نفقه فرزند و نحوه پرداخت نفقه فرزندان

3.6/5 - (86 امتیاز)

جهت مشاره تلفنی رایگان و درخواست وکیل خانواده با شماره زیر تماس بگیرید


71333400 - (021) { سی خط ویژه }

نفقه فرزندان

نفقه فرزند مشترک از جمله امور مالی می باشد که زوجین در صورت جدایی و یا طلاق باید نسبت به آن اظهارنظر نمایند. حضانت فرزند تا ۷ سال چه پسر یا دختر با مادر می باشد ولی پدر مکلف به پرداخت هزینه های فرزند مشترک در حد عرف می باشد. نفقه فرزند ذکور تا ۱۸ سال و اناث تا مادام که دختر ازدواج نکرده باشد به عهده پدر است. چنانچه فرزند ذکور بعد از سن ۱۸ سالگی تحصیلات عالیه را ادامه دهد مخارج و هزینه تحصیلی با پدر است. اگر پدر نفقه فرزند را پرداخت نکند و مستطیع هم باشد قانونگذار تا ۶ ماه حبس حداکثر برای پدر در نظر گرفته است که در ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده از ۳ ماه و یک روز تا پنج ماه و پنج روز و در ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی اسبق از ۳ ماه و یک روز تا یک سال حبس تعیین نموده بود. لکن در قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ میزان حداکثر مجازات را تا ۶ ماه تعیین نموده است نحوه شکایت برای فرزندان ابتدائاً از طریق دادسرا و سپس دادگاههای خانواده یا برحسب نظریه به شورای حل اختلاف انجام میگیرد که در صورت امتناع پدر مجازات و الزام به پرداخت نفقه پیامد آن است.

نفقه فرزند

توافق زوجین بعد از طلاق ملاک عمل است. زیرا اگر حکم طلاق بر این اساس باشد که مادر حضانت فرزند و مخارج او را تقبل نموده باشد همین امر جاری است. لکن اگر مادر بعد از طلاق بپذیرد که فرزندان را نگهداری کند و نفقه را پدر بدهد همین شرط جاری و ساری است.
در صورت توافق نفقه با اتفاق نظر والدین تعیین می گردد و در صورت عدم توافق با مراجعه به شورای حل اختلاف می توان آن را مطالبه نمود که شورا موضوع را به کارشناس دادگستری ارجاع می دهد و کارشناس با بررسی کامـل موضوع میزان نفقه را تعیین می نماید. کارشناسی نفقه فرزند توسط احد از کارشناسان که از طریق شورای حل اختلاف تعیین میشود انجام میگیرد که در صورت اعتراض تا سه مرحله قابل اعتراض خواهد بود.

نفقه فرزندان به محض تولد تا سن ۱۸ سالگی فرزند ذکور و تا مادامی که دختر ازدواج مینماید به عهده پدر است لکن ممکن است دختر دارای همسری باشد که فوت نموده باشد که مستمری شوهر وی به فرزند و همسرش تعلق میگیرد. لکن طبق مصوب مجلس شورای اسلامی در صورتیکه زن مطلقه حقوق مستمری از همسر متوفی دریافت کند نفقه از عهده پدر ساقط میشود و نفقه فرزند پسر بعد از طلاق تا سن ۱۸ سالگی و سپس ادامه تحصیلات علیه کماکان به عهده پدر است.

اگر پدر نفقه فرزند را پرداخت نکند و مستطیع هم باشد قانونگذار تا ۶ ماه حبس حداکثر برای پدر در نظر گرفته است که در ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده از ۳ ماه و یک روز تا پنج ماه و پنج روز و در ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی اسبق از ۳ ماه و یک روز تا یک سال حبس تعیین نموده بود. لکن در قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ میزان حداکثر مجازات را تا ۶ ماه تعیین نموده است.

