نفقه فرزند و نحوه پرداخت نفقه فرزندان

3.6/5 - (86 امتیاز)

جهت مشاره تلفنی رایگان و درخواست وکیل خانواده با شماره زیر تماس بگیرید


71333400 - (021) { سی خط ویژه }

نفقه فرزندان

نفقه فرزند مشترک از جمله امور مالی می باشد که زوجین در صورت جدایی و یا طلاق باید نسبت به آن اظهارنظر نمایند. حضانت فرزند تا ۷ سال چه پسر یا دختر با مادر می باشد ولی پدر مکلف به پرداخت هزینه های فرزند مشترک در حد عرف می باشد. نفقه فرزند ذکور تا ۱۸ سال و اناث تا مادام که دختر ازدواج نکرده باشد به عهده پدر است. چنانچه فرزند ذکور بعد از سن ۱۸ سالگی تحصیلات عالیه را ادامه دهد مخارج و هزینه تحصیلی با پدر است. اگر پدر نفقه فرزند را پرداخت نکند و مستطیع هم باشد قانونگذار تا ۶ ماه حبس حداکثر برای پدر در نظر گرفته است که در ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده از ۳ ماه و یک روز تا پنج ماه و پنج روز و در ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی اسبق از ۳ ماه و یک روز تا یک سال حبس تعیین نموده بود. لکن در قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ میزان حداکثر مجازات را تا ۶ ماه تعیین نموده است نحوه شکایت برای فرزندان ابتدائاً از طریق دادسرا و سپس دادگاههای خانواده یا برحسب نظریه به شورای حل اختلاف انجام میگیرد که در صورت امتناع پدر مجازات و الزام به پرداخت نفقه پیامد آن است.

نفقه فرزند

توافق زوجین بعد از طلاق ملاک عمل است. زیرا اگر حکم طلاق بر این اساس باشد که مادر حضانت فرزند و مخارج او را تقبل نموده باشد همین امر جاری است. لکن اگر مادر بعد از طلاق بپذیرد که فرزندان را نگهداری کند و نفقه را پدر بدهد همین شرط جاری و ساری است.
در صورت توافق نفقه با اتفاق نظر والدین تعیین می گردد و در صورت عدم توافق با مراجعه به شورای حل اختلاف می توان آن را مطالبه نمود که شورا موضوع را به کارشناس دادگستری ارجاع می دهد و کارشناس با بررسی کامـل موضوع میزان نفقه را تعیین می نماید. کارشناسی نفقه فرزند توسط احد از کارشناسان که از طریق شورای حل اختلاف تعیین میشود انجام میگیرد که در صورت اعتراض تا سه مرحله قابل اعتراض خواهد بود.

نفقه فرزندان به محض تولد تا سن ۱۸ سالگی فرزند ذکور و تا مادامی که دختر ازدواج مینماید به عهده پدر است لکن ممکن است دختر دارای همسری باشد که فوت نموده باشد که مستمری شوهر وی به فرزند و همسرش تعلق میگیرد. لکن طبق مصوب مجلس شورای اسلامی در صورتیکه زن مطلقه حقوق مستمری از همسر متوفی دریافت کند نفقه از عهده پدر ساقط میشود و نفقه فرزند پسر بعد از طلاق تا سن ۱۸ سالگی و سپس ادامه تحصیلات علیه کماکان به عهده پدر است.

اگر پدر نفقه فرزند را پرداخت نکند و مستطیع هم باشد قانونگذار تا ۶ ماه حبس حداکثر برای پدر در نظر گرفته است که در ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده از ۳ ماه و یک روز تا پنج ماه و پنج روز و در ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی اسبق از ۳ ماه و یک روز تا یک سال حبس تعیین نموده بود. لکن در قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ میزان حداکثر مجازات را تا ۶ ماه تعیین نموده است.

پرداخت نفقه فرزند بعد از فوت پدر با چه کسی است؟

پرداخت نفقه فرزند بعد از فوت پدر که طبق ماده ۱۱۹۹ قانون مدني، نفقه اولاد بر عهده پدر است پس از فوت پدر يا عدم قدرت او به انفاق به عهده اجداد پدري است با رعايت الاقرب فالاقرب در صورت نبودن پدر و اجداد پدري يا عدم قدرت آنها نفقه بر عهده مادر است. هر گاه مادر هم زنده يا قادر به انفاق نباشد با رعايت الاقرب فالاقرب به عهده اجداد و جدات مادري و جدات پدري واجب النفقه است و اگر چند نفر از اجداد و جدات مزبور از حيث درجه اقربيت مساوي باشند نفقه را بايد به حصه متساوي تأديه كنند. بنابراین همانگونه آنان در صورت فوت فرزند ارث از فرزند می برند حق حضانت و پرداخت نفقه را نیز قانونگذار بر عهده آنان محول نموده است.

