نفقه فرزند و نحوه پرداخت نفقه فرزندان

3.6/5 - (86 امتیاز)

جهت مشاره تلفنی رایگان و درخواست وکیل خانواده با شماره زیر تماس بگیرید


71333400 - (021) { سی خط ویژه }

نفقه فرزندان

نفقه فرزند مشترک از جمله امور مالی می باشد که زوجین در صورت جدایی و یا طلاق باید نسبت به آن اظهارنظر نمایند. حضانت فرزند تا ۷ سال چه پسر یا دختر با مادر می باشد ولی پدر مکلف به پرداخت هزینه های فرزند مشترک در حد عرف می باشد. نفقه فرزند ذکور تا ۱۸ سال و اناث تا مادام که دختر ازدواج نکرده باشد به عهده پدر است. چنانچه فرزند ذکور بعد از سن ۱۸ سالگی تحصیلات عالیه را ادامه دهد مخارج و هزینه تحصیلی با پدر است. اگر پدر نفقه فرزند را پرداخت نکند و مستطیع هم باشد قانونگذار تا ۶ ماه حبس حداکثر برای پدر در نظر گرفته است که در ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده از ۳ ماه و یک روز تا پنج ماه و پنج روز و در ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی اسبق از ۳ ماه و یک روز تا یک سال حبس تعیین نموده بود. لکن در قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ میزان حداکثر مجازات را تا ۶ ماه تعیین نموده است نحوه شکایت برای فرزندان ابتدائاً از طریق دادسرا و سپس دادگاههای خانواده یا برحسب نظریه به شورای حل اختلاف انجام میگیرد که در صورت امتناع پدر مجازات و الزام به پرداخت نفقه پیامد آن است.

نفقه فرزند

توافق زوجین بعد از طلاق ملاک عمل است. زیرا اگر حکم طلاق بر این اساس باشد که مادر حضانت فرزند و مخارج او را تقبل نموده باشد همین امر جاری است. لکن اگر مادر بعد از طلاق بپذیرد که فرزندان را نگهداری کند و نفقه را پدر بدهد همین شرط جاری و ساری است.
در صورت توافق نفقه با اتفاق نظر والدین تعیین می گردد و در صورت عدم توافق با مراجعه به شورای حل اختلاف می توان آن را مطالبه نمود که شورا موضوع را به کارشناس دادگستری ارجاع می دهد و کارشناس با بررسی کامـل موضوع میزان نفقه را تعیین می نماید. کارشناسی نفقه فرزند توسط احد از کارشناسان که از طریق شورای حل اختلاف تعیین میشود انجام میگیرد که در صورت اعتراض تا سه مرحله قابل اعتراض خواهد بود.

نفقه فرزندان به محض تولد تا سن ۱۸ سالگی فرزند ذکور و تا مادامی که دختر ازدواج مینماید به عهده پدر است لکن ممکن است دختر دارای همسری باشد که فوت نموده باشد که مستمری شوهر وی به فرزند و همسرش تعلق میگیرد. لکن طبق مصوب مجلس شورای اسلامی در صورتیکه زن مطلقه حقوق مستمری از همسر متوفی دریافت کند نفقه از عهده پدر ساقط میشود و نفقه فرزند پسر بعد از طلاق تا سن ۱۸ سالگی و سپس ادامه تحصیلات علیه کماکان به عهده پدر است.

اگر پدر نفقه فرزند را پرداخت نکند و مستطیع هم باشد قانونگذار تا ۶ ماه حبس حداکثر برای پدر در نظر گرفته است که در ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده از ۳ ماه و یک روز تا پنج ماه و پنج روز و در ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی اسبق از ۳ ماه و یک روز تا یک سال حبس تعیین نموده بود. لکن در قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ میزان حداکثر مجازات را تا ۶ ماه تعیین نموده است.

