شرایط اثبات و شکایت از نزول خوار

نویسنده: رهجویان عدالت
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
2.9/5 از (19 امتیاز)
تاریخ انتشار: ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
آخرین بروزرسانی: ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
خلاصه مطلب
فهرست مطالب

ربا یا به اصطلاح عامی نزول، یکی از انواع فعالیت اقتصادی نادرست و مضر برای مردم و سیستم اقتصادی جامعه است که سبب پولدارتر شدن ربادهنگان و فقیرتر شدن رباگیرنده می­شود. از آنجایی که ربا مشکلات اساسی برای اقتصاد جامعه ایجاد می­کند .دربرخی نظامهای حقوقی از جمله در حقوق ایران دریافت و پرداخت ربا را جرم تلقی و مجازات در نظر گرفته شده است.

ربا چه زمانی رخ می­دهد

از نظر قانونی زمانی سود مضاعف بر مال ربا شناخته می­شود که دو طرف توافق کننده یک نفر مبلغ بیشتری را بدون هیچگونه تعهد یا شراکت و خدمات دیگری بعد از مدت زمانی به نفر دوم پرداخت کند. پس اگر پرداخت سود در قبال تعهدات و خدماتی از سوی اهداکننده­ی پول وجود داشته باشد و قرارداد درست و محکمی بین دو نفر جاری باشد، این عمل ربا محسوب نمی­شود.

قانون برای تشخیص درست­تر رخ دادن ربا، برای هر یک از طرفین درگیر در معامله ارتکاب سه عنصر را شرط می­داند:

۱-عنصر قانونی: عنصر قانونی در واقع از دل احکام اسلامی شکل گرفته است. به این شکل که در جامعه­ی اسلامی ربا جرم محسوب می­شود و مواردی را که قانون جرم محسوب نکرده شامل مجازات نمی­شوند. در مسئله­ی رباخواری، برای مثال رباگیرنده­ای که دچار اضطرار بوده، فرضا مریضی سختی داشته و پول را برای درمان نیاز داشته است و خرج کرده مجرم شناخته نمی­شود.

۲-عنصر معنوی: معنای عنصر معنوی این است که حتی در صورت انجام جرم، باید دید که انجام دهندگان آن از قصد و نیت ارتکاب جرم برخوردار بوده­اند یا کنش آن­ها به سبب ناآگاهی و عدم اطلاع بوده است. در مسئله­ی ربا، عنصر معنوی زمانی است که طرفین و یا حتی یکی از طرفین، در عمل اقتصادی ربوی مشارکت داشته است، اما ندانسته دست به این اقدام زده و نسبت به آن آگاه نبوده.

۳-عنصر مادی: این است که حتی با وجود قصد و انگیزه­ی جرم، آیا در نهایت جرم به صورت مادی و عملی صورت پذیرفته است یا خیر. یعنی طرفین درگیر در مسئله­­ی ربا، پول نزول را بین یکدیگر تبادل کرده­اند یا خیر.

انواع ربا از نظر قانون

از نظر قانون دوگونه معامله می­توانند به عنوان ربا شناخته شوند که البته هر دو در ذات یکسان هستند:

۱= ربای قرضی: که به همان نوع معمول ربا است، به صورتی که دو نفر توافق می­کنند که گیرنده­ی پول بعد از مدت مشخصی اصل پول را به همراه مبلغ اضافه­ای بازپس دهد.

۲- ربای معاملی: ربای معامله مربوط به برخی از کالاها با ویژگی­های خاص است. به صورتی که در معامله پایاپای کالا، طرفی از معامله بدون هیچ دلیلی مقدار بیشتری از آن کالا را باید بازپس دهد.

آیا وجه ضمانت یا داشتن چک و سفته جهت خسارت ربا حساب می­شود؟

با وجود اینکه این مبالغ نیز وجوه اضافی هستند و حتی ممکن است مبالغ سنگینی هم باشند، اما شامل قانون ربا نمی­شوند و باید آن را در ذیل قوانین چک و سفته مورد بررسی قرار داد.