پرداخت نفقه فرزند بعد از فوت پدر با چه کسی است؟

پرداخت نفقه فرزند بعد از فوت پدر که طبق ماده ۱۱۹۹ قانون مدني، نفقه اولاد بر عهده پدر است پس از فوت پدر يا عدم قدرت او به انفاق به عهده اجداد پدري است با رعايت الاقرب فالاقرب در صورت نبودن پدر و اجداد پدري يا عدم قدرت آنها نفقه بر عهده مادر است. هر گاه مادر هم زنده يا قادر به انفاق نباشد با رعايت الاقرب فالاقرب به عهده اجداد و جدات مادري و جدات پدري واجب النفقه است و اگر چند نفر از اجداد و جدات مزبور از حيث درجه اقربيت مساوي باشند نفقه را بايد به حصه متساوي تأديه كنند. بنابراین همانگونه آنان در صورت فوت فرزند ارث از فرزند می برند حق حضانت و پرداخت نفقه را نیز قانونگذار بر عهده آنان محول نموده است.

مدارک لازم جهت مطالبه نفقه فرزند

مدرک لازم جهت مطالبه نفقه عبارتست از هرگونه استشهاد یا تعهداتی که عقیم مانده و یا احکامی که قبلاً صادر شده و از قوه به فعل تبدیل نشده و اقرار و اعتراف پدر در این زمینه دلیل بر اثبات ادعاست.

نفقه فرزند نامشروع

فرزند نامشروع که حق نفقه ندارد. زیرا ممکن است منتسب به پدر نباشد و یا بدون رعایت موازین شرعی و قانونی فرزند تولد گردد که لازمه پرداخت نفقه اثبات نسب بوده و اگر موارد دیگری وجود داشته باشد که توافق تولد فرزند به یکی از آن دو نفر (زن و مرد) در صورت تولد تعلق گیرد. ملاک رأی دادگاه است.

نفقه فرزندخوانده

فرزند خوانده اگر از طریق امور سرپرستی با رعایت شرایط و قانون و احکامی که از طریق مقام قضائی به فردی اعطاء شده باشد کماکان پدر یا برحسب مورد مادر باید مطابق سایر فرزندان نسبت به پرداخت نفقه وی اقدام نماید.

 نفقه فرزندان بالای ۱۸ سال

نفقه فرزندان بالای ۱۸ سال عبارتست از ذکور تا ۱۸ سال و تا پایان تحصیلات عالیه ولی اگر طفل محجور- معلول یا بواسطه تأئیدیه پزشکی قانونی قادر به تأمین معاش خود نباشد کماکان اولاد ذکور بعد از ۱۸ سالگی به بعد پدر ایشان عهده دار نفقه ایشان میباشد و فرزند اناث تا مادام که شوهر نکند به عهده پدر ولی اگر شوهر کند و مطلقه شود و یا همسرش فوت نماید که مستمری نداشته باشد. کماکان نفقه وی هم به عهده پدر موکول شده است.

نفقه فرزندان بالای 18 سال

مزایای مطالبه نفقه فرزند توسط وکیل

مطالبه نفقه فرزند توسط وکیل مسلماً هر وکیل با توجه به تعاریف قانونگذار و دفاعیات مستدل و مدارکی که بدست آمده است میتواند جهت اثبات نفقه فرزند از طریق محاکم وارد عمل شود.

مستطیع چه کسی است؟

کسی که استطاعت مالی دارد را مستطیع می نامند که اگر نفقه اقارب را پرداخت نکند احکام قانونی بر وی جاری می شود نفقه اقارب فقط ناظر به حال و آینده است.

نفقه اقارب یعنی فرزندان و پدر و مادر را فقط برای زمان حال و آینده می توان مطالبه کرد ولی قانوناً امکان مطالبه نفقه گذشته از اقارب وجود ندارد.


مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • آسمان
    آسمان

    آیا بخشی از هزینه رهن و اجازه خونه در صورتی که حضانت فرزند با مادر باشه به عهده پدر نیست ؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام بله هست

  • هلیا
    هلیا

    سلام من دختر هستم و ۱۸ سالمه
    مادرم پنج سال پیش دادگاه از پدرم برای نفقه شکایت کردن و دادگاه یه مبلغی رو مشخص کرد از پنج سال پیش پدرم هیچ مبلغی رو ندادن
    و الانم نزدیک به یک ساله که خونه رو ترک کرده
    الان من میتونم برای نفقه برم دوباره شکایت کنم؟
    نفقه ی این پنج سال رو هم بهمون میدن یا نه؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام نفقه شما مربوط به اقارب است و ارتباطی به مادرتان ندارد می توانید مستقل طرح دعوی کنید .