پرداخت نفقه فرزند بعد از فوت پدر با چه کسی است؟

پرداخت نفقه فرزند بعد از فوت پدر که طبق ماده ۱۱۹۹ قانون مدني، نفقه اولاد بر عهده پدر است پس از فوت پدر يا عدم قدرت او به انفاق به عهده اجداد پدري است با رعايت الاقرب فالاقرب در صورت نبودن پدر و اجداد پدري يا عدم قدرت آنها نفقه بر عهده مادر است. هر گاه مادر هم زنده يا قادر به انفاق نباشد با رعايت الاقرب فالاقرب به عهده اجداد و جدات مادري و جدات پدري واجب النفقه است و اگر چند نفر از اجداد و جدات مزبور از حيث درجه اقربيت مساوي باشند نفقه را بايد به حصه متساوي تأديه كنند. بنابراین همانگونه آنان در صورت فوت فرزند ارث از فرزند می برند حق حضانت و پرداخت نفقه را نیز قانونگذار بر عهده آنان محول نموده است.

مدارک لازم جهت مطالبه نفقه فرزند

مدرک لازم جهت مطالبه نفقه عبارتست از هرگونه استشهاد یا تعهداتی که عقیم مانده و یا احکامی که قبلاً صادر شده و از قوه به فعل تبدیل نشده و اقرار و اعتراف پدر در این زمینه دلیل بر اثبات ادعاست.

نفقه فرزند نامشروع

فرزند نامشروع که حق نفقه ندارد. زیرا ممکن است منتسب به پدر نباشد و یا بدون رعایت موازین شرعی و قانونی فرزند تولد گردد که لازمه پرداخت نفقه اثبات نسب بوده و اگر موارد دیگری وجود داشته باشد که توافق تولد فرزند به یکی از آن دو نفر (زن و مرد) در صورت تولد تعلق گیرد. ملاک رأی دادگاه است.

نفقه فرزندخوانده

فرزند خوانده اگر از طریق امور سرپرستی با رعایت شرایط و قانون و احکامی که از طریق مقام قضائی به فردی اعطاء شده باشد کماکان پدر یا برحسب مورد مادر باید مطابق سایر فرزندان نسبت به پرداخت نفقه وی اقدام نماید.

 نفقه فرزندان بالای ۱۸ سال

نفقه فرزندان بالای ۱۸ سال عبارتست از ذکور تا ۱۸ سال و تا پایان تحصیلات عالیه ولی اگر طفل محجور- معلول یا بواسطه تأئیدیه پزشکی قانونی قادر به تأمین معاش خود نباشد کماکان اولاد ذکور بعد از ۱۸ سالگی به بعد پدر ایشان عهده دار نفقه ایشان میباشد و فرزند اناث تا مادام که شوهر نکند به عهده پدر ولی اگر شوهر کند و مطلقه شود و یا همسرش فوت نماید که مستمری نداشته باشد. کماکان نفقه وی هم به عهده پدر موکول شده است.

نفقه فرزندان بالای 18 سال

مزایای مطالبه نفقه فرزند توسط وکیل

مطالبه نفقه فرزند توسط وکیل مسلماً هر وکیل با توجه به تعاریف قانونگذار و دفاعیات مستدل و مدارکی که بدست آمده است میتواند جهت اثبات نفقه فرزند از طریق محاکم وارد عمل شود.

مستطیع چه کسی است؟

کسی که استطاعت مالی دارد را مستطیع می نامند که اگر نفقه اقارب را پرداخت نکند احکام قانونی بر وی جاری می شود نفقه اقارب فقط ناظر به حال و آینده است.

نفقه اقارب یعنی فرزندان و پدر و مادر را فقط برای زمان حال و آینده می توان مطالبه کرد ولی قانوناً امکان مطالبه نفقه گذشته از اقارب وجود ندارد.


مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • علی
    علی

    سلام ، دختری که در منزل پدرش ( در حدّ معمول) زندگی می کند . می تواند در خواست نفقه کند ؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام بله

  • محیا
    محیا

    سلام من دختری ۱۸ ساله هستم و ۱۰ روزم بود مادرم از پدرم جدا میشه. پدرم تا به حال هزار تومنم به من نداده اصلااا و کلا فقد اسمش پدره وگرنه ۶ ۵ سالم شده که یه زنگم نزده. میتونم ازش شکایت کنم؟ نفقه برام برقرار میشه؟ این ۱۸ سال چی؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام نفقه گذشته رو نمیتونید مطالبه کنید اما اگر مجرد هستید میتوانید تقاضای نفقه آینده رو مطرح کنید