روش ­هایی برای شکایت از نزول خواری

برای اقدام به شکایت از نزول­خوار (رباخوار) می­توان با مراجعه به کلانتری و همچنین تقدیم شکوائیه علیه افراد دخیل مورد نظر در این مسئله (اعم از رباخوار و واسطه­ها) اقدام کرد. سپس پس از تشکیل شدن پرونده­ی قضایی و ارسال آن به دادسرا، بازپرس طرفین دعوا را احضار کرده و مدارک و شواهد و همینطور استنادات آن­ها را در نظر می­گیرد.

پس از صدور قرار نهایی از سوی بازپرس، پرونده از سوی دادسرا به شعبه­ی دادگاه کیفری منطقه ارسال می­شود و در ساکی و متهم در دادگاه حاضر می­شوند و دلایل و دفاعیات خود را تقدیم دادگاه می­کنند. در نهایت دادرس دادگاه کیفری حکم به محکومیت یا برائت متهم صادر خواهد نمود.

اهمیت داشتن وکیل برای شکایت از نزول خواری

زمانی که شخصی اقدام به شکایت علیه نزول­خوار می­کند، در واقع خود نیز به نوعی مجرم شناخته می­شود و در صورت صدور حکم و اثبات رباخواری، خودش نیز از سوی قانون به علت پرداخت وجه به عنوان ربا مجازات می­شود. مگر اینکه بتواند اضطرار خود را اثبات کند و معاذیر قانونی برای عمل خود داشته باشد.

از سویی فردی که نزول­خواری می­کند، از پیش خود را برای اتفاقات و شکایاتی از این دست آماده کرده است، لذا  غالباً مشخصا دفاعیات محکمی را برای ارائه خواهد داشت و تا حد امکان سعی می­کند مدارک اثبات جرم در دست ربا دهنده نباشد. و در صورتی که شکایت شاکی منجر به قرار منع تعقیب گردد این احتمال وجود دارد که شاکی به علت افتراء تحت تعقیب قضایی قرار گیرد.

به سبب تمامی دلایل فوق، داشتن یک وکیل مجرب و آشنا با شکایت و روند دادگاهی در زمینه­ی رباخواری، از واجب­ترین اقدامات پیش از شکایت از رباخوار برای شاکی محسوب می­شود. و حضور وکیل در دادگاه می­تواند شانس پیروزی در دعوا را افزایش دهد.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

119 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
علی

سلام من از یه آقایی ۱۸۰میلیون نزول کردم متاسفانه
ایشون روزی که میخواست پول بده یه قرار داد کاری گذاشت جلو ما که مثلا شریک کار ما هست و این مبلغ بابت شراکت میده ماهم چون خیلی گیر بودیم امضا کردیم قرار بود ۱۴ماه ماهی ۲۰میلیونم بهش برگردونیم اما الان زده زیر حرفش میگه نه باید ۲۰ماه ماهی۲۰تومن پرداخت کنید
اون قرار دادی هم که با ما نوشت مدت اقساط ننوشت و یه چک ۴۰۰میلیونی هم از ما گرفت که ما چک ثبت نکردیم
واقعا امونمو بریده دیگه پولی نمونده برام که بهش بدم میتونم برم شکایت کنم همون ۱۸۰میلیون ۶ماه پیشو که داده بهش برگردونم یا نه باید با سود بهش بدم؟

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
شما میتوانید شکایت ربا خواری از ایشان در مرجع قضایی ثبت کنید

علی

سلام بنده دوسال پیش در چند مقطع به مرور زمان ۷ میلیارد تومن بابت پیش خرید اپارتمان به یکی از دوستان طلا و پول و دلار و ارزدیجیتال دادم و ایشان به بنده سفته دادن و زمانی که فهمیدم دروغ گفته و ازش طلب کردم گفت دروغ گفتم و ندارم و پولارو از دست داده و زیر بار نرفت منم یک عدد سفته یک میلیاردیشو گذاشتم اجرا فردا وقت دادرسی است میخواستم بدونم چی میشه؟ دستم به جایی بنده؟

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
شما به میزان مبلغ مندرج در سفته ها از ایشان طلبکار و دادگاه حکم محکومیت ایشان را به پرداخت وجه صادر می نماید