مدارک لازم جهت مطالبه نفقه فرزند

مدرک لازم جهت مطالبه نفقه عبارتست از هرگونه استشهاد یا تعهداتی که عقیم مانده و یا احکامی که قبلاً صادر شده و از قوه به فعل تبدیل نشده و اقرار و اعتراف پدر در این زمینه دلیل بر اثبات ادعاست.

نفقه فرزند نامشروع

فرزند نامشروع که حق نفقه ندارد. زیرا ممکن است منتسب به پدر نباشد و یا بدون رعایت موازین شرعی و قانونی فرزند تولد گردد که لازمه پرداخت نفقه اثبات نسب بوده و اگر موارد دیگری وجود داشته باشد که توافق تولد فرزند به یکی از آن دو نفر (زن و مرد) در صورت تولد تعلق گیرد. ملاک رأی دادگاه است.

نفقه فرزندخوانده

فرزند خوانده اگر از طریق امور سرپرستی با رعایت شرایط و قانون و احکامی که از طریق مقام قضائی به فردی اعطاء شده باشد کماکان پدر یا برحسب مورد مادر باید مطابق سایر فرزندان نسبت به پرداخت نفقه وی اقدام نماید.

 نفقه فرزندان بالای ۱۸ سال

نفقه فرزندان بالای ۱۸ سال عبارتست از ذکور تا ۱۸ سال و تا پایان تحصیلات عالیه ولی اگر طفل محجور- معلول یا بواسطه تأئیدیه پزشکی قانونی قادر به تأمین معاش خود نباشد کماکان اولاد ذکور بعد از ۱۸ سالگی به بعد پدر ایشان عهده دار نفقه ایشان میباشد و فرزند اناث تا مادام که شوهر نکند به عهده پدر ولی اگر شوهر کند و مطلقه شود و یا همسرش فوت نماید که مستمری نداشته باشد. کماکان نفقه وی هم به عهده پدر موکول شده است.

نفقه فرزندان بالای 18 سال

مزایای مطالبه نفقه فرزند توسط وکیل

مطالبه نفقه فرزند توسط وکیل مسلماً هر وکیل با توجه به تعاریف قانونگذار و دفاعیات مستدل و مدارکی که بدست آمده است میتواند جهت اثبات نفقه فرزند از طریق محاکم وارد عمل شود.

مستطیع چه کسی است؟

کسی که استطاعت مالی دارد را مستطیع می نامند که اگر نفقه اقارب را پرداخت نکند احکام قانونی بر وی جاری می شود نفقه اقارب فقط ناظر به حال و آینده است.

نفقه اقارب یعنی فرزندان و پدر و مادر را فقط برای زمان حال و آینده می توان مطالبه کرد ولی قانوناً امکان مطالبه نفقه گذشته از اقارب وجود ندارد.


مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • سپهر
    سپهر

    با سلام .بنده منزل دو طبقه جداگانه بصورت سه دانگ که مهریه همسر بوده و دو فقره یک و نیم دانگ بنام پسران بالغ خود انتقال داده ام .یعنی نیمی از منزل بنام دو پسرانم می باشد .پسر بزرگتر ۲۲ ساله و دانشجو و کوچکتر ۲۰ ساله و امسال دانشجو می شود .و در منزلی که برایشان خریده ام به میل خود با مادرشان جابجا شده اند .با توجه به اینکه یکطبقه از ان منزل را هم کرایهداده اند .فرزندان مطالبه نفقه نموده اند .ایا با توجه به قانون نفقه که کسی مستحق نفقه است که ندار باشد و نتواند بواسطه شغلی درامد کسب کند و هر دو مدرک زبان از اموزشگاه خصوصی هم گرفته اند و هم میناکاری بلندند .ایا می توانند باز هم مطلبه نفقه کنند؟
    م همسرم هم از اخر فروردین که استرداد جهیزیه کرده به همان منزل نقل مکان کرده و اصلا در منزل من حضورنداشته .ایا امکان اخذ اسنشهاد عدم حضور ایشان توسط تحقیق کلانتری می تواند باعث لغو درخواست نفیه ایشان شود؟ ابته در دادگاه حکم عدم تمکین ایشان را گرفته ام و بعد از دو ماه به اجرای احکام ارایه کرده ام .