  • حمید
    حمید

    سلام من در آستانه طلاق از همسرم هستم یک فرزند ۱۴ ساله و ۲۱ ساله دارم که ۲۱ ساله ۲ سال دانشگاه پیام نور بود بعد انصراف داده امسال دوباره ثبت نام کرده برای دانشگاه آزاد همسرم میگه یک و نیم میلیون به مدت ۴ سال برای فرزند ۲۱ ساله و ۱/۵ میلیون هم بابت نفقه فرزند ۱۴ ساله به مدت ۸ سال بپردازم البته هر سال هم با افزایش حقوقم نصف مقدار اضافه شده را به نفقه بچه ها بیافزایم تا قبول کنه طلاق توافقی بگیره آیا اگر طلاق یک طرفه بگیرم و تعیین نفقه را به عهده دادگاه بگذارم نفقه از این مقداری که خانمم میگه منصفانه تر ه اصلا به فرزند ۲۱ ساله نفقه تعلق میگیره؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام نفقه پسر تا ۱۸ سالگی و نفقه دختر تا قبل از ازدواج با پدرالبته برخی قضات نفقه فرزند پسری که بالای ۱۸ سال باشه ولی در حال تحصیل رو هم وظیفه پدر میدونن که اختلاف نظر وجود داره و بسته به نظر قاضیه
      معمولا نفقه فرزند متعادل تر از این مبلغ میباشد

  • محمدی
    محمدی

    سلام من از همسرم جدا شدم برج ۱۱سال ۹۸برای نفقه فرزندم اقدام کردم شوهر سابقم از برج ۶سال ۹۹نفقه رو پرداخت نکرده هر بار هم بهونه میاره الان از چ راهی باید پیش قدم بشم واقدام کنم تا بتونم نفقهذعقب افتاده رو بگیرم ممنون میشم راهنماییم کنید

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام تقاضای صدور اجراییه به همون شعبه ای که رای طلاق توافقی رو صادر کرده بدید و پرونده اجرایی تشکیل بدید
      پس از تشکیل پرونده میتوانید اموال ایشون رو معرفی کنید و اگر اموالی نداشت تقاضای جلب کنید

  • مم
    مم

    سلام من دختر ۲۴ساله هستم پدرم از مادرم جدا شدن ۱۲ساله حضانت با پدرم ولی پدرم بمن گفتن که از خونشون برم بیرون من میتونم کاری بکنم و نفقه بگیرم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام نفقه دختر تا زمانی که مجرد باشه با پدره

  • فاطمه اقایی
    فاطمه اقایی

    سلام منمن دختر هستم و تا سن۱۷سالگی پیش پدرم بودم.الان ۲۱سالم هست
    من در سن ۱۷ سالگی از خونه پدرم فرار کردم
    پدر من از سن ۷سالگی من ازدواج کرد. الان حضانت من با پدرم هست ولی فرار کردم و پیش مادرم رفتم و مادرم هم ازدواج کرد و من پیش پدر مادریم هستم من الان تو دانشگاه پیام نور تحصیل می کنم و پدرم ماهی ۱۵٠ هزار تومان به من میده
    آیا می توانم شکایت کنم و خرج دانشگاه از پدرم بگیرم؟
    آیا می توانم با شکایت نفقه ام را بیشتر کنم؟
    و من مجرد هستم.
    پدرم کارمند دولت هست

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام مطالبه نفقه با جلب نظر کارشناس بدید

  • منصوره
    منصوره

    سلام پدر بنده بازنشسته ارتش هستن و الان حاضر نیستن خرجی منو بدن و با توجه ب اینکه من تو خونه شون زندگی میکنم و فقط حکمت کارتشون یعنی کارت فروشگاه دست منه (ک بماند همون رو هم ب ترفندهای مختلف میخواستن ازم بگیرن ) و من عملا برای مخارج خونه مشکل خاصی ندارم و من احتیاج ب باقی مخارج خودم هم دارم چطوری میتونم اقدام کنم ؟؟؟ ممنون میشم بهم سریع جواب بدید

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام دادخواست مطالبه نفقه بدید