سیدجعفر

باسلام خدمت اساتید.همسرم از شخصی پول گرفته پنجاه ملیون و ماهیانه شش ملیون پرداخت کرده بمدت چهارده ماه.یعنی چهارده تا شش ملیون پرداخت کرده و شخص پول دهنده در عوض پنجاه میلیون.گفته یک سال ماهی شش ملیون باید بدی و در آخر سال ماه دوازدهم هم شش ملیون واریز و هم شصت میلیون تومان رو باید واریز کنی.در واقع دوازده تا شش ملیون فقط سود پول حساب میشه و آخر کار ماه دوازدهم ماهیانه واریز شده ولی شصت ملیون رو نداشته که دوماه دیگم داده شد چهارده ماه.الان تو ماه بیست یکم هست و فقط چهارده تا پرداخت کرده.شخص رفته بخاطر این هفت ماه چک شصت ملیونی و چک دوم که ضمانت چک اول هست جمعا صدوبیست ملیون رو گذاشته اجرا و حکم جلب گرفته.شخص گیرنده خانووم هست و بدون اجازه از شوهر.ایا من میتوانم به همسرم کمک قانونی کنم.چون باعث شد شغل خود را از دست بدهیم.ودچار مشکلات و تا مرز پاشیدن زندگیمان رسید.باتشکر از همه شما راهنمایی کنید

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
با توجه به طولانی بودن سوال و نیاز به توضیحات بیشتر بهتر است به صورت تلفنی و یا حضوری جهت اخذ مشاوره اقدام نمایید

عرفان

سلام خسته نباشید سفته به یکی دادم اجرا گذاشته ولی اونجایی که به حواله نوشتن با لاک سفید کلا پاک کرده اسم کدملی خودشو نوشته و من الان محکوم به پرداخت شدم به قاضی گفتم جعل کرده بازم پشت اونو گرفتن الان باید چکار کرد

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
موضوع جعل از طریق ارجاع امر به کارشناس خط شناسی توسط مقام قضایی قابل پیگیری می باشد

سحر

با سلام
پدر من مبلغ خیلی بالایی از شخصی نزول کرده
نزول خور دائما در حال تهدید حتی در حال کتک کاری هست تا حال میلیارد ها پول سود بهشون داده شده
چک و سفته داره از پدرم
پدرمم چیزی نداره نه خونه نه ماشین نه هیچ چیزی
تمام فیش های که به حساب های که طرف مقابل داده برای واریز سود پول در دستمون داریم
حتی پیامک و تصاویر دوربین مداربسته که طرف تایید می‌کنه پول نزوله
با در دست داشتن اینها و داشتن وکیل میتونیم اثبات کنیم که پول نزوله؟

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
ربا خواری به عنوان یک فعل مجرمانه در قانون مجازات اسلامی شناسایی شده است و طرق اثبات آن نیز در قانون آیین دادرسی کیفری تفصیل داده شده است موضوع فوق را از طریق مشاوره وکلای مجرب کیفری می توانید پیگیری نمایید

فرهنگ

سلام من ۴ماهه پیش از یکی ۴۰۰ میلیون پول سودی گرفتم.و۷۵۰ میلیون ازمن چک داره واز من شکایت کرده آیا برم دادگاه بگم نزول داده میتونم اصل پولی که داده رو بدم بهش فقط؟

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
ادعای نزول و ربا خواری و اثبات آن مستلزم طرح شکایت کیفری است.

فاطمه

سلام من از یه بنده خدا پول میخوام بگیرم میگه بعد دوماه همون تاریخ پولمو میخوام ولی یه شیرین ی بزار روش خودش هرچی دوست داری میگه من بیوم وخرجمو از همین راه درمیارم ایا این پول نزول حساب میشه؟

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
جبران کاهش ارزش پول قرض داده شده می تواند خارج از مصادیق عنوان ربا ملاحظه و تفصیل گردد.

سام

سلام
همسر من با شخصی شراکت نامه نوشتن اما من نمیدونم متنش چیه،ولی میدونم اون شخص بهش پول نزول داده،هفتگی و ماهیانه هم پول به حسابش واریز میکرده، ضمن اینکه طرف یک چک ۷۵۰ میلیونی و ۲ چک ۲۰۰ تومنی هم از همسرم گرفته،الان چک ها رو برگشت زده و جلب همسرم و گرفته،میتونیم بابت ربا شکایت کنیم؟

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
از طریق فیش های واریزی بانکی در پرونده مطروحه مربوط به چک می توانید دفاع نمایید

امیر

سلام وقت بخیر.
سفته سفید امضا که نفر گیرنده با دست خط خودش تمام مشخصات و مبلغ را پر کرده و فقط امضا متعلق به بنده هست .و الان اجرا گذاشته به چه صورت هست.ممنون میشم کمک کنین

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
شما محکوم به پرداخت می شوید در هر صورت چون سفته یک سند تجاری است.