  • پریسا
    پریسا

    با سلام از پدر, دخترم که الان ۱۷ سالش را تمام کرده ۱۵ سال پیش جدا شده ام. غیر از چند ماه اول که البته خود دادگاه او را ملزم به پرداخت نفقه کرده بود سالهاست دیگر نفقه ای پرداخت نکرده است و اکنون در خارج از کشور زندگی میکند آیا میتوانم نفقه های گذشته را که پرداخت نکرده مطالبه کنم؟وچطور خواهش میکنم راهنمایی بفرمایید

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام در صورتی که سابقاً طی رای دادگاه و یا توافق نفقه فرزند مشترک تعیین شده قابل وصول می باشد والا شما باید دادخواست مبنی بر تعیین نفقه فرزند مشترک برای اینده را به دادگاه تقدیم نمایید .

  • یسنا
    یسنا

    سلام من شوهرم بر اثر تصادف فوت شده دخترم سه سال و نیم ,پسرم یک ماهشه آیا می تونم نفقه بچه ها رو از پدر بزرگ شون بگیرم اگه بگه نفقه نمیدم بچه ها رو نگه میدارم میتونه

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      باسلام با توجه به مواد ۱۱۹۸-۱۱۹۹قانون مدنی به شرط تمکن مالی پدر بزرگ شما میتوانید دادخواست تعیین نفقه را مطرح نماید .

  • رحمتی
    رحمتی

    چگونه میتوان نفقه ایام گذشته اناث رو گرفت؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام نفقه گذشته اقارب قابل مطالبه نیست .

  • رحمتی
    رحمتی

    سلام من پدرم از خرداد سال ۹۸ تا الان که تیر ۹۹ هست ترک انفاق کرده و من هم ۱۸ سال دارم.برای دریافت نفقه مادرم اقدام کرد ولی تو حل اختلاف بدون هیچ توجهی پرونده رو بستن.الان من میخوام اقدام کنم. برای اینکه پرونده بسته نشه باید به چه چیزهایی توجه کنم؟و از کجا اقدام کنم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام نفقه زوج دارای پشتوانه قانونی قوی تر است و نیاز به اثبات تمکن ندارد نفقه اقارب اگر مرد دارای تمکن مالی نباشد ملزم به پرداخت نمی شود .

  • زهرا جهانی
    زهرا جهانی

    سلام پدر من ۱سال نفقه منو پرداخت نکرده من ۱۸سالمه و تازه ۱ترم رفتم دانشگاه و میخوام برم گواهینامه بگیرم باید چه نوع دادخواستی بنویسم که هزینه هامو زیاد کنه ؟
    از اون طرف پدرم شکایت کرده ۴میلیون اضافی برات فرستادم بهم برگردون لطفا راهنمایی کنین چیکار کنم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام اگر سابقاً نفقه برای شما تعیین شده است اولاً اضافه واریز پدرتان به حساب شما در دسته تعهدات طبیعی (مشمول ماده ۲۶۶قانون مدنی )می باشد و دعوی استرداد ایشان رد می شود ,ثانیاًشما باید دادخواست تعدیل نفقه را مطرح نمایید .

  • مهدی
    مهدی

    سلام وقت بخیر من ۱۷سال دارم برای نیاز های روزانه ام نمیتوانم از پدرم پولی دریافت کنم راهکار چی هست؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام نفقه اقارب منوط به تمکن پدر است .

      • رحمتی
        رحمتی

        جوابی که دادین رو میشه بیشتر توضیح بدید؟

  • ارش
    ارش

    سلام من در سال ۸۴از خانوم جدا شدم یک فرزند دختر دارم تا سال ۸۶نفقه میدادم در صندوق دادگاه به دلیل کاری از شهر سکونت فرزند دور شدم تا پارسال دادگاه رفتم گفتن پرونده مختومه شده آیا خانوم می‌تونه بره پرونده ای که ۱۳ساله مختومه رو فعال کنه

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام در صورتی که سابقا نفقه تعیین شده است شما ملزم به پرداخت همان نفقه می باشید ولی اگر نفقه توسط دادگاه یا توافق تعیین نشده است شما ملزم به پرداخت نفقه گذشته فرزندان نمی باشید .