  • صالح سیلاوی
    صالح سیلاوی

    سلام خسته نباشیدمنوخانومم باهم دیگه اختلاف داریم به مدت ۳ساله درحال حاضربابچم که پسره ۷سالشه خونه پدرش هست میخوام بدونم ماهیانه چقدبایدحق قانونیش بفرستم حقوقم ۴ملیون تومانه لطفا میشه بگیدماهی چقدبایدبفرستم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام مبلغ خاصی رو قانونگذار تعیین نکرده ولی حدود ۵۰۰ بابت فرزند میتونید واریز کنید و بابت نفقه خود ایشون هم اگر عدم تمکین داشته باشید تعلق نمیگیره

  • محمد
    محمد

    سلام من ۱۶سال دارم و پدرم پول زیادی داره اما میگه از من خوشش نمیاد و برمن پول و خرجی اینا نمیده ، نه پول لباسی و نه هیچی ،من باید چ کنم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام دادخواست مطالبه نفقه بدید

  • سید
    سید

    سلام زن و مرد می تونند شرط ضمن عقد داشته باشند که حضانت و نگه داری و نفقه فرزندان بر عهده زن باشه؟؟ اینطور شرطی صحیح هست؟؟ و اگر صحیح باشه بعد یکیشون پشیمون شد تکلیف چی میشه؟؟ تو قوانین این موارد هست یا خیر؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام قبل از بچه دار شدن این شرط صحیح نیست چون سالبه به موضوع میباشد

  • زهرا
    زهرا

    سلام من تا هفت سالگی ک حضانتم هنوز مشخص نبود بامادرمه یا پدرم از پدرم نفقه ام را دریافت کردم ک بعد از هفت سالگی دادگاه حضانتم را ب مادرم داد ولی از اون موقع تا الان پدرم نفقه بمن نداده و آدرسی ازاون نداشتیم ک کجا هست تا اقدام ب دریافت نفقه کنم حالا ک دسترسی ب پدرم دارم و ۱۸سالم است آیا میتوانم درخواست گرفتن نفقه کنم؟
    و آیا نفقه این چندسالی راهم ک نداده میشود گرفت؟؟
    ممنون میشم کمکم کنید

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام فرزند نمیتونه نفقه گذشته رو مطالبه کنه اما پسر تا ۱۸ سالگی میتونه از پدر مطالبه نفقه کنه و دختر تا زمانی که ازدواج نکرده

  • مینا
    مینا

    سلام
    من میخواستم برای فرزندم درخواست تعدیل نفقه رو بدم..میخواستم بدونم نظر کارشناس به چه چیزایی بستگی داره؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام به درآمد و توانایی مالی پدر

  • سارا عباسی
    سارا عباسی

    سلام من فرزند چهارم خانواده هستم پدرم از اول هیچ احساس مسئولیتی نسبت به من یا خواهر برادرانم نداشت من به دلایلی چند سالی هست که تهران زندگی میکنم امسال ۱۸ ساله شدم و مادرم به خاطر حفظ آبرو از بابام طلاق نمیگیره اما من نمیتونم تنهایی از پس مخارج خودم بر بیام و این چند سال هیچ کمک مالی یا تماس تلفنی از پدرم نداشتم …. آیا باید برم شهرستان خودم و برای گرفتن نفقه خودم اقدام کنم یا از تهران هم میتونم این کا را انجام بدم ؟!

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام با مراجعه به دفتر خدمات قضایی در تهران هم میتوانید دادخواست مطالبه نفقه بدید.

  • Na
    Na

    دخترم ۱۰ سالشه پدرش معتاده وهیچ پول و درآمدی نداره .دخترم ۹سال بامن زندگی میکنه آیا من میتوانم از پدربزرگش برای طلب نفقه شکایت کنم؟؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام خیر

  • رضا
    رضا

    سلام همسرم۲ماه است که فرزند۶و۱۵ساله ام را برداشته و درخانه ای مستقل زندگی میکند اعلام کرده باتفاق بچه ها به خارج کشور بصورت قاچاقی فرار میکند چکونه جلوش را بگیرم
    مهریه را اجراگذاشته اموالم را بازداشت و ماهیانه ۱/۴حقوقم را میگیردماهی۱/۵میلیون هم نفقه بچه ها توسط شورای جل اختلاف تعیین شده میگیرد نفقه خودش را هم ندادند درشورا چون قصد شکایت تمکین اعلام کردم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام اگر اجازه خروج نداده باشید امکان خروج قانونی وجود نداره و میتونید دادخواست حضانت فرزند و دستور موقت ملاقات فرزند بدید