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام.سوال شمادوقسمت است.نفقه زوجه ونفقه اقازب.نفقه زوجه الزامیست ولی نفقه فرزندمنوط به تمکن شماست.

  • ارام
    ارام

    سلام من ۶ ماه از همسرم حدا شدم پسر بزرگم حصانت با من هست اما پسر ۹ ساله هنوز نه آیا پسر من خودش تو دادگاه اعلام کند که پیش مادر میخوام باشم مشکلی نداره و آیا پدر ازدواج کرده در حال حاص ایا ر من ازدواج کنم پدر نمیتونه حصانت پس بگیره اگر خود پسرم به دادگاه بگه میخوام پیش مادر باشم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام در صورت درخواست فرزند و تشخیص مصلحت طفل توسط دادگاه حضانت ممکنه به شما داده بشه

  • مریم
    مریم

    سلام من از همسرم جدا شدم و یک دختر ۹ ماهه دارم در توافق طلاق نفقه با پدر ذکر شده که ایشون تا بحال نفقه‌ای پرداخت نکردن من می خوام حضانت فرزندم رو پس از ۷ سالگی بگیرم از الان باید اقدام کنم یا اینکه میتونم بعد از چند سال هم اقدام کنم و چطور باید ثابت کنم که ایشون نفقه پرداخت نکردن؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام بابت نفقه فرزندتون اگر مبلغ مشخص شده درخواست اجرا کنید درغیر اینصورت دادخواست مطالبه نفقه بدید

  • ...
    ...

    سلام من یک دختر ۱۶ ساله ام و خواهرم هم ۱۳ سالش است و ما همراه مادرمان زندگی میکنیم
    میخاستم بدونم برای گرفتن نفقه چه اقدامی باید از جانب خودم انجام بدم؟
    لازم به ذکر است که مادرم یک بار این قصیه رو پیگیری کرده و پدرم به دلیل اینکه حضانت رو به مادرم سپرده بود از طریق وکیل نفقه پرداخت نکرد
    ورای دادگاه هم این بود ک چون حضانت با مادرم است نفقه به ما تعلق نمیگیره

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام حضانت ارتباطی با نفقه نداره مگر اینکه زن در زمان طلاق نفقه فرزندان رو هم قبول کرده باشه که خودش پرداخت کنه در غیر اینصورت نفقه فرزندان با پدره

  • mhmd
    mhmd

    سلام
    والدینم دوازده سال پیش طلاق گرفتند و نفقه به عهده پدرم بود
    به تازگی درخواست تعدیل نفقه کردیم .الان حدود ۵ ماه است پدرم به دیدن من میاد و پولی هم به حسابم میزد که خرج کنم ولی نمیگفت رو نفقه حساب میشه و هی میگه برم پرونده رو ببندم .الان اگه پرونده رو ببندم میتونم دوباره بازش کنم؟ الان دانشجو ام و تا حداقل ۳ سال باید نفقه بده

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام نباید پرونده را مختومه کنید

  • عبدی
    عبدی

    سلام نفقه فقط در صورتی که پدر و مادر از هم جدا شده باشن به فرزند پرداخت میشه؟
    پدر و مادر من جدا نشدن ولی پدر من با اینکه توانایی مالیشو داره اصلا هیچ هزینه ای برای من نمیکنه من الان دارم درس میخوانم و به پول احتیاج دارم ولی به من میگه هیچ پولی خرج تو نمیکنم
    من باید چه کار کنم؟ کاری میتونم انجام بدم؟
    ممنون میشم جواب بدید

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام خیر ربطی به طلاق نداره و شما میتونید دادخواست مطالبه نفقه ارائه بدید

  • ابراهیم
    ابراهیم

    سلام،اینجانب دارای پسری ۱۳ ساله هستم که حضانتش بامنه و بدلیل کمبود درامد بصورت متوسط خوراک و پوشاک و تحصیلاتش رو مهیا میکنم ،فی الحال همسر سابقم و پسرم بنده رو شکایت کردن و درخواست نفقه دادن،حکم در اینمورد چیست?