رضا

سلام همسر بنده از یه نفر پول سودی گرفته و چک از من گرفته و من اطلاعی نداشتم چک واسه پول سودی داده الان چک من برگشت کردن چه کاری میتونم انجام بدهم باتشکر

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
بر اساس قاعده استقلالی بودن اسناد تجاری در برابر دارنده شخص ثالث با حسن نیت شما می توانید کلیه خسارت ها و ضرر و زیان وارده به خود را به طرفیت همسر خود پیگیری نمایید

یوسف راده

سلام کن ۵۰تومن پول نزول کردم اما ۸۰میلیون درعوضش تو سه ماه باید پرداخت کنم اما چک را گرفته پولی واریز نکرده است چطور میتوانمچکم را پس بگیرم

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
شما باید اول طی اظهارنامه ای چک را مطالبه نمایید و سپس دادخواست استرداد چک را مطرح نمایید قبل از هر اقدامی حضوراً یا به صورت تلفنی مشورت اخذ نمایید

سارا

سلام طرف مقابل ادم نزول خور هس ۱۵۰ میلیون پول ب دو نفر ادم داده از ۳نفر سفته ۱۵۰ تومنی و چک ۱۷۰ تومنی گرفته نفر سوم پولی دریافت نکرده پشت چک و سفته امضا کرده حالا اون دو نفرک پولو گرفتن پرداخت نمیکنن چکار میشه کرد نفر سوم چکار میتونی بکنه ن پولی گرفتی فقط امضا کرد پشت چک و سفته

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
با امضاء پشت چک و سفته ضامن شده و موظف به پرداخت وجه سفته می باشد

Farzad

سلام بنده از یکی از دوستانم ۴۵ میلیون پول گرفتم که در عرصه سه ماه پولشو برگردونم ….بعداز سه ما ۲۶ میلیون بهش دادم و بازهم ۴ ماه عقب افتاده نه از من چکی داره نه قراردادی میگه باید ۶۰ میلیون دیگه بدی… وگرنه شکایت میکنم یعنی میتونهمنو محکوم کنه؟؟؟؟ ممنون میشم راهنماییم کنید

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
اگر ایشان مطالبه ای از شما داشته باشند باید قرض و میزان دین را اثبات نمایید شما هم اگر مدعی چیزی از قبیل پرداخت هستید باید مدارک اثباتی خود را به دادگاه ارائه نمایید

راحله

سلام، پدرم ۲۰تومن ازیکی قرض گرفته، وطرف ۱۰۰تومن خاسته،پدرم تعهدداده که اگه فلان تاریخ پول روندادم دوهزارمترزمین میدم الان طرف شکایت کرده وخاسته تعهداجرابشه، درصورتی که پول سودی بوده وطرف حتی قیدهم کرده که هرروزی که ازتاریخ پرداخت بگذره وپرداخت نشه بایدروزی ۱میلیون بده
راهنمایی کنیدلطفا

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
بسته به قرارداد فی مابین طرفین دارد که اگر میزان مبلغ قید شده بابت خسارت باشد نزول نیست و باید پرداخت شود

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
توصیه می کنیم مدارک و توافقات مکتوب خود را طی جلسه ای حضوری و مشاوره از وکلای دادگستری بررسی نمایید

فاطمه

سلام وقتتون بخیر
همسرم ۱۰۰ میلیون تومن به دوستش داد تا در بورس کار کنه و به ما سود بده
ما تو قرار دادی که باهاش نوشتیم مبلغ مشخصی رو قید نکردیم که سود بده فقط نوشتیم هر قدر که سود کردی ۶۰ درصد برای خودش و ۴۰ درصد هم برای ما حالا بعد از چند سال میگه من از شما شکایت میکنم اون موقع از من نزول گرفتین
ایا این کار نزول خواری بوده و میتونه از ما شکایت کنه؟

ره جویان عدالت

سلام وقت شما بخیر
خیر شراکت بوده است و ایشان کاری نمی تواند بکند

×