  • ؟؟؟
    ؟؟؟

    سلام پدرومادرم حدود ۵ ساله که از هم جدا شده اند دختری ۲۰ ساله هستم ک قصد ازدواج با آقایی را دارم اما به دلیل مشکلات مالی و مشکلات کارو زندگی و مسکن آینده فقط محرم همدیگر هستیم و هنوز عقد نکرده ایم پدرم گاهی اوقات به من خرجی میدهد و گاه به بهانه های مختلف به من خرجی زندگی ام را نمیدهد الان چندین ماه است ک با خانم دیگری آشنا شده و به دلیل آشنایی با اون خانم ب دلایل شخصی با من جدال کرده و به من خرجی نمیدهد آیا میتوانم با این شرایط برای دریافت نفقه ام اقدام کنم؟چگونه باید اینکار را انجام دهم؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام تا قبل از ازدواج شما پدرتون مکلف به پرداخت نفقه شما هستن و در صورت استنکاف میتونید دادخواست بدید

  • ....
    ....

    سلام من ۱۷ سال و ۵ ماه سن دارم من یه خواهر ۱۶ ساله و یه برادر ۱۰ ساله هم دارم و پدرم ۱۰ ساله ک از مادرم جدا شده و توی این ۱۰ سال پدرم مارو ندیده و هیچ نفقه ای نداده آیا میتونم نفقه این ۱۰ سال و بگیرم؟چجوری ؟
    پدر بنده بعد ۱۰ سال به مادرم زنگ زده و ب دروغ گفته ک بچه ها اومدن منو دیدن و گفتن ک میخواییم پیش ت باشیم در صورتی ک همچین چیزی وجود نداره آیا میتونم شکایت کنم ازش ؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام فرزندان فقط نفقه آینده رو میتونن مطالبه کنن و نه گذشته رو
      صرفا راجع به نفقه آینده میتونید دادخواست بدید و موضوع دیگه ای قابل طرح و ادعا نیست

  • user-09162719424
    user-09162719424

    من سوالی دا‌شم و اون اینکه همسرم برای دخترم دادخواست تعدیل نفقه داده و دادگاه با نظر کارشناس ۵۷۰ هزار تومان تعیین کرده است این در حالیست که من توان پرداخت این مبلغ رو ندارم باید چکار کنم؟ لطفا راهنمایی کنین. ممنون

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام به نظریه کارشناس اعتراض کنید

  • عرفان
    عرفان

    درود بر شما
    من یه پسر ۱۶ ساله هستم
    که از بچگی مادرم تمام مخارج منو داده و حالا بعد چند سال مادرم توان پرداخت مخارج منو نداره و اگرم داشته باشه میگه وظیفه ی من نیس وظیفه ی پدرته
    حالا چند ماهی هست که با پدرم دعوام شده و اصلا با من حرف نمیزنه
    میخواستم بدونم که میتونم شکایت بکنم و درخواست مطالبه نفقه بدم یا ن ؟
    و اگه میتونم از چه طریقی این کارو بکنم ؟
    ممنون میشم راهنمایی کنید

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام بله باید دادخواست مطالبه نفقه بدید

  • راحله
    راحله

    سلام من از همسرم جدا زندگی میکنم دخترم پنج ماهشه پدرش نفقه رو پرداخت نمیکنه چجوری حکم جلبشو بگیرم ؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام دادخواست مطالبه نفقه مطرح نمایید

ثبت پرسش

شما می توانید از این بخش سوال خود را ثبت کنید و در کمترین زمان پاسخ مناسب را از طریق ایمیل دریافت کنید.

مشاوره حضوری

از طریق این بخش شما می توانید قرار مشاوره حضوری خود را ثبت و در زمان مشخص شده مشاوره حضوری دریافت کنید.

مشاوره تلفنی

درصورتی که نیاز به مشاوره تلفنی دارید از این بخش اقدام کنید و با وکلای پایه یک دادگستری تلفنی صحبت کنید.


برچسب‌ها : / /

  مشاوره تلفنی رایگان