  • عاطفه
    عاطفه

    سلام من دخترم و ۲۷ سالمه اما شاغل نیستم‌ و پدرم چند ماهه هیچ پولی به من‌ نداده
    پایه حقوق متوسط داره اما زمین و ملک و خانه زیاد داره . چه طور می تونم اقدام‌ کنم ؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام شما فرزند واجب النفقه تلقی می شوید و می توانید نفقه جار ی خود را مطالبه نماید نه ایام گذشته را .

  • Baran
    Baran

    باسلام پدر من سال ٨٢ فوت كردن بنده يه دختر ٦ ساله بودم و پدربزرگمان قيم شدند تمام اسناد ومدارك ما دستشون بود،. اما هيچ نفقه اي به من نميدادن تا ١٣سال،)كه سال٩٣ پدربزرگ فوت كردن الان من ميتونم شكايت كنم و نفقه خودمو بگيرم از اموال يا اجداد وي؟
    اينم بگم ٢٣سالمه و٢سال متاهلم و تمام جهزيه خودم تهيه كردم .

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      نفقه ایام ماضی قابل مطالبه نیست .

  • سجاد
    سجاد

    سلام من بعد از طلاق توافقی با همسرم…حضانت فرزند را به مادرش دادم ولی هنگام طلاق یک دست نوشته گرفتم که هزینه های فرزند با او باشد(چون کل دارایی ام را متصرف شده بود)حالا که فرزندم ۱۵ ساله شده رفته شکایت فقط کیفری ترک انفاق علیه بنده مطرح کرده…آیا این سند عادی حتی در صورت تنفیذ میتواند موجب بطلان ادعای فرزندم باشد؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام حضانت فرزند هم حق است و هم تکلیف لذا هر نوع توافقی بر خلاف قانون در مراجع قضائی قابل استناد و اثبات نیست باید دید نوع دعوائی که علیه شما طرح کرده اند چیست .

  • مهسا
    مهسا

    سلام ببخشید من یه دختر ۱۹ ساله ام که به خاطر رفتار بد زن بابا با عمو و زن عموم زندگی میکنم اولا آیا پدرم میتونه منو مجبور کنه باهاشون زندگی کنم دوما آیا میتونه بگه تا نروم پیششون نفقه نمیدم؟کلا خرج منو نمیده

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام جواب سوال اولتان خیر است و سوال دوم بله

  • احسان
    احسان

    با سلام. کارمند شرکتی خصوصی با حقوق مطابق قانون کارم. در حال حاظر در حال پرداخت مهریه خانم به صورت هر شش ماه یک سکه هستم. خانم جهت دریافت نفقه خودش و فرزند سه ساله مشترک درخواست نفقه داده. که البته خودش تمکین هم نداشته مدت دو سال گذشته. کارشناس برای بچه یک میلیون و سیصد هزار و برا خودش ششصد هزار نفقه تعیین کرده که معادل کل درآمد من میشه. خواهشا راهنمایی بفرمایید با توجه به محدود بودن درآمد من با این موضوع چگونه برخورد میشود

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      سلام.به اجرای احکام اعلام کنیدکه کارمند هستیدومطابق قانون اجرای احکام مدنی یک چهارم ازحقوق شمابایدکسرشود( بواسطه متاهل بودن)

  • نرگس
    نرگس

    سلام وقت بنده دختر بیست و یک ساله ای هستم که ازدواج نکرده ام پدرم بعد از طلاق از مادرم تا این زمان هیچ مبلغی برای نفقه من پرداخت نکرده است.ایا امکان دارد خودم درخواست نفقه بدهم؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      نفقه ایام گذشته شما قابل مطالبه نیست ولیکن نفقه جاری شما توسط دادگاه تعیین می شود و قابل دریافت است