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام همسر سابق که حقی نسبت به نفقه نداره اما در مورد فرزند مبلغی را بعنوان نفقه در نظر خواهند گرفت

  • سودابه
    سودابه

    سلام دخترم ۹سال و نیمشه و شورا براش ۶۵۰نفقه تعیین کرده و الان پدرش نفقشو نمیریزه برگ اجرایی هم دادم میخواستم یدونم بعد این مرحله چیکار باید بکنم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام در صورتی که مال داشته باشه میتونید تقاضای توقیف کنید و یا درخواست جلب نمایید

  • mahtabmohammadpur069@gmail.com
    mahtabmohammadpur069@gmail.com

    سلام من دختر ۲۱ ساله هستم از پدرم مادرم غیابی طلاق گرفت نبود الان پیداش شده با ی دختر۵ساله شکایت کردم نیومد دادگاه منو الان فرستادن شهرخودش باید برم میخا ستم ببینم که مبلغی که کارشناس درصورت نبود این اقا برام تایین کرده احتمال داره عوض بشه ؟ و اینکه من سرکار میرم امکان داره بهم تعلق نگیره البته من ن بیمه دارم ن چیزی

  • حمید رضایی
    حمید رضایی

    با سلام من از سایت و اطلاعات موجود در سایت
    بنده پزشک هستم و حدود یک سال نیم است که همسرم با دو فرزند پسرم از منزل رفتن و هم اکنون مجهوالمکان هستند تمام تلفن های من را بلاک کرده که نتوانم تماس بگیرم از طریق اداره ثبت اسناد برای دریافت مهریه کلیه حسابهای بنده را مسدود و برداشت کرده که حدود ۷۰درصد می باشد . ضمنا در دادگاه خانواده برای تمکین از همسرم شکایت کردم که در آن دادگاه خانم بنده محکوم می شود حال پسر ۲۰ ساله ام از من شکایت کرده برای نفقه و خسارات احتمالی ، بنده هیچ اطلاعی از مکان آنها ندارم در صورتی که بنده دو طبقه منزل دارم و در این یک و نیم سال قبل از مسدود کردن شماره های من کلی التماس و خواهش به صورت تلفنی و پیامکی کردم جهت برگشت به منزل ولی متاسفانه هیچ پاسخی دریافت نکردم. آیا با توجه به داشتن دو طبقه منزل و خواستار برگشتن همسرم و فرزندانم هستم و آنها نمی آیند نفقه پسرم با من است.

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام پسر تا ۱۸ سالگی میتونه مطالبه نفقه کنه و بعد از ۱۸ سالگی اگر بدلیل تحصیل و یا شرایط جسمی قادر به کار کردن نباشه میتونه مطالبه نفقه کنه که البته پذیرش اون هم بستگی به نظر قاضی داره

  • هادی
    هادی

    سلام من شش ساله از زنم طلاق گرفتم و دو پسر دارم و در این شش سال فرزندانم بامن زندگی میکنن و حضانت فرزندانم با من بوده و زن سابقم بهم پیشنهاد داد که حضانت بچها را به من بده و نفقه هم بده میخواستم بدونم منی که هیچ چیزی ندارم هیچ چیزی به نامم نیست و مطمعنم که نمیتونم نفقه بدم ایا نفقه به من تعلق میگیره

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام پدر طبق قانون مکلف به پرداخت نفقه فرزندان خود میباشد منتهی در حد توان و وسع خود

  • فاطمه
    فاطمه

    سلام یک سال و نیمه در حال طلاق هستم و رای به دیوان رفته و توو این مدت دختر یازده ساله من پیش من بوده که نفقه دخترم طبق نظر شورای حل اختلاف ۳۰۰تومن بود امروز نظریه وقتش تموم شده و میخوام درخواست کارشناسی بدم که بیشترش کنن مدارک خاصی نیازه؟ چیکار باید بکنم بنظرتون پدر دخترم میتونه نفقه نده و دخترمو ازم بگیره

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام میتوانید تعدیل بزنید

  • علی
    علی

    سلام پسر ۲۱ ساله هستم و مشغول به تحصیل در دانشگاه دولتیم تو یه شهر دیگه حقوق پدرم اون جوری که خودش میگه بعد از کسر مالیات و پول بیمه و قسط وام ماهانه ۱۰ میلیون تومنه به خاطر مشکلات خانوادگی تهدید کرده که به من دیگه پول نمیده میخواستم بدونم که آیا ایشون موظف به پرداخت نفقه به من هست یا خیر و اینکه مبلغ نفقه من با توجه به این که یک برادر ۱۷ ساله دارم تقریبا چقدره؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام معمولا برای فرزندان پسر بالای ۱۸ سال حکم به نفقه صادر نمیشه

