۳سال با بچه هام جدا زندگی میکردم ۱سال و نیم هست طلاق غیابی گرفتم حضانت بچه ها با خودمه اگر اقدام کنم برای نفقه حدودا نفقه دختر ۱۳ساله و پسر۱۱ساله که بیمار و تحت نظر دکتر است و داروش کمیاب و گران چقدر میشه

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
میزان و مبلغ نفقه را کارشناس تعیین می کند

Zara

سلام.من پدر مفقود یعنی هیچکس ازش خبر ندارهسالی یبار شایدم بیشتر با عموم تماس میگیره و بعد خطش خاموش میشه پدر و مادرم ۱۷ ساله طلاق گرفتن …
خودم ۱۹ سالمه
میتونم درخواست نفقه بدم،، بابامو بکشونم داداگاه که فقط پیداش کنم و ببینمش.
میخام با بابام زندگی کنم ناپدری اذیتم میکنه.
امکانش هست پدرم شناسنامه و کارت ملی هم نداشته باشه 🤷‍♀️بالاخره آواره است و کارگر

لطفا راهنمایم کنین؟

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
بر اساس مشخصات شناسنامه ای پدرتان علیه او دعوی مطالبه نفقه طرح کنید

مریم محسنی

سلام
من دو سال با فرزندم جدا زندگی میکنیم و همسرم توافق به طلاق نمیکنه و ماهیانه ۵۰۰ هزار تومن به حساب دخترم واریز میکنه من باید درخواست نفقه فرزندم رو بدم یا درخواست تعدیل نفقه بدم؟تا حالا هم درخواست نفقه ندادم؟برای درخواست باید به کجا مراجعه کنم؟

ره جویان عدالت

سلام وقت بخیر
شما باید به دفاتر خدمات قصائی مراجعه و دادخواست تعیین نفقه فرزند مشترکتان را ثبت نمایید.

حوا رضوی

سلام روز بخیر
من وقتی دخترم یک سالش بود جدا شدم و الان کلاس اول
و هیچ هزینه ای از طرف پدرش پرداخت نمیشه
با توجه به اینکه توی طلاق نامه ذکر شده که ماهی دو میلیون تومان باید پرداخت کنه
با وجود شرایط مالی خیلی بدی که من و دخترم داریم ولی
من تا بحال به جایی شکایت نکردم
الان چطور میتونم طرح شکایت کنم

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
بله شما می توانید دادخواست نفقه فرزند را در دادگاه خانواده طرح نمایید

×