  • حسینی
    حسینی

    سلام پدر بزرگ من قیم دختر عمو یم هست .درامد بازنشستگی او, ماهی یک میلیون شصت هزار تومان است که از این مبلغ سیصد هزار تومان هر ماه به حساب دختر عموم واریز می شود .الان به خاطر شکستن لنگش حدود چهار ماه ایزی لایف میشود و قدرت حرکت ندارد دو هفته است در بیمارستان به خاطر عفونت ریه بستری شده و هزینه دارو و بستری اون خیلی بشتر از این درامد هست .دختر عمویم ۲۰ سالم شکایت تعدیل نفقه کرده میتونید راهنمایی کنید ما باید چه کار کنیم

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با توجه به اینکه عموی شما مشکلات زیادی دارد,باید این دفاعیات را طی لایحه ای به دادگاه اعلام نماید و تصمییم را در این خصوص قاضی خواهد گرفت.

  • هانیه
    هانیه

    سلام من ۱۸سالمه و اگر برم دادگاه میتونم هم از مادر و هم از پدر درخواست نفقه کنم؟
    ان ها طلاق توافقی داشتن

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      شما فقط می توانید از پدرتان درخواست نفقه نمایید چون واجب النفقه محسوب می شوید .

  • غزاله
    غزاله

    اینکه گفتید نفقه اناث تا زمانی که ازدوج نکرده باشد به عهده پدر است مستند به کدام ماده قانونی است ؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      طبق ماده ۱۱۹۶در مطالبه بین اقارب فقط اقارب نسبی در خط عمودی اعم از صعودی یا نزولی ملزم به انقاق یکدیگرند .
      طبق ماده ۱۱۹۹نفقه اولاد بر عهده پدر است .

  • نيلوفر
    نيلوفر

    سلام شوهر من حدود دوسال پيش از زن اولش جداشده و به بچه داره كه حضانتش با مادر ماهي ١٠٠ تومن بابت نفقه واريز ميكنه شوهرم توي طلاق نامه هم ثبت شده كه ماهي ١٠٠ تومن.الان زن اولش فهميده ما ازدواج كرديم ميگه كه ميخواد بره نفقه بچه رو زياد كنه ميخواستم بدونم امكان همچين كاري هست يانه؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      با سلام و احترام ، با توجه به یک سری المان ها مانند نرخ شاخصه تورم نسبت به سالی که حکم نفقه فرزند صادر شده ، وضعیت مالی پدر و … قاضی می تواند میزان نفقه معینه را افزایش دهد .

    • دانیال
      دانیال

      هه ۱۰۰تومن؟ از حق اون بچه نزنید خانوم عزیز! پدرشو‌که صاحب شدید پولشو دیگه صاحب نشید!

      • دایلود
        دایلود

        وقتی پدر درآمدش ۲میلیونه چی داره خودش وزن وفرزند جدیدش بخوره که حق بچه قبلش ضایع بشه خدا سرتون بیاره

        • نسیم
          نسیم

          چ ربطی داره فرزندقدیم همون اندازه حق داره ک فرزند جدیدداره مگ چون ازدواج جدیدکرده تودرجه بندی بچها فرق میشه گذاشت ک کدوم اولویت بیشترداره

  • امین افرایی نیت
    امین افرایی نیت

    با سلام. نفقه فرزند به چه صورت می باشد؟ حقوق پدر ۴ میلیون تومن می باشد؟

    • ره جویان عدالت
      ره جویان عدالت

      تعیین نفقه با دستور قاضی دادگاه و به توسط کارشناس انجام میشود و نفقه طفل با توجه به محل سکونت و محل زندگی اش تعیین می گردد و ممکن است حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان تعیین شود .

ثبت پرسش

شما می توانید از این بخش سوال خود را ثبت کنید و در کمترین زمان پاسخ مناسب را از طریق ایمیل دریافت کنید.

مشاوره حضوری

از طریق این بخش شما می توانید قرار مشاوره حضوری خود را ثبت و در زمان مشخص شده مشاوره حضوری دریافت کنید.

مشاوره تلفنی

درصورتی که نیاز به مشاوره تلفنی دارید از این بخش اقدام کنید و با وکلای پایه یک دادگستری تلفنی صحبت کنید.


برچسب‌ها : / /

  مشاوره تلفنی رایگان