  • حسن
    حسن

    سلام
    همسرم منزل مشترک را ترک نموده و حاضر به تمکین نمیباشد بنده هم درخواست الزام به تمکین به دادگاه دادم که رأی به نفع بنده صادر شد آیا به همسرم نفقه تعلق میگیرد
    ممنون میشم پاسخ بدید

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام اگر پرونده اجرایی تشکیل داده باشید و ایشون همچنان از تمکین استنکاف کرده باشن ناشزه محسوب و مستحق دریافت نفقه نخواهند بود

  • فاطمه
    فاطمه

    سلام من ۴ ماهه دادخواست نفقه خودم بچه هام و دادم و کارشناس نظرش و داده برای من ۱۲۰۰ و برای بچه ها نفری ۴۰۰ در صورتی که من خونه پدرم هستم و از همسرم خواستم که برامون خونه تهیه کنه ولی حاضر به این کار نیست حالا من خودم تصمیم دارم مستقل شم و برای خودم خونه ایی تهیه کنم .به نظر شما باید به این مبلغی که کارشناس برای ما در نظر گرفته باید اعتراض کنم؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام میتوانید اعتراض کنید

  • فاطمه
    فاطمه

    سلام
    بعد از طلاق فرزندان از چه سنی میتونه تصمیم بگیرن که پیش کدوم یک از والدین زندگی کنن؟؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام پسر ۱۵ دختر۹

  • فاطمه
    فاطمه

    فقط اگه پدر و مادر طلاق گرفته باشند میشه که درخواست نفقه داد یا اگه حتی جدا هم نشده باشند میشه؟که برای خرج فرزند،خودش درخواست نفقه بده و پدر مجبور به پرداخت بشه؟

  • فریبرز
    فریبرز

    سلام خسته نباشید من فرزنده طلاق هستم درحال حاظر ۲۱سالمه و تازه خدمت سربازی رو تمام کردم از سن ۷سالگی پدر و مادرم از هم جدا شدن و من تا الان هیچ نفقه ای از پدرم دریافت نکردم چون و پدر و مادرم هر دو ازدواج مجدد داشته اند. الان برای کار کردن به سرمایه احتیاج دارم خاستم ببینم میتونم حقمو بگیرم از کی باید بگیرم خاهشن راهنماییم کنین

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام مطالبه نفقه ایام گذشته توسط فرزند امکانپذیر نمیباشد.

  • هستی کریمیان
    هستی کریمیان

    سلام
    من دو ساله که از همسر سابقم جدا شدم و یک فرزند مشترک پسر ۱۵ ساله دارم،آیا با توجه به اینکه من مجددا ازدواج کردم میتونم تقاضای نفقه پسرم را بدم.
    لازمه بگم حضانت پسرم با بنده هست.
    اگر پاسختون مثبت هست چه مدارکی مورد نیازه برای درخواست
    سپاسگزارم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام اگر در زمان طلاق نفقه فرزند مشترک رو شما بر عهده نگرفته باشید بله میتوانید.
      مدارک مورد نیاز:شناسنامه خودتون و فرزندتون

  • الی
    الی

    سلام. پدر من از سال ۹۲ ما رو ترک کرده بدون اینکه از مادرم طلاق بگیرن. الان ۴ سال میشه که خرجی من و خواهرم رو نمیده ( و همین طور نفقه ی مادرم رو) و از همون زمان شماره تلفنش رو هم عوض کرده و خانواده پدریم از محل اقامتش اظهار بی اطلاعی می کنند. میشه راهنمایی کنید برای دریافت نفقه آینده در صورتی که در دادگاه حاضر نشه پرونده به چه صورت پیش میره؟ ایشون بازنشسته ی ارتش هست و حقوق خوبی هم داره.

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام عدم حضور ایشون در جلسه رسیدگی مانع صدور رای نیست.
      بعد از رای میتونید حقوق ایشون رو توقیف کنید

ثبت پرسش

شما می توانید از این بخش سوال خود را ثبت کنید و در کمترین زمان پاسخ مناسب را از طریق ایمیل دریافت کنید.

مشاوره حضوری

از طریق این بخش شما می توانید قرار مشاوره حضوری خود را ثبت و در زمان مشخص شده مشاوره حضوری دریافت کنید.

مشاوره تلفنی

درصورتی که نیاز به مشاوره تلفنی دارید از این بخش اقدام کنید و با وکلای پایه یک دادگستری تلفنی صحبت کنید.


برچسب‌ها : / /

  مشاوره تلفنی رایگان